Miért van az hogy Magyarország olyan Budapest központú? Miért nem lehetne vidéken egy nagyobb város? Mint pl Csehországban Brüno. (De ne gyertek trianonnal tisztában vagyok vele pl : Pozsony Kassa Temesvár
Figyelt kérdés
2009. dec. 18. 19:52
2/6 anonim válasza:
Pedig ez Trianon miatt van, itt volt ugyanis egy 270ezer négyzetkilométeres 20 milliós ország, ebben fejlődött ki szervesen Budapest, hiszen már 1914-re elérte lakossága az egymillió főt. Emellett voltak más nagyobb városok is(Amiket te is írtál). Aztán az ország elveszítette területének kétharmadát és lakosságának több mint felét, ez pedig azzal járt, hogy az itt maradt Budapest túlságosan nagy súlyú lett az országhoz, ezért még nagyobb szívóhatást gyakorolt, mert nem volt ellenpontja. Ami volt, az meg túl közel volt a határhoz, nem volt honnan odatelepüljenek az emberek(pl.:Győr, Pécs, Szeged), vagy több ilyen nagyobb város is volt egymáshoz viszonylag közel(pl.:Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza hármas), vagy pedig túl közel volt a fővároshoz, így nem tudott olyan súlyponttá válni(pl.: Székesfehérvár). Egyébként ez nem csak nálunk van, más országokban is megfigyelhető ez, pl Lettországban az egymilliós lakosságú Riga egy mindössze 2,5 milliós országban van, Mongóliában 2 millióan laknak, ebből közel másfél millióan Ulánbátorban(bár ott más okok vezettek az ilyen arányok kialakulásához). Hasonló a helyzet Ausztriában is, csak ott nem ilyen nagyon domináns Bécs, mert túlságosan az ország egyik szélén van. És még sorolhatnám a hasonló példákat. Egyszerűen így alakult, és kész.
3/6 anonim válasza:
Azért Budapest központú, mert én itt lakom és mondtam a srácoknak, hogy úgy építsék ki az infrastruktúrát, hogy minden út ide vezessen meg, hogy ez legyen a központ. Nincs kedvem mászkálni. Szóval ez a kis története a dolgoknak. De már kezdem egy kicsit unni pestet kell a változatosság, úgyhogy lehet áttelepíttetek minden egy másik városba.
4/6 anonim válasza:
Mert Budapest az Budapest. Legjobb város:) És igen, én már csak elfogult pesti vagyok. El sem tudnám képzelni, hogy máshol éljek.
5/6 anonim válasza:
Részben trianonnak köszönhető. Részben pedig annak hogy az akkori vezetés nem ismerte fel a helyzetet hogy (ahogy az első hozzászóló fogalmazott) BP túl nagy város egy ekkora országhoz. Ezért pl. lehetett volna azt csinálni hogy a határontúli magyarokat NEM BP-re telepítik hanem a vidéki városokba. Fejleszteni kellett volna a nagy városokat is. Én pesti vagyok de én ennek a központúságnak csak a negatív oldalát érzem. Annyi előnye van hogy itt több a pláza, nah de én nem vagyok nagy plázába járós szóval nekem mindegy hogy 5 vagy 25 bevásárlóközpont van egy városban.
Mi lenne ha Budapest egyszerűen kiválna magyarországból és egy önálló államként működne? :P
6/6 anonim válasza:
Ez nem a dualizmus korára visszavezethető? Mert mindenhol Budapestet fejlesztették, gazdagították, csinosítgatták, a vidéki nagyvárosokra pedig nem figyeltek. Ezt nevezik talán vízfejűségnek. Magyarország vízfejű lett.:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!