Mit gondoltok erről?
Pszichológia szakos hallgató vagyok. Adott két embertípus (afféle sztereotípiák). Szerintetek melyik "jobb"? Vagyis, melyiknek van igaza?
1. Intelligens, okos, de mindez memória. Mindenből ötös, mindent bemagol, betéve tudja az évszámokat, képleteket, stb. Nagyon szorgalmas, szeret megfelelni. Az ismerősei mind nagyon okosnak tartják, amolyan stréber-bélyegzőt is szokott kapni. Viszont nem érdekli a világ jelenlegi helyzete, nem tájékozott, elvontabb témák iránt nem nyitott. Szórakoztató irodalmat olvas, művészetekben nem jeleskedik. Ha nem munkáról van szó, általában felszínes.
2. Sokkal lustább, mint az első típus, van benne amolyan lázadozó hajlam, nem akar "robot" lenni. Közepes tanuló, van, amiből jeles, van amiből bukásra áll, ebből látszik, hogy ami érdekli, abban elmélyül és jeleskedik. Társadalomtudománnyal, pszichológiával foglalkozik sokat, több művészeti ágat kipróbál, ha a kitartás is megvan akkor a siker is. Szépirodalmat olvas. Művész-hajlama miatt különbözőnek tartja magát, felsőbbrendűnek és okosabbnak a többieknél. Kortársainál valóban érettebb, 'mélyebb' dolgok (is) foglalkoztatják.
Tehát az 1. sokkal szorgalmasabb mint az 2., több kötelességérzettel rendelkezik, sokkal céltudatosabb, mint a 2., aki viszont sokkal mélyrehatóbb.
Tehát az 1.-es munkáját tekintve tökéletes, de az életben felszínes, addig a 2.-es hajlamos munkáját felületesen végezni, és hajlamos a lustaságra, de sokkal többet foglalkozik az emberiség és a világ kérdéseivel, alakulásával, valódiságával, mint a 2.
Mindkettő műveltnek tartja magát, és műveltebbnek, mint a másik. Mit gondoltok?
hát inkább a kettes verzió..
meg még akartam írni egy csomó dolgot, csak elfelejtettem :D
"Mindkettő műveltnek tartja magát, és műveltebbnek, mint a másik. Mit gondoltok?"
Mindkettőnek a saját szempontjából igaza van.
Az 1-es úgy érzi, hogy műveltebb, okosabb, mert gürizik is érte, és a jó jegyekkel ezt alá is tudja támasztani.
A 2-es-nek is igaza van, mert az által, hogy például elmélyül egy bizonyos témában, művészeti ágban, rájön, hogy az életben van olyan tudás is, amit az iskolapadban ülve soha nem fog megtanulni, illetve a szorgoskák csoportja sosem tudná ezt megtanulni, így a 2-es felsőbbrendűnek is érzi magát ez által.
Nekem is voltak osztálytársaim mind a két csoportból.
Sosem felejtem el, mikor az egyik osztálytársnőm /az 1-es csoportból/, tipikus szorgoska mintadiák valami nagyon egyszerű szót nem tudott jól leírni, már nem emlékszem mi volt, de tudom, a hajam az égnek állt.. de a lány akkor sem tudta, mert azt az egyszerű szót még nem magolta be a szorgos fejével, és minden feladatnál, ahol a megoldáshoz nem állt rendelkezésére kellő mennyiségű bemagolt információ, ott egyszerűen felmondta a szolgálatot.
Míg a másik csoportba tartozó osztálytársakkal is találkoztam már. Sosem tűntek ki semmivel, jegyeik átlagosak - ha nem rosszak. Viszont többször átéltem, hogy bármelyik órán, bármelyik tanár valami kérdést tett fel, ami nem szigorúan a tananyaghoz kapcsolódott - sokszor pont ezek a személyek voltak az egyetlenek, akik választ tudtak adni. Nem olyan sokszor fordult elő, de elégszer, hogy feltűnjön. és sokszor arra volt visszavezethető a dolog, hogy az illető pl. nagyon szeret olvasni az adott témában, amiről kérdezték.
Szóval érdekes kérdés.
A "de mindez memória" szerintem kicsit üti az intelligenst.
A megfelelő intelligencia (vélt vagy valós) hiányát szorgalommal szokták kompenzálni. Aki "magolós", az általában nem tartozik a legintelligensebbek közé, vagy nem tartja magát annak. A magolás nem jelent feltétlenül megértést. Sőt, sokszor a meg-nem-értés miatt van szüksége az illetőnek a magolásra. Arra, hogy vers szerűen (memória és nem logikai alapon) tanuljon.
A 2. valószínűleg intelligensebb az 1-es alanynál.
A nagyon intelligens személyek tisztában vannak a képességeikkel. Tudják, hogy a legtöbb problémakör számukra kisebb kihívást jelent, mint az átlagnak. Emiatt nem is törekednek a szorgalomra. Jellemző az általános ellustulás, illetve a figyelmük, szinte minden szorgalmuk azokra a témákra koncentrálódik, ami érdekli őket.
A magas intelligencia egyik hozadéka lehet egy enyhe, vagy kevésbé enyhe felsőbbrendűség érzet.
Kinek van "igaza"? Mindkettőnek, persze a saját mércéjével mérve. Mint ha azt kérdeznéd, melyik a szebb szín. Kinek mi tetszik (ki mit tart fontosnak)...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!