Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Szerintetek több boldog ember...

Szerintetek több boldog ember van most, mint a középkorban?

Figyelt kérdés

Ez a kérdés arra irányul, hogy a fejlett technika, illetve jogok boldogabbá tesznek-e egy embert. A boldogságot itt a ,,meg van elégedve az életével" értelmezésben használom, a többet pedig a lakosság százalékában.

Kérem a kedves válaszolókat indokoljanak. Köszönöm!

2014. febr. 22. 21:05
 1/5 anonim ***** válasza:
A középkor melyik időszakára gondolsz? Mert a pestis járvány idején, szerintem nem volt annyi boldog ember.
2014. febr. 22. 21:14
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Rai Bradburi (Jól írom) egy novellája jut erről eszembe, mely kivételesen a régmúltban játszódik.

röviden a lényege: egy repülő szerkezettel magasba emelkedett embert lát meg a kína császár a palota felett. Lenyilaztatja. Az indoklása az érdekes. Nem azért, mert megsértette a császárt, vagy hogy hadászati szempontból kockázatos. Nem. Azért, mert onnan messzire lát. És vágyakozni kezd. Addig boldog volt mindenki a birodalomban, de ha más világokról is tudnak az emberek, boldogtalanok lesznek.

Ebből a szempontból nekünk könnyebb és nehezebb egyszerre.

Ha mondjuk a mai magyar valóságot vesszük: sokkal jobb nekünk, mint mondjuk belső Afrika éhinségtől súlytott népeinek. És rosszabb, mint a svédeknek.

Ha csak a szomszéd faluig tart az ismeretünk, akkor ez nincs.

2014. febr. 22. 21:34
 3/5 anonim ***** válasza:

Ha matematikailag nézzük, akkor elméletileg most több boldog ember lehet. Mert jelentősen több ember él a földön.

Ha a pszichológiai oldalát nézzük, akkor már nem olyan biztos.

Elgondolkoztató a kérdés. Hosszan levezettem ennek a kornak és a középkor előnyeit és hátrányait. A végeredmény az lett, hogy nem tudom!

Mi biztosan nem lennénk boldogabbak a középkorban és a középkori ember bizonyosan nem lenne boldog a mi világunkban.

Az ember mindig elégedetlen volt az életével, ennek köszönhető a fejlődés is. Ha így nézzük, akkor most elégedetlenebbek, mint a középkorban, mert gyorsabb a fejlődés.

Akármelyik korban, akármilyen helyzetben is éljünk a boldogságunk a gondolatainktól függ.

Van olyan ember, aki a riviérán is unatkozik, lehangolt és van olyan aki háborúban élet-halál között is boldog.

2014. febr. 22. 22:35
 4/5 anonim ***** válasza:

Az ember örök elégedetlenkedő. Az igényeinket a lehetőségeink határozzák meg. A technika által kiszélesedtek a lehetőségeink, ezáltal megnőttek az igényeink. Ez miatt nem vagyunk feltétlenül elégedettebbek, vagy akár elégedetlenebbek. A technika által csak könnyebb lett az életünk, nem kielégítőbb. Szerintem olyan, mint ha azt kérdeznéd, hogy a kék szín nélkül boldogabbak lennénk-e. Ha ismerjük, örülünk, hogy van. Ha sosem ismertük, nem is hiányozhat. Ugyanez van a technikai vívmányokkal.

Hogy a kérdésre is válaszoljak:

Szerintem ez nem a technika függvénye.

2014. febr. 23. 02:33
 5/5 anonim ***** válasza:
A boldogság egy állapot, helytől, időtől változik, akár naponta. Halottakat nem lehet megkérdezni. Ráadásul a középkor sokszáz év. A középkor hol? Írországban, Madagaszkáron, Görögországban,jobbágyok, katonák, költők...kikre gondolsz, hol és mikor???
2014. febr. 23. 08:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!