Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért félek a sérült, fogyaték...

Miért félek a sérült, fogyatékos emberektől?

Figyelt kérdés
Pedig az egyik legjobb barátom kerekesszékes,tőle nyilván nem félek,de ha egy akármilyen másik m.sérült embert meglátok az utcán,akkor zavarba jövök,nem merek ránézni,nemránézni se merek... De van egyébként látássérült barátom is,tőle se félek,de ha egy vakot meglátok az utcán,megintcsak elfog a félelem.Ez mitől lehet?Semmi gondolat nem áll mögötte,hogy ezt vagy azt gondolnám a sérült emberekről,vagy ilyesmi,szerintetek?Mi lehet az oka ennek?:( Engem nagyon zavar.
2009. dec. 10. 19:52
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
44%
ez érdekes...
2009. dec. 10. 19:58
 2/19 anonim ***** válasza:
72%
Inkább csak tartasz tőlük. Ami természetes. Én is inkább elfordítom a fejem ha meglátok valakit akinek hiányzik a karja vagy a lába. És elmerengek magamban hogy milyen lehet szegénynek. De félni nem félek tőlük csak riasztó látvány számomra.
2009. dec. 10. 20:10
 3/19 anonim ***** válasza:
72%

Én is félek tőlük.

Meg ha valami baleset történik, pl elesik egy ember az utcán, egyszerűen nem tudok odanézni, annyira bepánikolok, nemhogy segíteni...

Egyszer kellett egy sráccal beszélnem aki így "rángatózott", főleg a feje.

Maga volt a rémálom...

2009. dec. 10. 20:11
 4/19 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon érdekes. Én a szellemileg sérült emberektől félek. Olyan nevetségesen hangzik, de nagyon kellemetlen élmény, nincs előítéletem velük szemben, se semmilyen aberrált gondolatom velük kapcsolatban. Szociális munkásnak tanulok, és már voltam autistáknál gyakorlaton. Na az a hét felért egy kínszenvedéssel. Nem igazán tudom elmagyarázni, miért félek tőlük, de megpróbálom elmagyarázni. Nem tudom, hogy egy szellemileg sérült ember hogyan látja a világot, vajon ő is úgy látja a színeket, formákat, mint én. Tudom, ez is ostobán hangzik, de mikor az egyik autista lány megszólalt, hogy nagy rám a cipőm, és tényleg nagyobb volt a lábamnál (lábfejem miatt), akkor még inkább megijedtem. Visszanézek majd ide, remélem valaki mond valami okosat, hogy miért van ez nálunk. Bár a mozgássérült embereknél én ezt nem érzem.
2009. dec. 10. 20:11
 5/19 anonim ***** válasza:
100%
Az agy szinte beteges kényszere, hogy a környezetet folyamatosan elemezze. Ennek oka teljesen egyserű, nyilván kakkor maradunk életben, ha pl "megjósoljuk" hogy a közeledő kocsi elüt ha lelépek elé, de nem üt el, ha nem lépek le. Viszont a sérült, fogyatékos emberek gyakran ellentmondásos, értelmezhetetlen jeleket adnak. Az agy gyűlöli az ellentmondásokat, még jobban, amit nem is ért. Először megpróbál logikát keresni, ami alapján értelmezni tudja, ha ez nem megy neki, akkor passzív önvédelembe vonul, biztos ami biztos alapon, hiszen ha védekezel, akkor nem érhet váratlanul még akár egy támadás se. Ezért zavar. Más kérdés, hogy mért zavar ennyire, de ezt én már nemtom megmondani, piszichológus nem vagyok.
2009. dec. 10. 20:14
 6/19 A kérdező kommentje:
Köszi az eddigieket!Igen,a "félek" rossz szó volt,a megfelelő szó a "zavarba jövök".Túlzottan nagy mértékben:S És egyébként bűntudatom van miatta :(
2009. dec. 10. 20:14
 7/19 anonim ***** válasza:
100%

Ne legyen bűntudatod! Fölösleges stressz, na. :)

Mivel írtad, hogy vannak ilyen barátaid, ismerőseid, ha nem zárkóznak el a témától, megkérdezheted őket, mit tehetnél az ilyesmi ellen, ők mit gondolnak. Hátha segíthetnek, tanácsot adhatnak.

Én is leizzadtam és nagyot dobbant a szívem, amikor látássérült barátnőmmel először találkoztam, és még rajta kívül ott voltak ketten, hasonló helyzetben, akiknek aztán hoppá, két másodpercen belül kísérője is lettem. Aztán beszélgettem mindhármójukkal erről, egy napra rá, és azt hiszem, megoldódott; most már csak azért izgulok, hogy hogyan tudnék a leggyorsabban és a lehető legprecízebben segíteni bárkinek, ha így alakul.

Ezt tudom ajánlani. ;)

17/L

2009. dec. 10. 20:29
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
Igen, nem a félelem a megfelelő szó.. Sztem ez egyszerűen sajnálat vagy minek is nevezzem.. Én is úgy vagyok vele ha az utcán látok egy ilyen embert, inkább elfordulok mert egyszerűen elszorul a szívem a látványtól hogy egyes embereknek hogyan kell élniük meg azoknak akik gondoskodnak róluk esetleg stb. Sztem ez egy afféle természetes reakció, ezért sem értettem soha azokat az embereket akik sérülteken gúnyolódtak, nevettek..
2009. dec. 10. 21:09
 9/19 anonim ***** válasza:
100%
A fogyatékosok "mások" nem illenek bele a társadalmi sztereotípiákba. Szeretni kell-ene őket. Én sok éve fogyatékosokkal dolgozom, (mozgás és értelmi is) -- és szeretm őket. Ők is engem---különösen az értelmi fogyatékosok vannak tele szeretettel! Azért félsz mert nem ismered őket! Látogass meg ilyen intézményt a közeledben- javaslom az egyházit, ha van-- és hidd el, hogy ők is emberek, éppúgy mint te vagy én.
2009. dec. 10. 21:14
 10/19 anonim ***** válasza:
100%

én nem szeretném, ha a 4 kerekem miatt szeretnének...

nem ekll minket szeretni, ezért nem

elég lenne elfogadni

2009. dec. 10. 21:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!