A pécsi Dzsámiba be lehet csak úgy menni egy pár percre leülni és csöndben elmélkedni?
Budapesten jártam egyetemre, ahol az egyetem mellett volt egy kis templom, ami általában mindig nyitva volt, még hétvégén esténként is.
Gyakran jártam oda, főleg vizsgák előtti este.
Most visszaköltöztem Pécsre, és hiányzik a templom. Jó lenne egy kicsit beülni megint.
A Dzsámiban ezt megtehetem? Nem küldenek el, vagy kérik, hogy "belépőt" fizessek?
Azért merült fel bennem a kérdés, mert már volt ilyen tapasztalatom. Például a szegedi dómban. Lehet, hogy ott még misére is csak fizetés ellenében lehet bemenni... Ezt eléggé furcsállom.
Tudtommal nem fizetős a dzsámi. (A vallással sem összeegyeztethető...) Ami fontos, hogy legyél rendesen felöltözve, ha lány vagy, kösd be a hajadat valamivel, és azt hiszem, bent a cipőt is le kell venni.
Nézz utána a neten, mert a moszlim vallás szabályai mások, mint a keresztény vallásé.
A hívők biztosan szeretettel fogadnak majd, és elküldeni biztosan nem fognak. Nagyon barátságosak.
Köszi! :)
Az Irgalmas templom az ugye az, ami a tér aljánál (déli részén) van?
Meg van egy másik is, ami a PTE melletti utca végén van. Pont az utca legvégén. Sajnos nem tudom a nevét. Oda is gondoltam már, hogy betérek.
Második! Te szerintem nem ismered a Dzsámit. Az ma már teljes mértékben katolikus templom. Tudom, mert gimiben katolikus iskolába jártam és ott volt havonta egyszer misénk.
Csak egyénileg még nem jártam ott soha.
A második vagyok.
Nem tudom, nekem moszlim ismerőseim vannak, és ők is jártak oda vallási ünnepeken... Ebből mertem én azt gondolni, hogy most is igazi dzsámiként funkcionál.
Akkor nem tudom.
Közben voltam az Irgalmas templomban. Az nyitva volt. A Dzsámit nem is néztem, mert ez úgyis útba esett, úgyhogy betértem ide.
Meg még sosem voltam benne. Pedig 18 évig Pécsen laktam, aztán 6 évet kihagytam az egyetem miatt, de 3 éve megint pécsi vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!