Valóban ilyen a svéd mentalitás? Milyen Svédországban élni?
Tudom, hogy vannak blogok, útikönyvek, de egyrészt koránt sincs akkora irodalma az interneten ennek a témakörnek magyar szemszögből nézve, mint a német, vagy az angol nyelvű országoknak (én legalábbis ezt tapasztaltam, sajnos mostanában kevés időm van jobban elmélyedni a keresgetésben), másrészt itt talán jobban tudok kérdezősködni.
Olvastam, hogy a svédek szeretik, ha mindenki egyenlő, szerények, ridegnek tűnnek, de mégis elfogadóak. Úgy érzem, hogy én is ilyen vagyok és talán náluk találnám meg a helyem. Sajnos egy kukkot nem beszélek svédül, de szeretnék megtanulni. Érdemes nekivágni és ott helyben megtanulni svédül? Nehéz náluk elhelyezkedni, beilleszkedni? Szerintetek egy ilyen váltáshoz öreg vagyok már 30 és 40 között pont félúton?
meg kell próbálni,valaki ennyi idősen képzi át magát másik szakirányra.
Az sem kis munka.
Sok mindentől függ. Nem mindegy, hogy a fővárosba vagy kisebb településre mész. A fővárosban rengeteg a bevándorló, a svédek egyre kisebb számban élnek ott. A fiatalok nyitottabbak, az idősek kedvesek, de nehéz barátságot kötni. Számomra a humoruk értelmezhetetlen és bármilyen hihetetlen nagyon tartják magukat a szabályokhoz. A fehér bőrű, európai bevándorlókat jól fogadják (a muzulmán bevándorlókat egyre kevésbé tolerálják, ez gyakorlatilag állandó konfliktust jelent a társadalomban).
Váltáshoz sosincs késő.
Bár én nem Svédországban, hanem Finnországban éltem egy rövid ideig, de szerintem abban hasonlít a két nép, hogy nyugodtak, a stressz nem része a mindennapjaiknak, kicsit talán lassabbak is hozzánk képest. Ez legalábbis amolyan északi mentalitás. Nagyon tetszik. És szerintem egyáltalán nem késő váltani, sose késő. :)
Én is tervezem, hogy itthon még megszerzek egy piacképes szakmát (már van két nem piacképes végzettségem), és lehet nekivágok Svédországnak. Már évek óta ez a vágyam, és hozzád hasonlóan kedves kérdező, én is úgy érzem, hogy ott tudnék élni, vmi miatt nagyon szimpatikusak a svédek, Svédország. Pedig ott még nem jártam...
Szóval hajrá, ha ez a vágyad, akkor ne add fel. Csak légy körültekintő, amennyire lehet, tervezd meg (munka, nyelvtanulás, lakhatás stb.) :)
A svédek is csak emberek....Ugyan olyanok, mint mi. Ugyan úgy kibeszélnek, besúgnak, ha a mentalitásuk olyan. De közben mosolyognak. De! Arányaiban többen vannak, akik maximálisan segítőkészek, kedvesek, munkaidőn túl is foglalkoznak veled, ha addig nem tudtad elintézni a dolgodat.
Az európai bevándorlókat tényleg jobban fogadják, viszont akinek már teljesen tele van a hócipője a bevándrolókkal-jogosan-az sajnos általánosít.
Beilleszkedni könnyű, ha kedves vagy. Munkához a nyelv kell, végzettség. Nem árt egy jó ismerős sem,de nem olyan mértékű a protekció, mint otthon.
Én pont ma kezdem az SFI-t, a bevándorlók nyelviskoláját. Irtó rendes volt a tanulmányi osztályon a hölgy, olyanban is segít,ami nem is a feladata:D.
Szóval az SFI egy alapot ad,ez a minimum,amit egy munkahelyen kérnek. Én már 5 éve tanulom magamtól a svédet,de nincs kivel beszélni, így abban nincs nagy gyakorlatom. És ugye ha lenne is, kell a papír!
Én 30 vagyok,a párom 38,másfél éve vagyunk itt. Sosem vagy öreg hozzá!
Amúgy Svédország nem olyan szuper paradicsomi hely,mint ahogyan menedzselik külföld felé magukat. Erről hosszan lehetne írni.... De mindenképpen megéri idejönni! Bárcsak hamarabb jöttünk volna. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!