Szerintetek mi a különbség a tudás és a műveltség között?
A válasz megírásának időpontja: ma 00:39
tehát ha vkinek széleskörű tudása van, az művelt?
ha vki megtudja javítani az autót, tud festeni, csempézni, villanyt szerelni, teherautót, buszt, villamost és targoncát vezetni, akkor az művelt?
és ha vki pl. csak az egészségügyi témákhoz ért, akkor az műveletlen?
én mostanában azon gondolkodtam hogy így a 21-edik században mást jelent a műveltség fogalma nekem, mint pl a nagyimnak. csak ezt sokan nem bírják felfogni. és ez a baj. és aztis egyén válogatja,hogy mi az a tudás ami alapvető és mi nem.
különbség talán annyi, hogy a tudás tanulás, a műveltség pedig az egész életforma alapján jön létre
Ahogy előttem is írták, a tudás az élet valamelyik területének az alapos ismerete.Lehet valakinek több diplomája,de az nem feltétlenül művelt is.Aki azt írja,hogy neki mást jelent a két fogalom,mint a nagymamájának,az nem igaz,Ő maga is keveri a dolgokat.
Ma is az tekinthető művelt embernek,akinek az élet minden területén van ismerete.Pl.zene,művészetek,irodalom,történelem,földrajz stb.Társaságban minden témához hozzá tud szólni.Ha nézted a Legyen ön is milliomos műsort,ott kiderült,hogy ki a művelt és ki az aki,nem.Vágó pl.művelt ember,a versenyzők némelyike pedig lehet kiváló mérnök pl.de nem művelt.
Még egy fontos jellemző: aki művelt ember,az nem dicsekszik a tudásával,nem nézi le azt,aki kevesebbet tud nála.
A baj az,hogy a mai világban a műveltségre nem nagyon van igény,sok embernek módja és ideje sincs arra,hogy művelődjék.A TV pedig csak rontja az emberek gondolkodását,ízlésvilágát.
Ez az én értelmezésemben kicsit bogár és rovar esete.
Nem minden tudás műveltség, de minden műveltség tudás.
A műveltség az olyan információhalmaz, aminek túl sok gyakorlati hasznát nem fogod venni, de amíg megszerzed, az elméd pallérozódik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!