Hogy hívják azt az embert, aki nincs megkeresztelve?
Pogány biztos nem.
Mert lehet olyan is, aki hívő keresztény és gyakorolja is a vallását, csak valamilyen oknál fogva nem keresztelték meg.
Pogány (a köznyelvben) az aki nem a te vallásodat követi.
Hivatalos terminológiában pedig a természetközeli animista vallások híve.
Szerintem a nem megkeresztelt emberre nincs külön elnevezés.
Egyszerűen azt mondják, hogy nincs megkeresztelve. Illetve ha nem keresztény, akkor azt, hogy ilyen meg olyan vallású. Abból már egyértelmű.
második hozzászóló vagyok
mi az iskolába is így tanultuk, hogy aki nincs megkeresztelve az pogány:D és édesanyámék is így tudják
Aki nincs megkeresztelve arra azt mondjuk, hogy pogány.
idézek Wikipediából:
"A pogány szó ezen kívül a szövegkörnyezettől függően jelenthet nem-zsidót, nem-keresztényt vagy nem-mohamedánt, illetve hitetlen vagy megkereszteletlen embert"
(Második vagyok)
Akkor rosszul tudják és rosszul tanítják.
Nem az a helyes, amit az iskolában tanítanak, vagy amit a szüleidtől hallasz, hanem az, amit a tudomány helyesnek mond.
Mint mondtam, a pogány megnevezést a köznyelv arra használja, aki nem a te vallásodat követi.
Na már most. Feltételezem, hogy te keresztény vagy. Nagyon sokáig a keresztények is csak felnőttkorban kereszteltek. Akkor azok is pogányok voltak, akik keresztény családból származtak, a szüleik rendszeresen hordták őket misére és ők is hittek Istenben meg minden, csak épp a kor szokása szerint nem keresztelték (még) meg őket?
Szerinted ez nem tűnik paradoxnak? Mert szerintem igen.
Annyi igazság van benne, hogy a pogány nincs megkeresztelve. De aki nincs megkeresztelve, az nem feltétlenül pogány.
Kedves 23:00-ás!
Ha te a Wikipédiát mérvadó forrásnak tekinted, akkor csak sajnálni tudlak.
Ha én most felírom a wikipediára, hogy háromfejű, öt se.ggű ősmajmot találtak az Antarktisz jegébe fagyva, amelynek a füléből egy szívószál lóg ki és belinkelem ide, azt is igaznak fogod elfogadni csak mert a Wikipedia írja?
A pogány tényleg csak a tájékozatlanok szóhasználatában jelenthet megkereszteletlen (és ennélfogva valószínű ateista) embert. De valós jelentése szerint olyan ember, aki más, nem-keresztény vallást követ. Így vannak pogány vallások, de önmagukban pogányok nem.
Ne bizonygassátok azt, amit nem tudtok.
23.02 > Te engem ne sajnálj. Ha felteszed, Wikipediára, hogy három heréd van, akkor az lefog kerülni 2 napon belül mert (remélhetőleg:S) nem reális állítás. Wikipedia egy rendkívűl művelt és karbantartó oldal, és oda nem a hülyék járnak írogatni, mint egyes oldalakra.
Nem értem miért olyan nehéz azt elfogadni, hogy egyes szavaknak az új generáció során kialakult új, másik jelenétse lett.
Vegyük példára a "király" kifejezést.
Ha egy külföldi bejön ide, és megkérdi miért mondja mindenki egy új autóra, hogy király, akkor mit válaszolsz neki? Azt hogy a proli együgyű emberek helytelenül használják, és nem tudják, hogy az egy vezető személyt jelent? Ugyanmár... nagyon is helyesen használja az új generáció a "király"-t mint, fok/mérték határozót, mert új jelentést nyert. (Attól még a szó eredeti jelentése meg marad...)
Így a pogány valóban azt jelenti, ahogy te elmondtad. De MA már (hangsúly a mán) olyan emberekre IS (hangsúly az isen) használják akik nincsenek megkeresztelve. Ez tény.
Kereszteletlennek hívják. Létezik ez a kifejezés.
A wiki nem mindenben ír butaságot, de mivel szabadon szerkeszthető bárki által (tehát nem csak a tudomány emberei szerkesztik), ezért vannak hibák is benne.
A pogány önmagában még tényleg nem egyenlő a kereszteletlennel, de rengetegen használják ennek a kifejezésére (kis részben helyesen, de zömében helytelenül).
Amelyik egyházban a keresztelés a beavató szertartás, ott is hivatalosan a kereszteletlen kifejezést használják arra, aki (még) nincs megkeresztelve, és a pogányt arra, aki nem annak a vallásnak a híve (de másnak attól még lehet híve).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!