Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Hogy hívják azt az embert,...

Hogy hívják azt az embert, aki nincs megkeresztelve?

Figyelt kérdés
2009. nov. 21. 22:27
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
54%
pogány vagy kereszteletlen :)
2009. nov. 21. 22:33
 2/20 anonim ***** válasza:
56%
inkább csak pogány :D
2009. nov. 21. 22:39
 3/20 anonim ***** válasza:
86%

Pogány biztos nem.

Mert lehet olyan is, aki hívő keresztény és gyakorolja is a vallását, csak valamilyen oknál fogva nem keresztelték meg.

Pogány (a köznyelvben) az aki nem a te vallásodat követi.

Hivatalos terminológiában pedig a természetközeli animista vallások híve.

Szerintem a nem megkeresztelt emberre nincs külön elnevezés.

Egyszerűen azt mondják, hogy nincs megkeresztelve. Illetve ha nem keresztény, akkor azt, hogy ilyen meg olyan vallású. Abból már egyértelmű.

2009. nov. 21. 22:46
 4/20 anonim ***** válasza:
41%

második hozzászóló vagyok

mi az iskolába is így tanultuk, hogy aki nincs megkeresztelve az pogány:D és édesanyámék is így tudják

2009. nov. 21. 22:54
 5/20 anonim ***** válasza:
82%

Aki nincs megkeresztelve arra azt mondjuk, hogy pogány.

idézek Wikipediából:

"A pogány szó ezen kívül a szövegkörnyezettől függően jelenthet nem-zsidót, nem-keresztényt vagy nem-mohamedánt, illetve hitetlen vagy megkereszteletlen embert"

[link]

2009. nov. 21. 23:00
 6/20 anonim ***** válasza:
90%

(Második vagyok)

Akkor rosszul tudják és rosszul tanítják.

Nem az a helyes, amit az iskolában tanítanak, vagy amit a szüleidtől hallasz, hanem az, amit a tudomány helyesnek mond.

Mint mondtam, a pogány megnevezést a köznyelv arra használja, aki nem a te vallásodat követi.

Na már most. Feltételezem, hogy te keresztény vagy. Nagyon sokáig a keresztények is csak felnőttkorban kereszteltek. Akkor azok is pogányok voltak, akik keresztény családból származtak, a szüleik rendszeresen hordták őket misére és ők is hittek Istenben meg minden, csak épp a kor szokása szerint nem keresztelték (még) meg őket?

Szerinted ez nem tűnik paradoxnak? Mert szerintem igen.

Annyi igazság van benne, hogy a pogány nincs megkeresztelve. De aki nincs megkeresztelve, az nem feltétlenül pogány.

2009. nov. 21. 23:00
 7/20 anonim ***** válasza:
80%

Kedves 23:00-ás!

Ha te a Wikipédiát mérvadó forrásnak tekinted, akkor csak sajnálni tudlak.

Ha én most felírom a wikipediára, hogy háromfejű, öt se.ggű ősmajmot találtak az Antarktisz jegébe fagyva, amelynek a füléből egy szívószál lóg ki és belinkelem ide, azt is igaznak fogod elfogadni csak mert a Wikipedia írja?

2009. nov. 21. 23:02
 8/20 anonim ***** válasza:
95%

A pogány tényleg csak a tájékozatlanok szóhasználatában jelenthet megkereszteletlen (és ennélfogva valószínű ateista) embert. De valós jelentése szerint olyan ember, aki más, nem-keresztény vallást követ. Így vannak pogány vallások, de önmagukban pogányok nem.

Ne bizonygassátok azt, amit nem tudtok.

2009. nov. 21. 23:13
 9/20 anonim ***** válasza:
7%

23.02 > Te engem ne sajnálj. Ha felteszed, Wikipediára, hogy három heréd van, akkor az lefog kerülni 2 napon belül mert (remélhetőleg:S) nem reális állítás. Wikipedia egy rendkívűl művelt és karbantartó oldal, és oda nem a hülyék járnak írogatni, mint egyes oldalakra.

Nem értem miért olyan nehéz azt elfogadni, hogy egyes szavaknak az új generáció során kialakult új, másik jelenétse lett.

Vegyük példára a "király" kifejezést.

Ha egy külföldi bejön ide, és megkérdi miért mondja mindenki egy új autóra, hogy király, akkor mit válaszolsz neki? Azt hogy a proli együgyű emberek helytelenül használják, és nem tudják, hogy az egy vezető személyt jelent? Ugyanmár... nagyon is helyesen használja az új generáció a "király"-t mint, fok/mérték határozót, mert új jelentést nyert. (Attól még a szó eredeti jelentése meg marad...)

Így a pogány valóban azt jelenti, ahogy te elmondtad. De MA már (hangsúly a mán) olyan emberekre IS (hangsúly az isen) használják akik nincsenek megkeresztelve. Ez tény.

2009. nov. 21. 23:30
 10/20 anonim ***** válasza:
100%

Kereszteletlennek hívják. Létezik ez a kifejezés.

A wiki nem mindenben ír butaságot, de mivel szabadon szerkeszthető bárki által (tehát nem csak a tudomány emberei szerkesztik), ezért vannak hibák is benne.

A pogány önmagában még tényleg nem egyenlő a kereszteletlennel, de rengetegen használják ennek a kifejezésére (kis részben helyesen, de zömében helytelenül).

Amelyik egyházban a keresztelés a beavató szertartás, ott is hivatalosan a kereszteletlen kifejezést használják arra, aki (még) nincs megkeresztelve, és a pogányt arra, aki nem annak a vallásnak a híve (de másnak attól még lehet híve).

2009. nov. 21. 23:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!