Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek Hamvas Béláról?

Mi a véleményetek Hamvas Béláról?

Figyelt kérdés

Most kezdtem el olvasni a könyveit. Nekem tetszik a stílusa, és a szellemisége is. Hallottam egy kritikát róla, hogy Hamvas zseniális esszé író, és nagy olvasottságú, de nem tudományos. A saját világképe alapján írja le az ősi kultúrák tanításait. Másrészt az ő korában nem is férhetett hozzá olyan jó szakirodalomhoz, ami mára már megvalósítható. Ma nincs kommunizmus, a legtöbb egyház megtalálható hazánkban, lehet tőlük kérdezni. Ezek Hamvas korában nem voltak. Összegezve: Igaz, hogy Hamvas jó esszé író, de tudományosan az írásai pontatlanok, saját világképe alapján befolyásoltak? Mi erről a véleményetek, tapasztalatotok?

(amit leírtam nem az én véleményem)

2013. nov. 25. 15:47
 1/3 anonim ***** válasza:
59%

Igaz. Történelmileg nem hitelesek az írásai. Már a háború előtt sem tartották annak. Ettől függetlenül érdemes elolvasni a műveit.

Az ősök kultúrájával kapcsolatban miért lenne jó egyházakat kérdezni? Még a történelmiek sem egyformán ítélik meg, de a ma divatos szekták véleménye végképp nem mérvadó.

2013. nov. 25. 16:14
 2/3 A kérdező kommentje:

Arra gondoltam az egyházas példámmal, hogy pl: zen buddhizmus, elmész japán zent gyakorolni és jobban megértheted, mintha elolvasol róla egy könyvet.

Miben nem hiteles történelmileg, tudnál példát írni?

2013. nov. 26. 08:43
 3/3 anonim ***** válasza:

a Wikipédián is olvashatsz róla( [link] ), nekem szimpatikus, tetszik, amit képvisel és egyes írásai(könyvtárak pedig az ő korában is voltak, ahonnan hozzá lehetett azért férni ahhoz a bizonyos szakirodalomhoz)/

vki így ír róla:

„1955-ben egyetlen ember élt Magyarországon, aki Herakleitosszal, Buddhával, Lao Ce-vel és Shakespeare-rel mindenikük anyanyelvén nemcsak beszélgetni, hanem beszélni is tudott volna. Ha az emberi szellem e négy prófétája Tiszapalkonyán szállt volna le a repülőről, s ha megszólították volna az első munkást, s az épp Hamvas Béla lett volna, s miután három éjszakát átbeszéltek volna vele (nappal ugyanis Hamvasnak maltert kellett volna hordania, de lehet, hogy vendégei segédkeztek volna neki) - nos, vajon mit gondoltak volna ezek arról: ha ebben az országban ilyen egy segédmunkás, vajon milyenek lehetnek az ország írástudói? De, szétnézve az országban, mindent megértettek volna. " (Szőcs Géza)

2014. jan. 12. 20:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!