Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért melegek a homoszexuálisok?

Miért melegek a homoszexuálisok?

Figyelt kérdés
Úgy értem miért hívják a legtöbben melegnek őket, honnan ered az elnevezés? Miért sértő a homoszexuális elnevezés?
2008. júl. 10. 21:13
 1/8 anonim ***** válasza:
90%
Nem tudom, miért melegnek hívják őket, de tudtommal (van ilyen rokonom) a homoszexuális nem sértő, csak a homokos, buzi, köcsög, stb. A homoszexuális egy hivatalos megnevezés.
2008. júl. 10. 21:44
 2/8 anonim válasza:
93%
A meleg szó,a homoszexuális köznyelvi elnevezése, amely az angol „gay”-nek feleltethető meg. A „meleg” kifejezés előnye, hogy nincs orvosi mellékzöngéje (mint a „homoszexuális”-nak), mindkét nemre alkalmazható, és nem pejoratív (mint pl. a „buzi”). Mára a szakirodalomban is elterjedt, és a 90-es évek közepe óta hivatalos fórumokon is használatos.
2008. júl. 10. 22:26
 3/8 anonim válasza:
100%

Még ezt találtam:

Emberekről szólva a meleg férfi és a leszbikus nő a legáltalánosabb. A meleg szónak ez az értelme már a XX. század közepén létezett a magyarban, de sokáig bizalmas jellegűnek számított. A 90-es évek közepére azonban a tudományos életben (pl. a szociológiában, pszichológiában) és a hivatalos nyelvben is polgárjogot nyert (1996-ban fogadta el először a bíróság a Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság kérelmére), a köznyelvben pedig a homoszexualitás politikailag korrekt megfelelője lett.

A meleg szó a pszichológiai szakirodalomban[2] néha az önmagukat már elfogadó, tudatosan melegként élő emberekre utal, szemben a homoszexuálissal, amivel konkrétan a szexuális viselkedést jellemzik, függetlenül attól, hogy minek tartja magát az illető (szexuális identitás). Ez a különbség azonban kiveszőfélben van, ahogy a két aspektus is egyre inkább átfedésbe kerül.

Az utóbbi években a meleg szót tágabb értelemben is használják, beleértve a leszbikusokat („meleg nők”), a biszexuálisokat és a transzneműeket is (pl. a Háttér Társaság a Melegekért egyesület nevében), tehát az ún. szexuális kisebbségek teljes skáláját. A biszexuálisok annyiban kapcsolódnak ide, hogy gyakran az ő problémáik is hasonlóak a homoszexuálisokéihoz, a transzneműeknél pedig – az előbbiektől eltérően – jellemzően nem az irányultság (érdeklődés, vonzódás), hanem a nemi identitás (nemi azonosságtudat) tér el a többségitől.

2008. júl. 10. 22:29
 4/8 anonim ***** válasza:
55%

A 'meleg' szót a homoszexuálisok találták ki, hogy ne lehessen olyan könnyen felismerni őket. Azóta kitaláltak még egy csomó szót ugyanerre (a langyoson keresztül a szivárványig). A hatása az lett, hogy 5 percig valóban nem tudta senki más, mit jelent ez a szó - utána viszont tönkretették ennek a szónak az eredeti jelentését. Ma már pl. senkire nem lehet jó szívvel azt se mondani, hogy meleg szívű - de ha azt mondják, hogy langyos, ma már az SEM azt jelenti, hogy lassú és semleges, tartózkodó természetű.

A hivatalos szó egyébként férfira-nőre egyaránt a 'homoszexuális'. Jelentése: AZONOS neműre vonatkozó szexuális irányultságú.

Az összes többi argó szó. A leszbikus is: az Leszbosz szigetére utal, az ottani nőkre (ezért alkalmazzák nőkre - de attól még ez IS argó szó).

Személy szerint engem nagyon zavar, hogy egy tucatnyi szó jelentését már tönkretették, és még folytatják tovább. Pl. ha valakire ma azt mondod, hogy 'más' - az mit jelent? Mert régen sok mindent jelenthetett - ma már csak egyet.

Nyelvrongálás.

2008. júl. 11. 02:21
 5/8 anonim ***** válasza:
35%
én úgy tudom, hogy azért, mert egy hiedelem szerint, a homoszexuális férfiak bőre melegebb az átlagnál. hát nem tudom. :)
2008. júl. 11. 16:04
 6/8 anonim ***** válasza:
0%

Hát igen, sok a hiedelem a témában.

Lehet, hogy maga a jelenség is csak egy hiedelem?

Jaj, bocsi! Még a fejemet veszik a végén!

2008. júl. 12. 00:04
 7/8 anonim ***** válasza:
63%

A homoszexuális nem sértő, az hivatalos.

A meleg az olyan szó amit úgy használhatsz, hogy nem sérted meg vele az illetőt. Ha rá mondod...

A meleg közösség magába foglalja a homoszexuális férfiakat és a leszbikus nőket sőt még a transzexuálisokat és kicsit a biszexeket is :) tehát az összefoglaló neve ennek az egésznek.

Amúgy a b*zi sem sértő ha egymás közt mondják a melegek, akkor viccesen szokták használni, de te pl. nem mondhatod rájuk. A meleg szót nyugodt szívvel használhatod.

2008. nov. 2. 05:44
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Én nem szeretem a meleg szót sem, hetero az hideg? Nekem még a buz-i is jobban tetszene. Inkább az vagyok, mint meleg, lázas, beteg. (hangsúlytól is függ) Vagy mit mondunk egy heterora, normális? Melegről egy izzadt hátrafésült lihegő ürge jut eszembe. Mivel a heteróknak sincs elnevezésük, ezért a homokosoknak sem kellene.
2011. júl. 15. 20:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!