Hogy írjuk Római számmal a 0-t?
Figyelt kérdés
illetve azt tudom hogy nem jelölik, de azt pl hogy írják le hogy 2013 van? :D leírják rómaival, csak a nulla helyére zero-t írnak vagy mi?2013. nov. 19. 14:38
1/8 anonim válasza:
2/8 anonim válasza:
3/8 anonim válasza:
Romai szamok kb. altalanos iskola 8. osztaly anyaga...
Amugy a romaiak nem ismertek a nullat. A szamrendszeruk tokeletesen alkalmatlan volt szorzasi/osztasi muveletekre es tizedesjegyek jelolesere, ezert nem is nagyon hajtottak hogy bevezessek...
A romai szamok osszeadas/kivonassal alakulnak ki, eleg osszevissza szabalyok menten.
2013 pl. MMXIII, M = 1000, X = 10, I = 1. 2014 MMXIV lesz, azaz 1000 + 1000 + 10 + (5-1)
4/8 anonim válasza:
Csak minimum öten kérdezték már ezt előtted.
Megérdemelnél egy törlést.
5/8 A kérdező kommentje:
se ülye nem vagyok, se vak. láttam hogy 500an tették fel a kérdést, de mivel mindenhol csak az van hogy nem jelölik, ezért tettem fel , hogy akkor dátumot hogy írnak? vagy nem írnak? vagy a dátumra arab számokat használnak? olyan nehéz normálisan válaszolni?
2013. nov. 19. 15:59
6/8 A kérdező kommentje:
*hülye
2013. nov. 19. 15:59
7/8 A kérdező kommentje:
a normálisaknak köszönöm a válaszokat.
2013. nov. 19. 16:01
8/8 anonim válasza:
A nullát csak a helyiértékes számokban kell kiírni. A római számok nem helyiértékesek.
Olyan, mint mikor kimondod, hogy kétezer-tizenhárom. Ott sem mondod ki a nullát. Na, a római számok is pont így működnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!