Mennyire veszélyes Budapest?
2 év múlva fejezem be a középiskolát, utána szeretnék Budapesten továbbtanulni. Győrben élek, és itt szerintem nagyon jó a közbiztonság, a többi országrészhez képest. A TV-ben meg csak azt hallom Pestről, hogy elég veszélyes. Ilyenekre gondolok, hogy sétálok az utcán és belémkötnek, vagy felszáll a buszra pár részeg fiatal, és ők kötözködnek, meg hasonlók.
Szóval gyakoriak az ilyen esetek?
Nem. Csak ha olyan kerületbe költözöl (ami hirhedt).
Budai részen ez nem igazán jellemző.
Ez mind előfordulhat, ha nem tartod nyitva a szemed. Mégiscsak egy nagyvárosról van szó. Lophatnak tőled, belédköthetnek, akármi. Szóval vigyázz nagyon :)
Amúgy, ha talpraesett vagy, és könnyen hozzászoksz a pesti élethez, akkor nem lesz probléma. :D
Szerintem átlagos, egyszerűen csak figyelni kell pár dologra. Faluból nagyvárosba költözni nehezebb, de a Győr-Budapest váltás nem okoz majd nagy traumát. Eltévedni sem fogsz, és a pestiek sem harapják le a fejed, ha megkérdezed, hol van ez vagy az az utca.
Amelyik környék problémás(erről érdemes idejekorán érdeklődni), ott nem árt, ha nyitva tartod a szemed, és nem csak mész, mint a zombi, mp3-al a füledben. Mint minden város, BP is éjjel a legveszélyesebb, de akkor is csak bizonyos részek. Rengeteg a rendőr, ami azért biztonságérzetet ad.
Sok a részeg, a csöves, a kötekedő, a hangoskodó, a cigány, a neonáci, akiket nem érdemes hosszan megbámulni, mert zokon vehetik. Nem kell megijedni, nappal a tömeg távol tartja a balhét, éjjel pedig kis odafigyeléssel el lehet kerülni. Egy gázspray persze nem árt, és a zsebesek is erősen jelen vannak pl a tömegközlekedési eszközökön.
A fokozott ellenőrzéseken(BKV, rendőri igazoltatások) ne lepődj meg. Kb ennyi.
Egyébként segítségre a pesti emberektől ne számíts, ha bajba kerülsz. Ott késelhetnének meg, akkor sem segítene senki. Az az általános, hogy ha hangoskodó(k) vannak egy járművön, akkor mindenki elfordul, senki nem mer szólni, vagy várja a másikat, hogy az cselekedjen(és vigye el a balhét).
BP egy "ideges" város. Az emberek nem mosolyognak egymásra, sietnek, türelmetlenek. A járműveken is csupa fapofát láthatsz csak, a boltokban sem megy a csevej. Viszont az ellenőrzés sokkal fokozottabb, nagyobb eséllyel pakoltatják ki a táskád a biztonságiak, mint egy kisvárosban.
Én születésem óta lakom Bp-en (54 éve!), eddig még senki nem támadott meg, nem vágták el a torkomat, nem fosztottak ki, nem vertek meg!... :D
Persze, vannak általános szabályok, amiket az emberek betartanak a biztonságuk érdekében :
- késő este nem sétálgatok kihalt utcákon
- szürkület után nem megyek parkokba, bokros területre
- a szembejövők arcába nem bámulok bele
- a metrón, buszon, villamoson nem bámulok senkire (olvasok, vagy kinézek az ablakon)
- a táskám mindig előttem van, nem hátracsapva, pénztárca nincs elérhető helyen
- nem teszem ki az arany nyakláncom, karkötőm, értékes cuccokkal nem megyek ki az utcára
- ha valahol részeget, bandát látok, azokat messzire kikerülöm, járművön arrébb megyek
- nem veszem elő a pénztárcám, mobilom
- a milliónyi kéregetőt, képeslapárust kikerülöm, szóba sem állok velük (pénztárcát elővenni tilos!)
Persze, vannak Bp-en fokozottan veszélyes részek, ahol nappal is kifoszthatnak : ide nem megyek (8.kerület, Garay piac, Keleti pu. és környéke, József körút egyes utcái)...
Ezeket a dolgokat nem nehéz megtanulni.
Viszont a városi életnek vannak előnyei is, én jobban szeretek itt lakni, mint vidéken. :D
Jópár évig kénytelen voltam vidéken lakni, én képtelen voltam megszokni, hogy 6 óra után az utcák kihaltak, 1 bolt van, aztán nuku, az egész falu 5 percen belül mindent tud (kinek mi volt a vasárnapi ebédje, ki jött hozzá vendégségbe, milyen az új kabátja, mennyi a fizetése, milyen gyógyszert írt fel neki a helyi orvos, stb.)... Ezt nagyon utáltam!
A keleti pályaudvar veszélyes környék? jó tudni. Mellesleg ha valaki vonattal utazik elég nehéz elkerülni.
Egyébként, bírom ezt Pesti mentalitást én nem laknék vidéken mert ott nincs semmi, vidék alatt mindig a legkisebb legeldugottabb falura gondolotok. Elvileg Győr is vidék, és nem hiszem hogy ott ne lenne semmi nyitva este 6 után, illetve a többi hasonló nagyvárosokban mint Miskolc Debrecen Szeged Pécs stb. Mellesleg szerintem a vidéki nagy városok sokkal élhetőbbek Budapestnél, és nincs az a közöny meg lehangoltság az embereken mint amit már egy előző hozzászóló is írt.
ma 00:32
Nem a keleti pu., hanem a környéke veszélyes.
Úgyszintén a nyugati pu. melletti aluljáró.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!