Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Aki roma, az lop? Azért lop,...

Aki roma, az lop? Azért lop, mert roma?

Figyelt kérdés
2009. nov. 10. 23:07
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
58%
Azért lop, mert belé nevelték
2009. nov. 14. 11:49
 22/25 anonim ***** válasza:
41%
Amúgy a Szkinhedeknél nincsenek rosszabbak. Hánynak a himnusz alatt, mindenkit megvernek. Multkor kettőtörték a billiárdütőt. Bejött egy másik, hogy ki törte szét, amdjnem neki ugrott haveromnak, erre az egyik szkínhed megszólalt, hogy ő volt. Ja, akkor oké... -.-
2009. nov. 14. 11:52
 23/25 anonim ***** válasza:

Ebben az országban 600-800 ezer cigány él. Évente 200-300 ezer lopás történik. Érdekes elképzelés, hogy minden cigány lop, mert elég lusta tolvaj az, akire évi egynegyed lopás jut. Azt szeretem, amikor az emberek lökik magabiztosan a hülyeséget a cigányok "bűnöző életmódjáról", anélkül, hogy adatokkal támasztanák alá az állításaikat.

Nézzük pl. a bűnözési statisztikákat. A 10 000 főre eső vagyon elleni bcs-k száma pl. Győr-Moson-Sopron megyében, ahol a cigányok aránya 0,5% körüli, 17,55. Zala megyében (ahol kb. 7% cigány), 17,60. Ha a lopások nagy részét, vagy akár számottevő kisebbségét ezeken a helyeken cigányok követnék el, akkor ugyancsak iparkodhatnának a GYMS megyei cigányok.

Pest megyében (kb. 3% cigány) 28,7 az említett gyakoriság. A sokat emlegetett Szabolcsban (12% cigány) 25,1, vagyis alacsonyabb, mint Pest megyében. Ennek ellenére az elterjedt sztereotípia a veszélyes Szabolcs megye.

Szabolcs megye különben tényleg a veszélyes megyék közé tartozik. Az erőszakos és garázda jellegű bcs-k gyakorisága 2008-ban itt 4,14 volt (per 10k fő). És sok a cigány is itt (12%). Rossz hír azoknak, akik már ugornának, hogy közöljék, igaza van a kurucinfónak: Somogyban (ahol 6,4% a cigány) és Fejérben (ahol 2%), még gyakoribbak 2008-ban az erőszakos és garázda cselekmények (mindkét helyen 5,3 per 10k fő). Egyébként évről évre is komoly ingadozások fordulnak elő, keserű csalódásokat okozva azoknak, akik azt hiszik, hogy könnyű, gyors és a kurucinfó és más bulvárlapok sommás megállapításaihoz hasonló következtetések vonhatók le.

Közismert, hogy a cigányok körében magasak a bűnözési arányok. Ennek sok oka van, az egyik fontos, triviális, de ritkán végiggondolt ok pl. az, hogy a cigányok között arányaiban sokkal több a 15-25 éves, mint a magyarok közt. A bűnözés pedig főleg a 15-25 éves korosztály műfaja (főleg a garázdaság és más effélék).

Ha abból indulunk ki, hogy a cigányok aránya a börtönökben 1/3-1/2 közötti (nem mértem, csak hallomásból így tudom), a lakosságban viszont csak 8-10% (de a fiatalok körében inkább 15-20%), akkor azt láthatjuk, hogy a cigányok körében 2-4-szerese lehet a bűnözés a nem-cigány népességének. Ez egy jelentős szorzó (bár abszolúte nem mindegy, hogy 2 vagy 4, hiszen pl. Budapesten a bűnözés a Bács megyeinek közel 3-szorosa, tehát a területi különbségek hatalmasak függetlenül attól, hogy magyarokról, cigányokról vagy bárki másokról van szó), azt jelenti, hogy ha a magyarok között a bűnöző életmódot folytatók aránya 1-3 % körül lehet, akkor a cigányok között ez lehet akár 3-10 % is. Mindez mutatja, hogy a cigány népességen belül tényleg van egy bűnözési probléma (ahogy rajta kívül is), de egyben cáfolja is az olyan hiedelmeket, mint hogy a cigányok többsége bűnözne vagy a cigányokra jellemző lenne a bűnöző életmód.

2009. nov. 14. 13:39
 24/25 anonim ***** válasza:
aki lop, az azért lop mert nincs lelkiismerete...és igen, a legtöbb romának nincs ilyen, de az nem zárja ki azokat a romákat, akiknek van
2009. nov. 14. 17:48
 25/25 anonim ***** válasza:
Neem .. én roma vagyok és még soha nem loptam egy rágót sem! Viszont engem már megloptak! és nem cigányok .. hanem magyarok! nah ehhez mit szóltok? szánalmasak vagytok rasszisták =)
2010. júl. 2. 18:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!