Miért kerültek divatba széles körben az alábbi szavak?
Nos, ezekről van szó:
- infantilis kicsinyítés: cukcsi, puszcsi stb.
- menő szavak: cool, para, gizda, raj stb.
- magyar megfelelővel rendelkező, mégis idegen nyelven kiejtett szavak: meeting, bye, csaó stb.
És persze lehetne még sorolni. Miért terjedtek el ezek?
"cukcsi, puszcsi "
Egy lánynak volt egy időben népszerű egy borzasztóan rossz, viccnek szánt klipje, onnan ered ez a két szó (vagy legalábbis ez tette népszerűvé). Ha rákeresel youtubon a "cuki vagyok" kifejezésre, tuti kidobja.
"cool, para, gizda, raj "
Ezeket már nem is igazán használják. A raj ráadásul egy teljesen normális magyar szó (méh raj), csak került hozzá egy plusz jelentés.
"meeting, bye, csaó "
Átvettünk. Mondjuk én a meeting szót nagyon rühellem, de a bye és a csáó teljesen megszokott.
A nyelv nem egy fix dolog, folyamatosan változik, és eddig is változott.
Régebben nem angol, hanem német eredetű szavak jöttek be, azelőtt meg mások (is).
AZért terjednek el, mert nyelvünk folyamatosan alakul, a többi nyelv is, eddig is így volt, ezután is így lesz.
Azt hiányold talán, "Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isa, por ës homou vogymuk. Mënyi milosztben terümtevé elevé miü isëmüköt Ádámot, ës odutta volá neki paradicsumot házoá. Ës mënd paradicsumben ..."
Én történetesen azt hiányolom, szép csendesen, minden külön észrevétel nélkül, az értők nem javítanak. Fogalmakra, tárgyakra, eseményekre a meglévő szép magyar szavak helyett tudatlan emberek általuk gyakran nem is ismert szavakat használnak, azt is helytelenül. És a többi meg majmolja.
Ami végképp elszomorító, hogy a médiában, rádióban, televízióban, de még az írott sajtóban is, elvben írástudó emberek használnak ilyen szavakat. Ennyire alant lenne a médiaszakma színvonala? Vagy lehet, hogy itt az írásjel helytelen, sokkal egyenesebb kéne?
Miért tanítják iskolában azt, hogy tárgyakat "ő"-nek nevezzenek?
Eladó: Hogy tetszik ő? (pénztárca), és ő? (táska)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!