Mi a véleményetek az EUTANÁZIÁRÓL?
Hát az egyetlen eddig elhangzott ellenérvet lepontozták nullára, de meg senki sem cáfolta. Szóval ki adja be? Az orvos nyakába varrjuk? A nővérébe? Nyomja meg a gombot a beteg? És ki köti a gombra az infúziót?
Visszaélésekre adhat okot. Csak pénz kérdése lenne, hogy kire sütik rá, hogy gyógyíthatatlan. Kivel hitetik el. Kit akarnak eltenni a rokonok lábalól és döntenek az élete felett. Ebben az országban hiába csinálunk törvényes kereteket. Az csak egy dolog, hogy Svájcban működik.
Senki nem tudja, hogy valóban fájdalommentes-e. Hogy teljesen biztosan hatásos-e.
Senki nem tudja, hogy másnap megtalálják-e a betegség ellenszerét. Vagy hogy a beteg tudatállapotában bekövetkezik-e olyan változás, hogy élni akar és meggyógyul.
Hol húzzuk meg a határokat? A fájdalom szubjektív. Van, akinek jobban fáj és egy hangja sincs. Van, akinek kevésbé és ordít. Mikor adjuk be? Mikortól számít elviselhetetlennek? Ki fog ebben dönteni? Lehet ekkora terhet róni néhány emberre?
Megértem azt, aki pro érvel. Valamennyire meggyőzhető is vagyok, de én sokszor végigrágva és körüljárva a dolgot azt mondom: nem engedélyezném.
oké elmondom miért én nem értek egyet veled.
"És ha az orvos nem akar gyilkos lenni?"
Gyilkos... ez a szó csak az érzelmekre hat, mert ugye a gyilkosok rossz emberek és mi nem vagyunk azok, nem is akarunk(annak tűnni se). Konkrétan annyit jelent hogy ölni, de ez nem mindig rossz. A többit te is tudod(hogy miért nem mindig rossz).
Egyébként hogy magára a kérdésre válaszoljak, valaki csak el vállalná, ha más nem akkor maga a haldokló, nem olyan emberekből áll a világ hogy attól lesz bűntudatuk hogy az általa összerakott szerkentyűvel ölte meg magát valaki.
"Visszaélésekre adhat okot. Csak pénz kérdése lenne, hogy kire sütik rá, hogy gyógyíthatatlan. Kivel hitetik el. Kit akarnak eltenni a rokonok lábalól és döntenek az élete felett. Ebben az országban hiába csinálunk törvényes kereteket. Az csak egy dolog, hogy Svájcban működik." Azért az csak észre vennéd, ha gyógyíthatatlan beteg lennél és akkora fájdalmaid lennének hogy folyamatosan arra gondolsz legyen már vége.
"Ki fog ebben dönteni?" Hát ki más, mint maga a beteg. Amikor úgy érzi menni akar, akkor nem a metró elé ugrik sok ember szeme láttára(például), hanem befekszik a kórházi öngyilokszobára...
Köszönöm, hogy rendes válasszal tisztelsz meg. :)
A gyilkos szó valóban nem volt megfelelő, de sajnos a problémát még nem látom megoldottnak. Biztos lenne, aki elvállalná, de nyilvánvalóan nem várható el mindenkitől, hogy mérget kössön be akarata ellenére. Aki pedig elvállalná, az nagy keresztet venne a nyakába: a saját lelkiismerete, a társadalom esetleges bántásai, sorolhatnám. Kevés ember lesz ilyen. A beteg nem kötheti be magának.
A második érvedet nem érzem szorosan a kimásolt részhez kapcsolódónak. Talán úgy érted, hogy a beteg helyett nem dönthet senki, így nem lehet vele visszaélni? Sajnos néha kell, hogy a beteg helyett döntsenek: pl. a beteg nincs már öntudatánál (kóma, fájdalom), a beteg kisgyerek, a beteg értelmi fogyatékos. Ilyen esetben mindig a legközelebbi hozzátartozó dönthet. És az is a visszaéléshez tartozik, hogy sajnos sokan a pénzért bármire képesek lennének...
Az utolsót, amit kiemeltél, úgy értettem, hogy persze, hogy a beteg dönt. De komoly kontroll kell ehhez, egy szigorú szakmai bizottság, aki rábólint, hogy valóban indokolt. Megint felmerül bennem a kérdés, hogy róhatunk ekkora terhet emberekre?
Nem várható el mindenkitől, de elég lenne az országba 10-15 ilyen ember, így is meg vagyunk eutanázia nélkül, már ez is 'haladás' lenne, nem tolonganának az emberek az ajtó előtt mint például a vérvételen, vagy fogorvosnál.
Vagy nem úgy mondom, hogy 15, de minden megyébe kettő ilyen ember... csak meg lenne az. Csak lenne 2 olyan ember aki belátná hogy nincs oka bűntudatra, mert igazából ő a beteg akaratának tett eleget. Még csak nem is olyan mint a hóhér, aki a "munkáját végzi" mert az elítélt nem akarja nyilván...
A második érvem azért kapcsolódik a kimásolt részhez, mert te azt írtad visszaélhetnek vele és rád bizonyíthatják hogy gyógyíthatatlan vagy. Nos az ilyet nem kell bizonyítani szerintem mert magad is észre vennéd, azonfelül akkor sem vagy köteles megöletni magad.
Az hogy valaki kómában van, vagy ilyesmi, az már más téma. Most is működik az valahogy. Maradna a törvény ugyan úgy, az eutanáziát pedig csakis kizárólag a beteg kérheti.
"Az utolsót, amit kiemeltél, úgy értettem, hogy persze, hogy a beteg dönt. De komoly kontroll kell ehhez, egy szigorú szakmai bizottság, aki rábólint, hogy valóban indokolt." Igen ez így lenne helyes. Az én oldalamra érveltél mert ez is nehezítené az esetleges visszaélést.:-)
"Megint felmerül bennem a kérdés, hogy róhatunk ekkora terhet emberekre?" Nem mindenkinek olyan nagy teher ez mint képzeled/mint neked lenne. De ebbe nem megyek bele, ez olyan mint hogy te megeszed a spenótot én viszont pénzért se tenném.
Nem járunk véletlenül egy osztályba? Mert nekem is etikából kell egy ilyen dolgozatot írnom!!Az eutanáziáról...
O.o?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!