A cigányság népességnövekedése hány százalék körül lehet és vajon csökkenő tendenciát mutat-e?
A folyamat most gyorsabb, mint régen.
A magyarok termékenysége csökkent az utóbbi években, az elvándorlás is jelentős.
A cigányok termékenysége meg alig vagy semennyire sem csökkent.
Így az ország elcigányosodása gyorsabb.
A Ratkó korszakban a magyaroknak is magas volt a termékenysége , ezért nem nagyon tűnt fel mellette a cigányoké.
A cigányoknak megmaradt magas termékenysége a magyaroké viszont lecsökkent.
Gyakorlatilag kicserélődik a népesség Magyarországon.
Reprezentatív felmérések alapján a hazai cigányság létszáma kb. 700 ezer.
A termékenységi ráta a romák körében is lassan csökken, a 60-as, 70-es években még 4-5 körüli volt, ez mára 3 körülire csökkent országosan. De nagyok az eltérések, Borsodban, Hevesben 4 körüli, Budapesten és Nyugat-Dunántúlon csak 2.
(A fehérek körében 1,15 körül van az országos átlag)
A roma népesség korfája nagyon fiatal, ezért is gyors a népességnövekedés körükben. A születési rátájuk évi 2,4% (1971-ben még 3,2% volt), a halálozási ráta 0,8% körül lehet, így az éves növekedésük 1,6%, azaz 11 ezer fő.
Érdekességként megjegyzem, hogy a roma népesség demográfia mutatói, korfája szinte megegyezik a pakisztáni, észak-indiai népességével.
Tehát inkább kulturális okai vannak ennek, nem igaz az az elterjedt nézet, hogy a segélyezés miatt nőtt 120 év alatt a számuk a tízszeresére hazánkban és ha megvonnánk a segélyt, akkor megállna a roma népesség növekedése.
De ahogy az őshazában, Pakisztánban, Észak-Indiában is lassul a népességrobbanás, ez megfigyelhető a hazai cigányság körében is. Szerintem Pakisztánhoz hasonlóan 2075 körül fog tetőzni a romák száma, majd csökkenni kezd. Ekkor körülbelül 1,4-1,5 millióan lesznek, az ország népességének 23%-a (a fiatalok körében viszont 40%).
"A termékenységi ráta a romák körében is lassan csökken, a 60-as, 70-es években még 4-5 körüli volt, ez mára 3 körülire csökkent országosan."
--> Köszönöm, pont erre a válaszra vártam!
Ez a 23%-os számarány nagyon ijesztően hangzik...
Tudom, hogy nem a segélyek miatt szülnek 6-7 gyerekeket Nógrádban, hiszen Szomáliában is annyit szülnek az afrikai nők pedig ott nem segélyez az állam (hiszen állam sincs!)
De abban sok kommentelőnek igaza van, hogyha ötszörösére emelnék a gyerekek utáni támogatást, akkor több roma gyerek születne.
"Tudom, hogy nem a segélyek miatt szülnek 6-7 gyerekeket Nógrádban, hiszen Szomáliában is annyit szülnek az afrikai nők pedig ott nem segélyez az állam (hiszen állam sincs!)"
Szomáliában azért születik sok gyerek amiért Európában is a középkorban.
Nagy a gyermekhalandóság, vagyis ha több gyerek születik nagyobb az esélye annak, hogy fennmaradjon család.
Szerintem igaza van annak a válaszolónak, aki konkrét számokat is hozott. Tényleg feltűnt mennyien vannak, de ebben az is közre játszik,hogy a magyaroknál szinte egy teljes generáció kiesik(egyre inkább divat 40 felé szülni az első gyereket), és sokan ki is vándorolnak.
Borsodban tényleg igaz lehet az átlag 4 gyerek/cigánycsalád, a legtöbbször én is 4 gyerekes családokat látok- persze ez nem azt jelenti,hogy ne léteznének még ma is 6, meg 10 gyerekes családok. De 30-40 évvel ezelőtt úgy tudom nem volt ritka közöttük a 8-10 gyereklétszámos családmodell. A környezetemben meg, akiket még ismerek általános iskolából cigányokat 20 éves korukig (eddig) 1-2 gyereket szültek - a kilencvenes években szerintem ilyen korban már megvolt a 3-4 gyerek, igaz ez lehet,hogy a nagyon putri helyeken még most is így van... Szóval szerintem is csökken, csak nem észrevehető, mert a magyarok népesedése meg nagyon gyorsan fogy...
Menj be egy tescoba, egy nagyvarosban. Azt fogod latni, hogy minden szembejövö 3. csalad roma, vagy kevert roma. Minden 20 eves roma nönek ott van a kezeben egy babahordozo a babyvel, 25 körül mar 2-3 gyerek lohol mellette.
Az utcan latsz szembejönni 20 öreg magyar hazaspart (a fiatalok külföldön vannak) es erre jut kb. 15 roma csalad, csaladonkent 8-10 ember. Az ovodaban van 30 gyerek egy csoportban, mind roma, vagy felig roma,talan, ha 5-6 magyar gyerek akad. Szerinted?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!