Vannak e román tudósok-?
Mert az már vitathatatlan tény,hogy magyarok máig rengetegen,ezt egy román fickó nem akarja elismerni,mert szerinte majdnem mind elmagyarosított románok.
Arra vagyok viszont kíváncsi,hogy a román nemzet is tudhat valóban a magáénak,a mieinkhez hasonló kaliberű embereket,mert lehet hogy igen,de mi nem tudunk róluk,mint ahogy más közép-kelet-európai tudósokról,kutatókról,s felfedezőkről,és azok mukásságáról,s eredményeikről.
Mielőtt durván visszavágnék neki,azért szeretnék tisztában lenni a tényekkel.
Én Erdélyben nöttem fel de nemigen tudok román tudosokat mondani és ennek semmi köze a nacionalizmusnak.
Filozófust azt tudok a Nichita Stanescu de tudosokat azt nem hacsak nem Elena Ceausescura gondolt a román haverod. De őt inkább ne emlitsd meg neki mert biztos fel fogja kapni a vizet. :D
Bármilyen furcsa,nagyon büszke volt rá,s azt kell mondjam,szinte istenítette az egész Ceausescu-családot,+Antonescuért is odáig van.
Ráadásul állítólag tud olyan fickót(igaz csak Bukarestben),aki még azt is be tudja bizonyítani szerinte,hogy a svájci ratoromán nép is azonos a románsággal,s szerinte ez a régész még azt is bebizonyította,hogy a románok eredeti nemzeti szálláshelye ,a Fekete-tengertől,az Alpokig is elért,s hogy a román szerinte Európa egyik legősibb nemzete,s a már fent említett,de meg nem nevezett régész azt is állította neki,hogy az utókor méltatlanul nem emlékszik erre.
Nem vicces ez egy kicsit?
Hát igen abból van pár,
Lucian Blaga, Vasile Alexandrii, Ion Luca Caragiale stb írók költők voltak vannak.
Ne csodálkozz azon,hogy ilyeneket mond a ,,haverod,, a román ilye ha nincs történelme kitalál magának egyet és meg van oldva a probléma.
Azért kíváncsi lenék arra,hogy valójában mennyire latin eredetű a román nyelv,mert a rómaiakhoz,s a dákokhoz ma már szinte biztos nincs semmi közük,mert én úgy tudom,hogy az ő őseik a vlachok,akik a mai Albánia környékéről jutottak el először a Havas-alföldre,majd Moldvába,s a mai besszarábia területére,ahol akkoriban már jobbára szláv,bolgár-orosz-ukrán népek éltek,valamint az őelőttük ott élt besenyők-kunok-úzok leszármazottai,s a mai Bukovinában magyarok.
A mai a Macedón-Albán határviék hegyeiben élő aromán nép tuladonképpen elképzelhető e, hogy a román nép legközelebbi ma élő rokona?
Ha újlatin eredetű a román nyelv,de tulajdonképpen semmi köze az újlatin nyelvet beszélő európai népekhez,mégis hogy lehetséges,hogy a román nyelvet ebbe a nyelvcsaládba sorolja a nyelvtudomány? Mert egy nyelvet azért mégsem lehet ellopni,esetleg átvenni,s adaptálni lehet egyes nyelvi elemeket egy másik nyelvbe,de nyelvet lopni? Na az azért még a románoktól is extrém teljesítmény lenne!
A beás cigányoktól még gyerekkoromban sikerült valamennyit megtanulnom románul,mert azok a magyaron kívül csak azt beszélik,mert ők magukat oláhoknak hívják,s akikkel közelebbi ismeretségben voltam,azok azt tartották magukról,hogy őket még az Osztrák-Magyar-Monarchia korában telepítették be Magyarországra,s sosem beszélték a romani cigány nyelvet,mert nekik a román az anyanyelvük,s sokuk nem is cigánynak,hanem románnak vallja inkább magát.
egy roman tudos valoszinuleg nem fogja azt mondani hogy a tortenelmuk egy resze csak ki van talalva
mar tobb olyan romannal talalkoztam akik nem tudtak hogy vannak magyarok Erdelyben, szentul hittek hogy mindig is ok laktak itt
sot olyan munkatarsam is van aki szerint mar a romaiak is beszeltek mar romanul
A BME-n tanítják Henri Coandă munkásságát.
De a magyar tudósokhoz hasonlóan az eredményeit ő is nyugaton érte el.
Mert ugye büszkék vagyunk a magyar tudósokra, de például a Nobel-díjasaink közül is csak Szentgyörgyi Albert, aki magyarként kapta meg a Nobel-díjat magyarországi munkájáért.
A többi tudós már németként, amerikaiként érte el sikereit és mi csak magyar származásukkal büszkélkedhetünk sajnos :(
A Ganz-nál, Tungsramnál voltak komoly tudományos eredmények, melyekből sikerült itthon sikert elérni (pl. transzformátor, "modern" izzólámpa).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!