Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A reformátusok miért nem...

A reformátusok miért nem szoktak a temetőben mécsest, gyertyát gyújtani?

Figyelt kérdés
Mindenszentekkor igen, de egy hétköznapi sírlátogatásnál miért nem szokás?
2013. aug. 25. 10:51
 1/6 anonim válasza:
Szerintem emberfüggő, hogy valaki gyertyát gyújt-e vagy sem. Nem kell mindenhez a vallást kapcsolni. Ez elv kérdés.
2013. aug. 25. 11:57
 2/6 anonim ***** válasza:
Mi is reformátusok vagyunk és csak ünnepekkor látogatjuk meg a sírokat, mert eléggé messze van attól a helytől ahol élünk. Szóval mi is csak mindenszentekkor gyújtunk mécsest.
2013. aug. 25. 12:25
 3/6 A kérdező kommentje:
De ha gyakrabban járnátok, gyújtanátok máskor is?
2013. aug. 25. 14:30
 4/6 anonim válasza:
Én ha temetőbe megyek, mindig gyújtok mécsest.
2013. aug. 25. 20:01
 5/6 anonim ***** válasza:
Tradicionálisan valóban igaz, hogy a reformátusok nem szoktak gyertyát gyújtani a síroknál. Régen még Mindenszentekkor sem tették. Talán oda vezethető vissza, hogy Kálvin anno mindent "kidobott" az istentiszteletről, amit a Biblia egyértelműen nem írt elő a liturgia elemeként. Így a gyertyákat is. Úgy tartotta ezekről, hogy elvonják a hívő figyelmét a legfőbbről, Isten Igéjéről (és annak hirdetéséről). Másrészt azért, hogy tárgyaknak ne tulajdonítsunk szakrális jelentőséget, erőt. A gyertyagyújtás így megmaradt katolikus "szokásnak". Mára ez a hívő reformátusok között is megváltozott. Szerintem ma szimbolikus jelentést hordoz.
2013. okt. 25. 22:23
 6/6 A kérdező kommentje:
köszi!
2013. okt. 26. 16:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!