Mi a véleményetek az Alföldi-féle István a királyról?
Hát, megmondom őszintén, én tegnap óta azon gondolkodom, hogy tetszett-e. Oké, ez egy modern felfogás. Engem hidegen hagy Alföldi hovatartozása, meg Stohl előélete. De számomra a tény, az tény: szeretem a Feke Pált, de ez egy kicsit erőtlenre sikeredett. Stohl szerintem jó volt, de a végére elfogyott a szufla. Novák, és Tompos K. a legjobbak voltak!!! Udvaros D. szinte semmi.
Ismét magával ragadott a zene, mert valljuk be, azt anno Szörényiék nagyon jól eltalálták.
De! Én nem akarok egy előadás nézése közben eltöprengeni, hogy mi van mögötte, meg mögé nézni, meg arra gondolni, hogy: itt a rendező arra gondolhatott, hogy....
Na, nem! Valami vagy megfog, vagy nem. Ha nem lettek volna benne azok a remek zenék, azt hiszem nem....
Na szóval, mostmár úgy mondok véleményt, hogy láttam.
Negatívumok
Koppány: Vikidál hangja nem pótolható. Stohl jól énekelt, kihozta magából a maximumot, de Vikidál hangjával Koppány a Koppány az én szememben.
A sámán marihuánás cigit szív. Ez nem volt szükséges, de részemről megbocsátható.
Civilben van a legtöbb szereplő. Szerencsésebb lett volna a korhű jelmez. Értem én, hogy ezzel azt akarta kifejezni, hogy ez a mű korszak-független, és ez igaz is, de akkoris jobb jelmezesen, klasszikusan.
A papság túlzott, elfogult lejáratása, ez mindenképp negatívum. Nem azért, hogy pártoljam őket, hisz köztudott, hogy nem voltak akkor sem szentek, és ma sem azok, de azért ennyire vérszomjas, kegyetlen és képmutató csapatnak bemutatni őket, részemről már visszatetsző. Abszolút semmi korrektség nincs Alföldinek velük szembe. Sötét alakok a műben, akiktől mindenki retteg, mégpedig okkal.
István sem volt rossz színészileg, de azért lehetett volna jobb is.
Pozitívumok:
Ha Stohl hangja Vikidálét nem is közelítheti meg, a színészi játéka előtt viszont le a kalappal! Aki Koppány lányát alakítja, annak a színésznőnek a hangja gyönyörű volt, és telitalálat Alföldi részéről. Amikor arról énekel, hogy Koppányt fent látta a négy legnagyobb vár fokán, és amit közben és utána Buci alakít, azon én végig a könnyeimmel küszködtem. Nem szeretem Alföldit mint embert, de ez akkoris piszkosul megfogott. Fantasztikus volt Stohl András színészi játéka amikor a "pogánynak tartanak"-ot (gondolom nem ez a címe :) ) énekli.
Udvaros Dorottya hozza azt, ami Sarolttól elvárható. Színészileg talán még jobb is, de énekben is teljesen ott van.
Tetszett az a jelenet, amikor a papság főgóréja énekli, hogy "akarjátok-é e..." és a szerencsétlen nép mondá "igen akarjuk" a papság fenyegető fellépésének hatására. Az eredeti műben ilyen nincs, de ez egy poénnak elmegy. :)
Azt a jelenetet, amikor Koppányt el akarják csábítani az asszonyai, azt szerintem jobban megcsinálták mint az eredetiben. Bár a szétterpesztett lábak helyett azért jobb lett volna, ha inkább pucsítanak a csajok és csöppet diszkrétebbek. :)
Nekem összességében tetszett, persze nem cserélném le az eredetit. Egyszer ezt is meg lehetett nézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!