Van még olyan ország, mint Japán, hogy az ország neve is japán meg a nép neve is japán?
Figyelt kérdés
Szóval ne legyen semmilyen toldalék a népnévnél!2013. aug. 7. 16:30
1/8 anonim válasza:
Magyarország, magyar. Mindenféle ország utótaggal végződő ország. Orosz, Cseh..
Tudom nem pont ilyet keresel de nem jut eszembe más.
2/8 anonim válasza:
Érdekes eset, ezen már én is gondolkodtam. Régebben úgy tudom, a melléknévi alaki a "japáni" volt, de inkább utánanéznék, ha lenne itt helyben egy Révai-lexikonom.
Kicsit hasonló a "holland", ami eredileg az ország neve, a magyarban viszont melléknév.
Nagyon elharapódzott az "iszlám" melléknévként való használata is a magyar nyelvben, "hála" félművelt újságíróinknak, holott ez eredetileg főnév.
4/8 A kérdező kommentje:
Ja, azt elfelejtettem írni, hogy igen, országra végződőt se írjatok, akkor lenne egy csomó :) De amúgy köszi :) !
2013. aug. 8. 11:35
5/8 anonim válasza:
6/8 A kérdező kommentje:
Szia! Nigerre én is gondoltam, de ők nem nigeri -ek?
utolsó előtti, ia se legyen
bocsi, hogy ennyi kifogásom van amúgy xD
2013. aug. 8. 11:43
7/8 A kérdező kommentje:
bocsi, nem utolsó előtti, hanem utoldó :)
2013. aug. 8. 11:44
8/8 anonim válasza:
Románia - román
Vagy az országhoz sem kell plusz betű?:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!