Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Szlovák társaságba magyar...

Szlovák társaságba magyar beszéd? Tegyük fel hogy van 6 fős társaság, amiből 1 személy nem tud magyarul, csak szlovákul.

Figyelt kérdés
A többiek mindkét nyelvet beszélik. Viszont, ezt a szlovák csajt senki nem hívta a társaságba, az egyik fiú hozta magával. Szemétség ha magyarul beszélek? Elvégre nekem az a csaj senki és nem igazán érdekel, hogy beszél-e magyarul, elvégre egy magyar társaságba csöppent! A többiek viszont azt mondták, h primitív vagyok amiért nem beszéltem szlovákul. Hozzá teszem ők a csaj miatt, h értse őket szlovákul mormoltak magyar létükre!Pedig ők se ismerték a csajt jobban nálam!Vélemények?
2013. júl. 28. 07:46
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
67%
Nyugodj meg kérdező, a válaszolók nagy része gondolom nem szlovákiai magyar, nem tudják, hogy mennyire undorító ocsmány paraszt nép a szlovák. Még a románok is 100x jobbak. Én neked adok igazat.
2013. júl. 28. 16:33
 12/19 A kérdező kommentje:
Magamat minősítem? Hisz ide másoltam h mi az illem, mert bizony az internet ezt is megmondja... így még véletlenül is miért rosszul éreznem magam. Maga az etikett is azt mondja, hogy a csatlakozó személynek el kell fogadnia azt, hogy a többség más nyelven beszél, ergo, a szlovák csajnak azt, hogy mi magyarul beszélünk! Akkor most miért is kellene magam szarul érezni?? Szerintem ti nem értitek a helyzetet!
2013. júl. 28. 17:06
 13/19 rajcziz ***** válasza:

#11-es!

Én szlovákiai magyar vagyok, de érdekes módon még egyetlen "undorító ocsmány paraszt" szlovákkal sem találkoztam.

Kedves kérdező!

Úgy gondolom, hogy a nemzeti előítéleteid elvakítanak ebben az esetben. Arról van szó, hogy egy ember bekerül egy teljesen idegen közegbe, ahol rajta kívül mindenki beszéli az A nyelvet. Viszont mindenki beszéli a B nyelvet. Szerinted melyik magatartás lenne helyénvaló? Ha mindenki folytatná a beszélgetést A nyelven, kizárva ezzel a másikat a társaságból? Másrészről pedig azt írod, hogy rajtad kívül mindenki szlovákul beszélt. Ez mégis hogy nézett ki? Mindenki szlovákul beszélt hozzád, de te magyarul válaszoltál?

2013. júl. 28. 18:05
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

Kíváncsi lennék kérdező, hogy fordított helyzetben mit tennél? Ha mondjuk bekerülnél egy idegen nyelvű társaságba, akikről tudnád, hogy beszélnek magyarul, viszont csakazértis azt a nyelvet használnák, amit te nem értesz.

Mondjuk egy kisboltba mégy, ahol az elárusító magyar, de épp egy szlovák barátnőjével beszélget. Gondolom, elvárnád, hogy veled magyarul beszélgessen, nem igaz?

2013. júl. 28. 18:12
 15/19 anonim ***** válasza:

Ha te magad nem akarsz szlovákul beszélni, akkor kérj meg valakit, hogy tolmácsoljon. A legjobb, ha azt kéred meg, aki magával hozta.

Egy másik lehetőség, hogy keresel egy másik közös nyelvet.

2013. júl. 28. 19:34
 16/19 anonim ***** válasza:
73%

rajcziz

Próbáltál már szlovák - magyar kettős állampolgárságot felvenni? Éltél mikor kikiálltották a szlovák köztársaságot? Mert én ott voltam épp, nem kaptam az étteremben vacsorát kb. 20 társammal egyetemben, mert MAGYAROK vagyunk. A 70 éves konyhás néni hozta ki nekünk végül a kaját, ami KI VOLT FIZETVE ELŐRE....

Amint megpróbáltad pl. az állampolgárságot elintézni és a pofádba vágják, hogy hiába élsz és dolgozol születésed óta Szlovákiában, ha felveszed a Magyar állampolgárságot, akkor onnantól kezdve se nyugdíjad, se EÜ ellátásod.. Hánynom kell a tótoktól.

2013. júl. 28. 19:40
 17/19 rajcziz ***** válasza:

Nem, nem szándékozom kettős állampolgárságot felvenni, mivel egyáltalán nincs szükségem papírra ahhoz, hogy magyarnak érezzem magam. A törvényeket pedig nem a szlovák nép hozta.

És igen, éltem az önálló Szlovákia megalaukásakor. Érdekes módon viszont semmilyen atrocitás nem ért. Viszont ha ért is volna, nem a szlovákokat szidnám, hanem azt az egyet, amelyik tiszteletlenül viselkedett velem.

2013. júl. 28. 19:47
 18/19 A kérdező kommentje:
Jézusom :D hát itt ez a sok MO-i magyar okoskodik nekünk... hát tudod mit? Az üzletben leszarom konkrétan h ki milyen nyelven szól hozzám és nem okoz szovákul se kérnem stb. az viszont gondot okoz, h a saját házamban egy hivatlan vendeg miatt szlovákul mormoljak! A beszélgetés pedig ugy nezett ki, h velem mindenki magyarul beszelt, néha pedig dumatunk a csajjal szlovakul es ennyi!
2013. júl. 28. 22:05
 19/19 anonim ***** válasza:
Nálunk baráti körben ez rendszeresen előfordul, mert a férjem egyik barátja egy szlovák csajt vett feleségül. Azóta ha egy társaságban vagyunk, mindenki szlovákul beszél. Ezzel adjuk meg a tiszteletet a barátnak és a feleségének is. Nem tudnánk úgy jól érezni magunkat, hogy közben kiközösítünk valakit... Szerintem ez nem illemtan inkább jólneveltség és empátia kérdése...
2013. júl. 29. 13:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!