Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Szlovák társaságba magyar...

Szlovák társaságba magyar beszéd? Tegyük fel hogy van 6 fős társaság, amiből 1 személy nem tud magyarul, csak szlovákul.

Figyelt kérdés
A többiek mindkét nyelvet beszélik. Viszont, ezt a szlovák csajt senki nem hívta a társaságba, az egyik fiú hozta magával. Szemétség ha magyarul beszélek? Elvégre nekem az a csaj senki és nem igazán érdekel, hogy beszél-e magyarul, elvégre egy magyar társaságba csöppent! A többiek viszont azt mondták, h primitív vagyok amiért nem beszéltem szlovákul. Hozzá teszem ők a csaj miatt, h értse őket szlovákul mormoltak magyar létükre!Pedig ők se ismerték a csajt jobban nálam!Vélemények?
2013. júl. 28. 07:46
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%

Az a véleményem, hogy ilyen esetben igenis bunkóság direkt magayrul beszélni, hogy a csaj ne értse. Főleg, ha a társaság tagjai minden bizonnyal folyékonyan beszélnek szlovákul is, és nem okoz számukra semmi megerőltetést.

Én ugyan Magyarországon élek, de van sok jó ismerősöm határon túlról, és a többségüknek nem derogál, hogy "magyar létére" a többségi nyelven beszéljen, ha úgy hozza a helyzet.

2013. júl. 28. 07:58
 2/19 anonim ***** válasza:
100%

Igen, ez nagyon bunkóság....ha beszél a társaság szlovákul...

Én/mi ha belecsöppen egy külföldi a társaságba, akkor megpróbálunk jórészt angolul, vagy németül beszélni, vagy így is úgy is, hogy értse a lényeget.

Ha van vele valaki, akko várunk, hogy fordítson valamennyit a beszelgetésből, ha nagyon olyan, amit magyarul oeet, főleg, ha van olyan is a csapatban, aki meg angolul/németül nem beszél ...

Hiába nem hívtátok, udvariatlanság.

2013. júl. 28. 08:18
 3/19 anonim ***** válasza:
100%

Igen, udvariatlanság!

Ha beszélitek a nyelvet, annyit meg lehet tenni, hogy úgy beszéljetek, h ő is értse.

2013. júl. 28. 08:21
 4/19 anonim ***** válasza:
32%

Ha csak a szituációt nézem, akkor igen, nem volt szép, hogy nem a "közös" nyelvet beszélted.

Ellenben mivel a tót a legaljább nép a világon, ebben az egy esetben én elnézem neked :)

2013. júl. 28. 08:22
 5/19 anonim ***** válasza:
100%

Ha szlovák társaság,akkor normális,hogy szlovákul beszélnek.

Bár lejjebb azt irtad,hogy magyar társaságba csöppent.

Te tudsz rendesen szlovákul?Vagy csak azért beszéltél magyarul,mert nem tudod a nyelvet.-itt csak magamból indulok ki,én Szlovákiában élek,de magyar vagyok...nem is tudok szlovákul úgy,ahogy kell,ezért én inkább szlovákul meg sem szólalok szinte..

2013. júl. 28. 11:03
 6/19 A kérdező kommentje:
Csak h a többség anyanyelve magyar és nem szlovák...és most 1 ember kedvéért mindenki mormojon szlovákul? Egyébként meg az internet ezt írja: Ha valaki csatlakozni kíván egy már meglévő (beszélgető) csoporthoz, társasághoz, akkor beszélnie kell annak a nyelvét, hiába akarja erőltetni másokra saját nyelvét
2013. júl. 28. 11:27
 7/19 A kérdező kommentje:
Emberkék nehogy már a saját otthonomban egy nem meghívott szlovák nő miatt mormoljak szlovákul! Hát hol élünk???
2013. júl. 28. 11:29
 8/19 A kérdező kommentje:
Van még egy kérdésem...Mit gondoltok, ha egy szlovák társaságban egy magyar ember csöppen, akkor a szlovákok fognak magyarul beszélni miatta???? Hát ezer százalék hogy nem!
2013. júl. 28. 11:37
 9/19 anonim ***** válasza:
100%
Természetesen nem kötelező a saját otthonodban, se máshol szlovákul beszélned, ha valaki csak azon a nyelven ért, csak éppen magadat minősíted vele. Egy szlovák társaság pedig minden bizonnyal azért nem fog magyarra váltani, mert ők nem beszélnek magyarul, de ha egy kicsit is több udvariasság szorult beléjük, mint beléd, akkor keresnek egy olyan nyelvet, amit mindenki ért, pl. az angolt.
2013. júl. 28. 11:57
 10/19 rajcziz ***** válasza:

Ha már semmiképp nem akarsz szlovákul beszélni ilyen helyzetben (amivel tényleg csak magadat minősíted), akkor kérdezd meg a lánytól, hogy zavarja-e, ha magyarul beszélgettek. Ha azt mondja, nem, nyugodtan beszélhetsz magyarul. Ellenkező esetben viszont alkalmazkodnod kell. Vagy kérd meg azt, aki hozta, hogy szórakoztassa a lányt, amíg te magyarul öntöd ki a szívedet.

A szlovákokkal vont párhuzam pedig nevetséges! Senki sem várja el tőled, hogy egy általad nem ismert nyelven beszélj.

2013. júl. 28. 14:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!