Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Attól szerintetek művelt...

Attól szerintetek művelt valaki, hogy színházba jár és sok könyve van?

Figyelt kérdés
Én úgy vettem észre, hogy vannak az ismerőseim között olyanok, akik viszonylag gyakran járnak színházba, de sohasem klasszikus darabokat néznek meg, hanem inkább broadway-show-féle zenés darabokat, ami biztosan jó szórakozásnak, de műveltebbek nem lesznek tőle. Hasonlóképpen, a nagy könyvespolccal rendelkezők általában örökölték a könyveket, de olvasni nem olvassák őket.

2013. ápr. 11. 13:40
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Anyósomnak a szobája tele van könyvespolccal, rengeteg könyve van de 99%-ban szerelmes könyvek. Szóval azért mert valaki elolvas több ezer könyvet az még nem jelenti, hogy értelmes is. A színház is kicsit hasonló, azért mert valaki színházba jár még nem biztos, hogy művelt. Viszont szerintem csak az a gáz, ha valaki dicsekszik, hogy mennyire művelt mert állandóan színházba jár, vagy mert éppen elolvasott egy könyvet.
2013. ápr. 11. 13:48
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ha valaki szemetet néz, szemét könyvei vannak- nem lesz műveltebb. Egy kicsit jobb a helyzet, ha a szemét könyveit nem olvassa, csak a port törölgeti róla, mert akkor ha figyelhet,a világra,a munkájára legalább van hely az fejébe'benne. Ha értékes könyvei vannak és nem olvassa- az sem számít.
2013. ápr. 11. 14:28
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ mit néz a színházban és milyen könyvet olvas.

Első igazakat írt.

A műveltség szerintem több mindenre kiterjed.

Ha művelt valaki,azt én például arra mondanám,aki sok könyvet olvasott(szépirodalom),jól ismeri az irodalmat,a történelemben is járatos,vagy legalábbis egy részében-de abban nagyon.Illetve beszél több nyelven (min. 3-4).Lehetőleg 1-2 kiemelkedőbben a többin meg ahogy tud.De ha még a zenéhez is ért,meg valamelyik természettudományhoz akkor még jobb.(utóbbiakhoz nem ért mindenki,én viszont ezeket is értékelem)

Nekem nagyjából ez jelenti a műveltséget.És ezt nemcsak egy diákra mondhatom,hanem egy felnőtt emberre is.

Bónusz lehet az is ha : például verseket/novellákat/könyveket ír.Előbbi 2-t akár hobbiból is.

Szóval relatív a műveltség fogalma.

És persze azért tudja az illemet,tehát ne legyen bunkó.Mert ez is nagyban hozzájárul.Vagyis szerintem.

(16/L)

2013. ápr. 11. 14:30
 4/7 anonim ***** válasza:
Nem. Viszont valakinek azért is lehet sok könyve, mert gyűjti.
2013. ápr. 11. 15:20
 5/7 anonim ***** válasza:

Előző: a műveltséghez nem feltétlen fontos a nyelvtudás. Ahogy az sem. hogy írjon verseket vagy könyvet. Sőt, az utóbbi inkább csak szórakozás lehet.

A művelt ember nemcsak szépirodalmat, krimiket olvas, hanem magyar és a világirodalom klasszikusait is. Történelmi, művészeti, tudományos könyveket is.

Sok témához hozzá tud szólni, de nem dicsekszik a műveltségével.

2013. ápr. 11. 15:24
 6/7 anonim ***** válasza:
A műveltség nem mennyiség, hanem minőség kérdése.
2013. ápr. 11. 15:31
 7/7 anonim ***** válasza:
Nem, sőt. Sokan vannak úgy, hogy egy könyvsorozat összes részét megveszik még akkor is, ha nem is annyira tetszik nekik, csak mert "hülyén néz ki" az, ha hiányos a sorozata. Ily módon teljes könyvsorozatokat gyűjtenek be, a sok részes sorozatok azokban általában nem a színvonalasabb művek közül kerülnek ki. Meglehet valakinek a Szent Johanna Gimi összes része, sok helyet is foglalnak, mert lazán vannak szedve, nem sokra megy vele műveltségileg.
2013. ápr. 11. 16:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!