A kifejezőkészséget, fogalmazáskészséget hogyan lehet fejleszteni?
A sok olvasáson kívül, persze. Pl leírok egy mondatot, aztán azt megpróbálom többféleképpen is megfogalmazni? Vagy vannak ennek a gyakorlására egyéb technikák?
A másik:
amikor nincs probléma ezen készségekkel, írásban. Szóban viszont annál inkább. Ez kifejezetten az introvertált tipusokra jellemző. Ők sokan nagyon jól írnak, de társaságban sokszor csak a töredékét tudják hozni a valódi formájuknak. Ezen lehet valahogy segíteni?
Én is hasonló típus voltam. Rengeteget olvasok, és ez írásban meg is látszik a fogalmazásomon. Szóban viszont néha "megkukultam" régebben, pont ahogy írtad, a töredékét sem tudtam hozni annak, amit írásban tudok.
Igazából csak rengeteg odafigyeléssel győztem le ezt a problémát. Mondjuk néha átesem a ló túloldalára, és olyanokat mondok szóban, amit "normális ember" csak irodalmi szövegben, vagy még ott sem. Mostanában már inkább arra kell odafigyelnem, hogy megtaláljam az arany középutat a megkukulás és a túlzott modorosság között.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!