Vajon mit jelent az a kifejezés, hogy alapműveltség?
Nem biztos, hogy a válaszom adekvát, de ez jutott eszembe.
Művelődésszervező szakra jártam. Mire elvégeztem elmondhattam magamról, hogy semmihez nem értek, de mindenről tudok beszélgetni. Gyakorlatilag egy újkori társalkodónő lett belőlem. Csak sajnos nincsenek úri házak, hogy ezt a tudásomat kamatoztassam.
Ma már azt mondom és a fiamat is arra nevelem, hogy ne arra törekedjen, hogy művelt legyen (ez csak egy törékeny és illanó szemfényvesztés), a célja az legyen mindenkinek, hogy hasznos emberré váljon és ezt a gyakorlatban bizonyítsa.
Egyetértek azzal, aki szerint az alapműveltség az általánosban (és gimnáziumban) tanult dolgokat foglalja magába.
Számomra az nem művelt, aki ismer egy "rakat matematikai tételt", azonban nem tudja az abc-t. Ahogy az sem, aki tudja ugyan az abc-t, de a Pitagorasz-tételről még nem hallott és nem is tudja, mire vonatkozik.
Magyarán széleskörű történelmi, irodalmi, nyelvészeti, kulturális (művészet, sport, stb.), matematikai, fizikai, kémiai, biológiai ismeretek szükségesek a szememben ahhoz, hogy valaki "művelt legyen".
Nem mondom, hogy legyen minden területen kitűnő, de az alapokkal legyen tisztában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!