Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Az értelmi intelligencia és...

Az értelmi intelligencia és az IQ az lényegében ugyanaz?

Figyelt kérdés
Mert az érzelmi intelligencia, az EQ, viszont ahogy neten keresgélek, nincs sehol konkrétan, hogy az IQ az értelmi intelligencia lenne. De az ugyanaz, nem? Erősítsétek meg, mert már totál elbizonytalanodtam és összekeveredtem.
2013. márc. 29. 11:24
 1/5 anonim ***** válasza:
40%
A q kvócienst vagyis hányadost jelent. Olyan, hogy érzelmi intelligencia, nem létezik, mert az intelligencia eleve értelmi, csak vannak akik viselkedésre is gyakran használják, tévesen.
2013. márc. 29. 11:45
 2/5 anonim ***** válasza:
69%

Már maga az "intelligencia" fogalma sem tisztázott. Bármi is legyen, az IQ az intelligencia egy fajta mérőszáma. Ez általában a problémamegoldó képességet méri, de sok fajtája van.

Az intelligencia eleve "értelmi" jellegű fogalom.

Az érzelmi intelligencia szerintem csak egy erőltetett kifejezés, hogy az intellektuális képességek mellett az emocionális érettséget, állapotot is hasonlóan definiálják és mérjék, de csak a nevében hasonlít az intelligenciára.

2013. márc. 29. 12:20
 3/5 anonim ***** válasza:
60%

Igen, ua. Az IQ az értelmi képesség. A teljes intelligencia racionális részéhez van eltolódva, a többi rész csak másodlagos szerephez jut. Van azonban az intelligenciának más része is- ami az érzéssel, az akarattal vagy a cselekvéssel, intuícióval tart nagyobb szolidaritást. A közös: mind nagyon nehezen mérhető, és ez baj is.. Egy felvételinél pl. elég jól mérhető a racionális gondolkodóképesség, de a szociális érzékenység, az empátia nem- pedig vannak olyan helyek, ahol ezekre nagy szükség lenne.

[link]

2013. márc. 29. 12:30
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönet az eddigi válaszokért, valamit csak sikerül leszűrnöm belőlük, viszont én leginkább a 3. válaszadóval értek egyet.
2013. márc. 29. 13:00
 5/5 anonim ***** válasza:

Azért legalább a Wikipedia oldalt olvasd el, mielőtt elfogadod azt a blődséget, amit a 3. ír:

"Az IQ az értelmi képesség."

vs.

[link]

"Az IQ (intelligence quotient, azaz intelligenciahányados) egy viszonyító szám, amelynek segítségével kimutatható, hogy a vizsgált személy pillanatnyi értelmi képessége (értsd: intelligenciája) és az azonos életkorú, átlagos értelmi képességekkel rendelkező személy szellemi teljesítménye között milyen mértékű pozitív vagy negatív eltérés tapasztalható."

2013. márc. 29. 14:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!