Értelmes ez a mondat?

Figyelt kérdés

Haverom (Szegedi) es mar napok ota azon veszekedunk hogy ertelmes-e a kovetkeso mondat :: "Hagyd már rá a veszekedést" es ezt nem olyan ertelemben h ráhagyom valakire hanem hogy hagyd abba. Szoval a hagyd abbát ő hagyd rá-nak mondja. Ez igy ertelmes nyelvtanilag?

Még 1 pelda : utogetem az asztalt es mondja h "hagyd már rá az utogetést"

2013. febr. 6. 10:05
 1/8 anonim ***** válasza:
nem helyes, a hagyd abba a helyes
2013. febr. 6. 10:54
 2/8 anonim ***** válasza:
Én is szegedi vagyok. Én is szoktam így mondani. Pl.: Hagyd már rá a nyávogást! Az lehet, hogy nyelvtanilag nem helyes, de az biztos, hogy Szegeden és Csongrád megyében helyes. :)
2013. febr. 6. 10:58
 3/8 Szilvia07 válasza:
Hagyd rá a veszekedést, ergo jelenti inkább azt, hogy maradjon az ő asztala a veszekedés, veszekedjen ő... Ha hozzád címezte a felszólítást, akkor helyesebb, ha úgy mondja, hogy "hagyd abba a veszekedést".
2013. febr. 6. 11:01
 4/8 anonim ***** válasza:
Szerintem nem azt jelenti, amit jelenteni akar. Ettől még lehet, hogy feléjük azt jelenti.
2013. febr. 6. 11:03
 5/8 anonim ***** válasza:
A jelenséget úgy hívják, hogy tájszólás, tájbeszéd. Lehet, hogy az akadémiai nyelvtan szabályai szerint nem helyes, ahogy a "szögedi" sem, de ugyanez az akadémiai nyelvtan elismeri és helyesli a tájnyelv létét, használatát. Nem vagyok szögedi, se csongorádi, de rád hagyom a további vitát.
2013. febr. 6. 11:05
 6/8 anonim ***** válasza:
Szerintem a nyelvtani szabályok nem szólnak bele egy kifejezés vagy szókapcsolat jelentésébe, használati körébe. Nyelvtanilag természetesen helyes, az meg egy más kérdés, hogy a jelentése tájanként, régiónként változik.
2013. febr. 6. 11:24
 7/8 anonim ***** válasza:

Standard nyelvjárásban nem helyes, viszont kötetlen, élő beszédben igen, hiszen tájszólás, tájnyelv.

Magyarán akkor helytelen, ha az iskolai fogalmazásba írja, vagy ha a hivatalban szólal meg így, de a családja, barátai körében stb. nem helytelen.

2013. febr. 6. 11:48
 8/8 Andizsuzsi ***** válasza:
Semmivel sem helytelenebb, mint az szegedit nagy kezdőbetűvel, a mondatokat pedig ékezetek nélkül írni.
2013. febr. 6. 12:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!