Örököltem pénzt és ingatlant egy rokonomtól, kiderült, hogy adót csalt, mire számítsak?
Egy rokonom nemrég halt meg (kb fél éve).
Volt hagyatéki, megkapta mindenki az örökséget, nekem is jutott, és többen örököltünk mindenfélét, pénzt, ingatlant...
Ma kaptam egy hatósági levelet, hogy mindent lefoglalnak, mert a rokonomról kiderült, hogy adót csalt életében.
(Egyébként a rokonom öngyilkos lett, volt nyomozás stb. lehet még tartott is, nem tudom...)
Most ilyenkor mi van? Elvesznek mindent? Vagy egy részét? Hogy oszlik ez meg az örökség egyes tételein, és hogyan az örökösök által örökölt javakon? Mindenkitől elvesznek egységesen X Ft-ot? Vagy hogy? El kell adni az ingatlant, hogy pénzé tehessék az adótartozás megtérítésére? Vagy hogyan? És ha nem lesz elég az örökség mert akkora a tartozás? Akkor mi van?
Kétségbe vagyok esve, segítsetek, ki tud erről valamit?! :(
Igen az örökség mértékéig felel. Ennek benne kéne lennie a hagyatéki papírodban, nézd meg. A lényege hogy az örökös/ök az örökölt tartozás mértékéig felelnek, és ha nem fedezi az örökség a tartozást a fennmaradó részt nem kell kifizetniük. De nézd meg a kapott papírjaidban.
Esetleg azt még meg lehetne nézni, hogy van e szabály arra ha nem volt tudomásotok a hagyaték átvételekor a tartozásról és így nem állt rendelkezésetekre a megfelelő döntéshez szükséges információ.
Esetleg tedd fel itt ezt a kérdést jogészoknak [link]
Sajnos arra nem tudok pontos választ ha pl 3 örökös három féle értékű örökséget kapott és abból hogy vonnak le. De biztatásul a jogban sem minden butaság és szerintem nem azonos mértékben vonnak ilyenkor. Hanem részarányosan. A másik hogy a kérdésedre azért nem jönnek válaszok mert rossz kategóriába tetted fel. Akik jobban ismerik a pénzügyeket és hozzá tartozó jogot azok az "Üzlet és pénzügyek"-nél nézegetik az oldalt. Tedd fel az alábbiba. Sajnos biztosat nem tudok de ha ott sem kapsz választ akkor a jogifórum (linkeltem) az teljesen biztos mert ott jogászok válaszolnak.
Üzlet és pénzügyek/
Egyéb kérdések
Ezt találtam de ez csak részeiben mondja a dolgodat:
Először inkább tedd át a pénzügyek rovatba.
Nézd meg itt is ez alaposabban írja
Az előbbi linken annyi van hogy:
"A hagyaték felosztására, vagyis a hagyatéki osztályra csak a hagyatéki tarozások kiegyenlítése után kerülhet sor. A közös hagyatéki tartozásokért az örökösök egyetemlegesen felelnek a hagyatéki osztály előtt és után is. Az egyetemlegesség azt jelenti, hogy a hagyatéki hitelezők bármelyik örököstárstól követelhetik az egész tartozást az örökös örökrésze erejéig (ez persze nem jelenti azt, hogy a többiektől nem követelhetik, ha a kérdéses örökösnek nem fedezi a tartozást az örökrésze), és ha teljesen kiegyenlítette a tartozást, akkor mindegyikük kötelezettsége megszűnik. Aki a szokásos mértékű ajándéknál nem örökölt többet, csak akkor felel a hitelezőkkel szemben, ha a többi örököstársától nem hajtható be a követelés."
Ha tudnál álneveken de konkrét örökségeket írni az jobb lenne. Már a továbbiakban a hozzáértőbbeknek.
Amit tudnék javasolni az két dolog:
- A hagyatéki tárgyalást vezetőtől megkérdezném, hogy tudják e már mennyi a tartozás? Ez mindenképpen nagyon fontos nektek.
- Megkérdezném tőle azt is (mi sem tudtunk dolgokat és kérdezgettünk tőle, jó fej volt) szóval megkérdezném tőle ha nem tudtátok az örökség elfogadásakor hogy van tartozás is benne, akkor nem tudtatok felelős döntést hozni az elfogadás ügyében. Ez csak akkor lenne hasznos kérdés ha a tartozás vinné az egészet ahogy van, és akkor egyszerűbb visszautasítani.
"Aki a szokásos mértékű ajándéknál nem örökölt többet, csak akkor felel a hitelezőkkel szemben, ha a többi örököstársától nem hajtható be a követelés."
Ez azt jelenti hogy az ajándékozás asszem most 300e Ft. Aki ennél kevesebbet örökölt azon alap esetben nem hajtható be a tartozás. Vagyis aki tényleg csak 250e Ft értékben örökölt azt nem "zavarják" ezzel hanem a ház örökösétől követelik a pl 3 mill Ft-ot.
Tegyük fel, hogy az adótartozás 3.000.000 Ft.
Jóska egy házat. (20.000.000 Ft értékben)
Pista 1.000.000 Ft-ot.
Béla meg 200.000 Ft-ot.
Ők hárma együtt örökölnek és Bélát nem "zargatják", Pisa öröksége is kevés, Jóskától követelik a 3mil.-ót.
Ha jól értem amit olvastam erről. Aztán hogy kötelező e a kiegyenlítés után az örökösöknek újra egyezkedni vagy akár hivatalosan újra felosztják e az eredeti arányok szerint...na ezt nem tudom.
Azért remélem kicsit félig segített. Dobd át a Pénzügyes témába a szakiknak.
Mindenki nagyobb összeget örökölt mint 300.000 Ft.
Volt a ki örökösnek lett megjelölve és úgy örökölt, mint én is, és volt aki csak ajándékba kapta a pénzt adományként.
Azt olvasom, hogy egyetemleges felelés a hitelezőknek, vagyis jelen esetben az államnak, mert az adócsalást ki kell felé egyenlíteni meg gondolom még büntetést is. :(
Na, de azt is írják, hogy bárkin behajtható az adósság, és az örökös feleknek saját gondja, hogy egymás közt rendezzék utána.
Akkor most mi lesz? Feldobnak egy érmét és azt mondják tőlem elvesznek mindent ami kell az államnak, és a többiektől meg hajtsam be az elvesztett részt ahogy tudom? Indítsak a többi örökös ellen polgári pert mert esetleg nem akarnak "beszállni"? A saját barátaim/rokonaim ellen? :(
Ez ugye csak vicc? Nem így működik ugye?
Áttettem a kérdést pénzügyi témába is...
még azt nem értem, ha van 3 örökös a következő örökségekke:
Aladár: 3.000.000 Ft
Béla: 5.000.000 Ft
Cecil: 5.500.000 Ft
... akkor ilyenkor mi van? Kinek a vagyonából vesz el az állam az adócsalás kiegyenlítésére?
Amúgy mivel öngyilkos lett akkor lehet sajnos pont azért mert nagyon nagy volt az adótartozása. Az biztos hogy ti mint örökösök nem fizettek az örökség értékén túli tartozásért.
Megértem és szurkolok hogy minél jobban jöjjetek ki belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!