Mi az az ok, ami miatt valaki egy osztályban elkezdenek piszkálni?
Az a valaki én vagyok. Már ált. iskola 6. osztálya óta piszkálnak. Utáltam az általános sulimat, alig vártam hogy elballaghassak onnan. Azt hittem a középsuli jobb lesz, de dehogy lett jobb... ugyan ott folytatódik, ahol abbamaradt.
Elismerem hogy túl csendes vagy, nagyon zárkózott, de ez ok arra, hogy bántsanak?! De amikor kell valami, akkor egyből megtudnak találni... mégis miért piszkálnak?? Komolyan, nem ártottam senkinek se, segítettem ha kérték. Mit csináljak, hogy kijussak ebből a körből, hogy abbahagyják? :( 10-es vagyok...
16/L
Nem vagy egy kisség túl érzékeny?
Hogyan és mivel szoktak piszkálni?
Mit gondolsz amgadról, milyen ember vagy külsőleg és belsőleg?
Szoktál valakivel beszélgetni?
Szerintem azt piszkálják, aki hagyja magát piszkálni, tehát meg lehet vele csinálni. Általában a zárkózottabbak ilyenek, hogy nem szólnak vissza, csak magukban duzzognak.
Szerintem egyszerűen ne hagyd magad. Csúnya dolog, nem biztos, hogy a legjobb megoldás, de szerintem keményen vágj vissza. Ha többen vannak, akkor egyet válassz ki, és rajta "verd el a port". Nem feltétlenül fizikálisan, de azért verbálisan ne kíméld. Engedd ki a hangod, nem baj, ha zeng a suli tőle. Egy picit lehetsz trágár is, szóval nem kell finomkodni.
"Nem szabad foglalkozni vele"
Azért ez erősen függ attól, hogy hogyan piszkálják. Ha pl. minden nap elszedik valamijét (pénz, kaja), vagy megalázzák (öltöző, ruha eldug, stb.), akkor azért nehéz nem tudomást venni róla.
Azt piszkálják, aki:
-valamilyen, akármilyen tulajdonságánál fogva kilóg a sorból
-felveszi a piszkálódást.
A tulajdonság, amely miatt "más" vagy, mint a többiek, bármi lehet. Más stílusú zenét hallgatsz, máshogy öltözködsz, más érdekel, vagy akár valami szembetűnő külső jellemvonás is, pl. rendkívül pattanásos, vagy kövér vagy, vagy rikító vörös a hajad. Aki bármilyen oknál fogva "más", arra a többiek idegenkedve tekintenek, és ez gyakran vezet piszkáláshoz.
Innen még mindig két út van. Ha az illető felveszi a piszkálódást, ezzel csak adja alájuk a lovat, így egyre inkább piszkálni fogják. Azt, hogy felveszi, úgy értem, hogy bármilyen módon reagál rá. Kiborul, sír, visszabeszél, verekszik, megy panaszkodni a tanárokhoz, beküldi a szüleit, stb.
A piszkálódás megszüntetésének több módja is van. A legegyszerűbb az iskolaváltás. Ahol kulturáltabb az osztályközösség, vagy csak ahol ők is olyanok, mint te, ott nem fognak piszkálni. Találd meg azt a tulajdonságodat, amely miatt kilógsz a sorban, és keress egy olyan közösséget, ahol mindenki ilyen. Ott be fognak fogadni.
A másik mód: hasonulni. Ez is azzal kezdődik, hogy megtalálod, mi miatt piszkálnak. Ha pl. azért, mert más stílusú zenét hallgatsz, mint ők, válts stílust, és kezdj el ugyanazokét az előadókért rajongani, mint ők. Ez a megoldás gyakran önmagad feladásával jár, így én csak végszükség esetén javaslom. Meg aztán előfordulhat, hogy egy pozitív tulajdonságod miatt piszkálnak (mondjuk mert nem káromkodsz, nem nézel valóságshow-kat, vagy mert szeretsz szépirodalmat olvasni), amelyen nagy hiba volna változtatni.
Mindenképpen az az első lépés, hogy rá kell jönnöd, miben különbözöl a közösség többi tagjától.
Előző vagyok. Még annyit, hogy ilyen esetekben 99%-ban nem a piszkált emberben van a hiba, hanem a piszkálókban. Nekem két osztálytársam volt régen, akiket a kövérségük miatt piszkáltak évekig. Az egyik végül elment másik iskolába, a másik pedig lefogyott.
Csak a megnyugtatásodra mondom, hogy szinte biztos, hogy nem te vagy a hibás. Hacsak nem valami negatív tulajdonságod tesz mássá. De a leírásod alapján ezt kétlem.
Én ugyanebben a cipőben jártam. Általános iskola felső osztály pokoli volt, folyton cikiztek, kiröhögtek, és a középsuli se volt valami szuper.
Én is csendes voltam, sajnos, eléggé befele forduló, nem vettem részt a hülyeségekben. Ha vissza lehetne forgatni az időt, változtatnék ezen.
Segítőkész voltam, persze, ezt ki is használták, és csak akkor tartoztam az osztályhoz, különben ki voltam közösítve én is, meg még 2 másik ember / általánosban /.
A 8. osztályt már máshol végeztem, és az iskolaváltás csak hasznomra vált. Bántam, hogy előbb miért nem tettem meg. A szüleim akarták, csak én voltam olyan hülye, hogy nem álltam rá a korábbi iskolaváltásra.
A középsuli sem volt a legjobb, de megtanultam letojni a hülye embereket.
Tanácsot nehéz adni, mert van, hogy nem használ semmi. Sem a visszaugatás, sem a bunyó, sem a "Le*arom tabletta bevétele". Körülményektől, emberektől függ. És bármibe bele tudnak a gyerekek, kamaszok kötni. Nem kell hogy "más" legyél, akkor is rád süthtnek valami bélyeget.
Kitartás, vagy jobb lene talán sulit váltani, ha van rá mód.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!