Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Kisebbségbe kerülnek a megszok...

Kisebbségbe kerülnek a megszokott magyar nevek?

Figyelt kérdés

Az MTA Nyelvtudományi Intézet legújabb listája alapján olyan nevekből lehet választani, mint pl.

Férfi: Bajnok, Csatár, Hős, Jelek, Leander, Móka, Oktáv, Vulkán, stb.

Női: Áfonya, Ajándék, Áldáska, Balzsam, Begónia, Búzavirág, Ciklámen, stb.

Hogy az olyan neveket ne is említsem, mint pl. Armandó, Dzsúlió, Fernándó, Gujdó, Kventin, Marcselló, Rikárdó, Szantiágó, Zserald, ZSülien, Beatricse, Britani, stb.

Meg amiket ki sem lehet mondani: Benvenútó, Krizosztom, Melkisédek, Tonuzóba, Annunciáta, Azucséna, Grizeldisz, Innocencia, Kreszcencia, Küllikki, Skolasztika, Sztavrula, Tertullia.

2013. jan. 16. 09:12
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%
Tény, hogy a nevekben is van divat, és ez a divat folyamatosan változik. Valóban elég kevés már a Gotthárd, Ottokár, Gerő, stb. Talán egyszer majd teljesen megszokott lesz pl. a Vulkán vagy Oktáv név, de mivel a kérdés Most hangzott el, szerintem Most teljesen jogosan nevezhetjük nevetségesnek.
2013. jan. 16. 10:22
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

"Kisebbségbe kerülnek a megszokott magyar nevek?"

- Mi köze ehhez a kérdéshez annak, amit a kérdés alá írtál?

2013. jan. 16. 10:23
 13/21 anonim ***** válasza:
69%

Miért nevetséges, ha valami szokatlan? Én például nem tudnék tucatnévvel élni. Anno az osztályomban 6 Eszter volt! Nem tudom, hogy nem zavarta őket, annyira nincs benne egyéniség.

Egyébként szerintem pl. a Tertullia tök jól hangzik. És körülbelül a Mártával vagy a Júliával egyidős, csak az utóbbiakat már megszoktuk és magyarosítottuk.

2013. jan. 16. 10:31
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

"Miért nevetséges, ha valami szokatlan?"

A humor egyik fő eszköze a szokatlanság, váratlanság. :))

2013. jan. 16. 10:34
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudok mit tenni ellene, de azért szomorú lennék, ha a Réka vagy Emese helyett a Britani meg Zsülien terjedne el.

:(

2013. jan. 16. 10:40
 16/21 anonim ***** válasza:
100%
Hát én a kutyámnak se adnék ilyen neveket (kivéve a Bajnokot, az kifejezetten kutyanévnek hangzik szerintem, és nagyon nevetséges lenne egy kisfiút szólítani ilyen néven). Nagyon sok olyan név van ezek közül, amiknek nagyon régóta van már hagyományos magyar megfelelője, ami szebben hangzik, leírni és kiejteni is egyszerűbb, szebb, de a mai szülők azt tartják menőnek, ha a gyereküket jó külföldiesen hívhatják, ami magyaros, az meg gáz. Amit még hülyeségnek tartok, hogy rendes hétköznapi szavakat használnak nevekként. Ezek a nevek szinte kérik, hogy gúnyolják ki őket, nagyon sok gyerek szenved a neve miatt az óvodában, általános iskolában, nálunk pl. az oviban egy Málna nevű kislányt folyton kinevetnek a társai. De hallottm olyan lányról, akinek a teljes neve Karácsonyi Ajándék volt. Szomorú, hogy a szülők ebbe nem gondolnak bele, hogy mit kell átélnie a gyereküknek egy ilyen névvel. De még mindig jobban állunk, mint Amerika, ahol akár Fluxuskondenzátornak is keresztelheted a gyerekedet bármiféle engedély nélkül.
2013. jan. 16. 10:52
 17/21 anonim ***** válasza:
71%

# 6

Ott a pont. Felütsz egy Jókai regényt, vagy megnézel akár egy régi filmet, még ott is találsz olyan nevet, amin elképednél...

2013. jan. 16. 11:51
 18/21 anonim ***** válasza:

"..még ott is találsz olyan nevet, amin elképednél"

Ez így igaz. Nem is arról van szó, hogy akkor milyen neveket adtak, hanem hogy most sok szülőnél épp az a trendi, ha "elképesztő", meghökkentő neveket adhatnak.

Sajnos sokaknál nem az a szempont, hogy szép, tartalmas, beszélő név legyen, hanem ritka, különleges, figyelemfelkeltő, meghökkentő. Sokan nem azért választanak ilyen neveket, mert szép, hanem mert ritka. És nekem ez a fő félelmem.

(Tisztelet a kivételnek.)

2013. jan. 16. 11:59
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk azt nem értem, hogy a Bodza meg a Málna miért gáz nevek, ha a Jácint, Hajnalka meg Virág nem.
2013. jan. 16. 13:01
 20/21 anonim ***** válasza:

Ha felcsapsz egy utónév könyvet, meglátod, hogy magyar név alig van benne. A legtöbb név, amit magyarnak hisznek sem az.

A felét végig röhögöd.

2013. jan. 17. 14:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!