Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Goth-ok. Hogy viselkednek?...

Goth-ok. Hogy viselkednek? Mit viselnek? Milyen zenét hallgatnak? Stb.

Figyelt kérdés

Most amikor már valamennyivel idősebb lettem rátaláltam a goth stílusra ami elsőnek nagyon bejött mert úgy gondoltam illik rám. De ahhoz hogy az lehessek nem csak ilyen divat kamu goth tudnom kéne hogy mitől goth a goth. Erre lenne pár kérdésem amikre remélem értelmes válaszokat kapok és nem beszólásokat.

1.Mi a külömbség a goth és az emo között?

2.Milyen a világnézetük? (ezt magam sem tudom pontosan hogy értelmezzem)

3.Természetük? Bunkók? Lázadók? Nagymenők? Csendesek? Halkabbak? Bátortalanok? Szókimondók? Kedvesek ugye? Hogy viselkednek társaságban? stb.

Milyen színeket kedvelnek? Mert addig ok hogy sötéteket de pontosan milyeneket.

4.Hogyan öltözködnek? ( oké majdnem mindenhol azt írják hogy annyira nem számít mert nem az a fontos de mégsem öltözhetnek szivárványnak! ) Cipőnek bakancsot meg csizmát láttam de az pontosabban milyen? Magassarkút még nem nagyon akarok hordani. Sportcipővel hogy állnak? Esetleg topánka? Alsónak a hosszú szoknyát láttam sok helyen. Nadrágot is lehet ugye? Fekete farmert, vagy micsodát? A ruhák milyen anyagúak általában és van olyan amit soha nem hordanak? Felsőnek sima minta nélküli vagy mintások is? Pl. van egy olyan felsőm amin ezüst flittres minta van. Sima egyszinű legyen vagy nem? és mi a helyzet a csipkével? Azt is láttam hogy mondják. Küldene valaki ilyen típusú ruháról képet? Kiegészítőnek miket szoktak hordani? Pontosan milyen színű ruhákat hordanak? Mert gondolom azért nem csak feketét...

5.Otthon.Ha valaki goth az azt jelenti hogy a fala sötét színű és a tárgyak körülötte is mind azok? Mert nem tudom hogy reagálnának a szüleim hogy az eddig kék színű falamat át akarom festeni feketére. Őszintén szólva terveztem mert tök jól nézne ki de nővérem akivel egy szobában vagyunk ő se díjazná. Tárgyak gyanánt meg egyáltalán nem vagyok olyan sötét. Elvégre nem sötét az ágyam ágyneműm szekrényem, tolt tartóm meg ilyenek bár őszintén remélem hogy ezek nem is olyan fontos dolgok....

6.Zene. Ez is olyan mint a ruha. Sokan írják hogy nem ez a fontos. De akkor mi? Én nagyon kíváncsi vagyok hogy a gothok mit hallgatnak. Pontosan milyen típusú zenéket? Melyik az a banda ami apszolute ezt a zenei ízlést szimbolizálja? Egy pár előadót írnátok ami meghatározó?

7.Ha olyan városban élek ahol kevesen vannak hogy tudok akár interneten keresztül is megismerni másokat?

8.Gondolom vannak olyan oldalak amiket goth-ok írnak. Linkelnétek párat?

Soknak sokat írtam lehet ki is hagytam valamit de egyenlőre ezt kérdezném a témával kapcsolatban. A válaszokat előre köszönöm!

2013. jan. 11. 16:08
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
69%

1-2 szó még a gothról: (hogy én mit gondolok róla)

Persze tévedhetek.

A zenében gyakran található zongora vagy valamilyen vonós hangszer. Van amikor lehet hallani a vihar, szél vagy a tenger hangját is. Esetleg harangozást.

A zenék sokkal inkább szomorúak, sötétek, elvontak, szépek és kevésbé idétlenek "nyálasak" vagy "bolondosak". Szeretik az érzelmeket kifejezni, de a romantikus részeket a halállal kombinálni. Általában kellemes magas női hang vagy kemény férfi hörgést lehet hallani vegyesen. De a suttogás és a kórus is gyakran előfordul benne.

Mondok néhány szót amik szerintem ehhez a stílushoz köthetőek, hogy könyebben megtudd majd ismerni:

gyertya, kereszt (fekete vagy kövekkel díszített), csipke, kastély, kehely, koponya, szellem, vámpír, farkas, depresszió, skizofrén, tükör, angyal, romok, ősz, tél, temető.

Sokan szoktak erősködni, hogy a punkból fejlődött ki.

Szerintem maximum 1-2 ága.

Nehéz megmondani, hogy mi goth és mi nem.

Szerintem keveredni szokott a zene sok más stílussal is.

A Nightwish alapból nem Goth, de 1-2 szám miatt rá lehet fogni, hogy az.

A dalszövegtől és a videóklipptól is függ:

pl. Ott a Nemo vagy a Ghost Love Score stb..

Az ilyen számokra is rá lehet fogni:

http://www.youtube.com/watch?v=GLsFWme2DvU

Ezt a számot is azért mutatom, mert szerintem kicsit Rammstein hangzása van, de a Rammsteinre nem lehet rámondani, hogy goth erre meg igen:

http://www.youtube.com/watch?v=HqXUDsFR-0s

A Goth leggyakrabban symphonic vagy doom metállal szokott keveredni az én szótáraban, de sok mással is.

2013. jan. 11. 17:44
 12/18 anonim ***** válasza:
Ja azt lefelejtettem, hogy közöttök is vannak színház imádó emberek és buta cafkák is.
2013. jan. 11. 17:48
 13/18 anonim ***** válasza:
88%
Ja a holdat, éjszakát és a hollót le ne hagyjam már...
2013. jan. 11. 18:06
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Na ez az a kérdéssor, amire egyértelmű választ sosem fogsz kapni. Mert pl. egészen sokszínű szubkultúráról van szó és bunkó, nagyképű emberek mindenhol vannak.

A helyedben nem görcsölnék azon, hogy "goth akarok lenni". Ha érdekel a goth dolog, kezdj el utánaolvasni, lehetőleg az elejétől: Bauhaus, Siouxsie and the Banshees, The Cure stb. Csak olyat csinálj/hallgass/olvass, ami egyébként is tetszene, ne erőltesd azért, mert hű, az olyan goth. Létezik ezen kívül még sok alternatív szubkultúra, amik lehet, hogy jobban illenek hozzád.

Mivel főképp zenére, irodalomra, művészetekre alapuló szubkultúráról van szó, úgyhogy szerintem az öltözködést meg a szobád elgothosítását egyelőre hanyagold.

(De megsúgom, nem attól lesz igazi goth az ember, hogy a szobája padlótól plafonig fekete vagy hogy tele van rámolva Living Dead Dolls babákkal)

Linkajánló:

Gothic Charm School, rengeteg sok szöveg, de legalább a téged érdeklő témákat érdemes végigbogarászni: [link]

Ő régebben Ultimate Goth Guide címen futott. Attól, hogy az írója mostanra eltávolodott a stílustól sok hasznos infót lehet találni a blogon, többek közt stílusleírásokat, zeneajánlót. [link]

Ez meg nem goth (de még jól jöhet) [link]

Ezeket némi fenntartással kezeld (j-goth pl. hülyeség, lolita stílussal és visual keivel keveri), de azért láthatod, mennyire sokszínű a szubkultúra: [link]

2013. jan. 12. 00:10
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

nem s szoba tényéleg nem fontos.. ugyis ki fogsz tenni csomo posztert, képet amit menet közben találsz.

én mikor 16 évesen metálszeretö lettem ugyanugy a zebramintás ágyamon aludtam a nagymamás aprovirágos takaromban,a fehér falammal.viszont telenyomtam poszterrel, szobrokkal,rajzokkal stb stb stb. mostmár persze kinöttem igy 10 év után a kripta szobát de ugyanugy imádom a metálzenét de már inkább a szinek érdekelnek.

de ugyanugy nem tartom magam igazi metálosnak sose tartommam magam annak,mert mindig is szerettem más zenéket is,sose voltam fanatikus benne. viszont imádtam meg most is imádom a darkos szegecses csatos cuccokat, de ettöl sem leszek igazi metálos.ÉN ÉN vagyok nem valami beskatulyázott birka.

2013. jan. 12. 09:47
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Én a Nagy Ősöket hallgatom még ma is, mint a Cure, Siouxsie and the Banshees, Bauhaus.

Megunhatatlanok!

2013. jan. 12. 21:00
 17/18 anonim ***** válasza:
96%

Nahát... Goth-ként én is elmondhatom, hogy ezekre a kérdésekre nem léteznek tökéletesen egybehangzó válaszok. Elvégre a sok atrocitás és sztereotípia ellenére ez a szubkultúra is, mint mindegyik (bizonyos keretek között) szabad teret ad a kibontakozásra, pontosan ezért nem létezik két egyforma goth, még a hagyományosok között sem - nem is beszélve a rengetek irányzatról.

Azért megpróbálok némi támpontot adni, de még egyszer hangsúlyozom, nincsenek írott vagy íratlan szabályok, hiszen egy stílus arra való, hogy megtaláld benne önmagad, és nem szabad semmit erőltetni.

1-2. Általában egy goth személy nagyon morcos lesz, ha leemózzák, és ez nem véletlen. A két-három éve beköszöntő emo-láz nem vetett túl jó fényt a sötétebb szubkultúrák követőire, elvégre - mindenféle előítélettől mentesen és a tényekre/tapasztalatokra alapozva elmondhatom, hogy - ez az egész emósdi egy tovaröppenő divatfuvallat volt. A közvetlen környezetemben is voltak fiatalok, akik a "hűdeemóvagyok" szellemiségtől vezérelve vagdosták magukat, és a tükör előtt pózolgatásban, valamint az egész napos (alaptalan) önsajnáltatásban kimerült az egész stílusuk. Elvégre hogyan is lehet valaki igazi emo? Aki tényleg öngyilkos akar lenni, az megteszi, nem pedig körzővel karcolgatja magát unalmában.

Nos, a goth szubkultúra ennél sokkalta mélyebben gyökerezik és összetettebb. Az ideológiáját nem lehet szigorú keretekkel körvonalazni, hisz ez is egyénenként változik, az mégis elmondható, hogy a gothika magában foglal egy ú.n. relativitást. Ez annyit jelent, hogy a goth-ok nem csak a megszokott perspektívának hódolnak be, hanem felfedezik, értékelik és tisztelik a másik pólust is. Innen ered a sötét szeretete és tisztelete, a morbid dolgok utáni érdeklődés, és a halálra nem egy elkerülhetetlen, gyászos és borzalmas eseményként tekintenek, hanem egy érdekes, új lehetőségként, ami elől, ha eljön az időnk, felesleges kibúvót keresni. Természetesen a világnézet nagyban függ az egyén hitvilágától is. A híresztelésekkel ellentétben nem áldozunk fel állatokat a sátánnak, nem isszuk egymás vérét stb. (legalábbis nem általánosíthatunk, de bizonyára vannak elborult egyének itt is, mint minden szubkultúrában). Ez a "minden goth sátánista" címke is ostobaság - keresztények, pogányok egyaránt megkordulnak köreinkben.

3. A természetük... Biztos az általad felsorolt összes jelző illik egyes emberekre, mert nem vagyunk egyformák. De kijelenthetem, hogy a valódi goth-ok többsége, akik képesek a ruha mögötti tartalomra összpontosítani, művelt, jártas legalább egy művészeti ágban, kreatív, kedves, segítőkész, fejlett a szépérzéke, és ha valaki hozzászól, nem harapja le a fejét reflexből. És igen, még mosolyogni is képes, hűha...

4. Újabb (szerencsére) behatárolhatatlan témakör. Felesleges részleteznem az egyes ruhakölteményeket, arra elég bepötyögni a Google Képekbe a megfelelő kulcsszavakat - inkább arra térnék ki, hogy hogyan érdemes elkezdeni.

Ami egy babybat-nél (=kezdő, szárnyait próbálgató, még kissé esetlen gothpalánta) a legnagyobb problémát szokta jelenteni, az a mértékletesség. Belecsöppennek egy teljesen új, felfedezetlen világba, és mindent egyszerre akarnak - ami legtöbbször gusztustalan véglethez vezet. Természetesen a kísérletezés nem bűn, sőt hasznos és elengedhetetlen, de ettől függetlenül nem kell már az első nap önjelölt Morticia Addams-ként róni a köröket az utcákon. Kezdetnek egy kis fekete szemceruza tökéletesen megfelel, az erősebb tónusú rúzsok a legtöbb fiatal lányon borzalmasan festenek. És az öt cm vastag fehér púderréteget már most felejtsd el! Fő a természetesség, de még inkább az igényesség. Kérdezted, hogy lehet-e mintás felsőket hordani. Már miért ne lehetne? Azt hordasz, amit csak szeretnél, és bármilyen színt belevihetsz, főleg mélyebb tónusban. A vörös, a sötétlila, a szürke, a méregzöld, a sötétkék, és a fehér is remekül kombinálhatók a feketével. A csipke is remek választás, de ennél sem szabad túlzásokba esni, mert a végére úgy fogsz kinézni, mint aki magán felejtette a nagyanyja függönyét. A necc is kényes téma, ugyanis könnyedén közönséges hatást kelthet. A szegecseket személy szerint nem annyira díjazom, én jobb' szeretem az elegánsabb darabokat, de ez is ízlés kérdése. A goth lányok leginkább szoknyákat hordanak, de ez sem kötelez semmire - ha számodra egy fekete farmer szimpatikusabb, csak tessék, az is tökéletes. Nagy többségünk fűzőmániás, ez azt hiszem, fertőző minálunk. (: A kezdetekkor még nem érdemes húsz centis platformokban gondolkodni, egy egyszerű, ízléses csizma remek választás lehet (pl. [link]

5. A fal befeketítése gyakori dilemma a babybat-eknél. De hidd el, hogy semmi értelme, ugyanis betegesen sötét és lehangoló lenne egy fiatal lány számára (de tulajdonképpen mindenkinek), bármennyire morbid is belül. Egy kellemes szürke, vagy szimpla fehér fal is felturbózható falmatricákkal és poszterekkel, felfestett fekete kacskaringókkal. A bútorzat leváltása szintén egy nevetséges kérdés, mert nem csak felesleges volna, de anyagi csőd is. Ha egy kis goth hatást szeretnél, szerezz be gyertyákat, kovácsoltvas gyertyatartókat, antik hatású tükröt/csillárt, néhány porcelán szobrocskát. Az apróságok csodákra képesek.

6. Mindenki máshol kezdi el (számomra pl. az Evanescence, a The 69 Eyes és a Within Temptation volt anno meghatározó, amire elég különös visszagondolni), és aztán szépen fejlődik az ember ízlése. De ajánlanám a The Cure-t, Siouxsie and the Banshees-t, The Mission-t, Bauhaus-t, Sisters of Mercy-t, Switchblade Symphony-t. Személyes kedvenc még a Nox Arcana és az Inkubus Sukkubus (bár utóbbi inkább pogány, mégis zseniális).

Ez bizonyára tetszeni fog, ha tényleg érdekesl a szubkultúra: http://www.youtube.com/watch?v=ojLia2AXVug.

7. Rengeteg goth weboldal/blog van az Interneten ebben a témában, keresgélj. Valamint nézz el sötétebb, de akár egyszerű rockkoncertekre is, ott hemzsegnek a sötétebb egyének - goth-ok is.

Ha kíváncsi vagy még valamire, vagy segítséget szeretnél kérni bármiben, írj privátot. És bocsánat, hogy ilyen hosszú lett...

2013. jan. 21. 12:11
 18/18 anonim válasza:
2es a simsel viccelodik az vicces!
2021. márc. 22. 21:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!