Ha most szlovákiai magyarként ilyen érzéseim vannak, mi lesz később?
Hát sajnos manapság a magyarok ellen uszítják ott a népet.
Tudom hogy a monitor mögül könnyű tanácsokat osztani és az élet nem ilyen egyszerű, de azt mondanám, hogy költözz a határ innenső oldalára. Ha már letagadni nem tudod (esetleg nem is akarod) a magyarságod és emiatt bántanak, akkor nem látok más lehetőséget.
Én is szlovákiai magyar vagyok, Magyarországon tanulok egyetemen. Szlovákiában jártam középsuliba, a szlovák nyelvvel semmi gondom nem volt, jól beszéltem. Azért mentem mo-i egyetemre, mert anyanyelven szerettem volna továbbtanulni. Mikor elkezdtem a sulit, mindenki azt kérdezte tőlem, hogy minek jöttem ide? És sajnos nem azzal az egyszerű érdeklődő hangsúllyal, hanem kicsit szemrehányóan. Ha valaki nem tudta, hogy szlovákiából jöttem, nem is gondolta, hogy nem magyarországi vagyok, magyarul tisztán beszélek, abszolút nincs szlovák akcentusom. Egy kicsit elszomorító volt, hogy amikor megtudták honnét vagyok, máshogy viszonyultak.
Nagyon sok magyar mondja, hogy nem érti meg és nem is tudja elfogadni az asszimilálódott szlovákiai magyarokat, de hát ilyen hozzáállással, hogy 'minek vagy itt?', nem is csodálom. Szerencsére engem nem ért semmilyen atrocitás emiatt, de én azért meggondolandónak tartom, hogy Mo-n jó-e továbbtanulni, dolgozni, élni.
Szerintem sajnos mindig igaz lesz az a tény, hogy Szlovákiában magyarságod, Magyarországon szlovákságod miatt néznek másként rád.
Olyan rossz, hogy azt sulykolják az emberekbe, hogy utálni kell egymást! Ehelyett egyszerűen össze kell fogni!
Kérdező, remélem megtalálod a boldogságodat, ha ez ott nem megy, egyértemű: gyere Mo-ra! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!