Van valami közös a Goth-okban és a Rokkerekben?
A goth stílus, amit eredetileg post punknak, illetve az USÁban batcave-nek neveztek, nálunk pedig sokszor "dark" néven illették (ezzel csak magyar kontextusban találkoztam), a punk és az újhullám nyomán jött létre a 70-es évek végén, tehát egészen más vonalon, mint a rock/metal.
A darkwave/goth és a goth metal egyáltalán nem ugyanaz, max. tematikai átfedések lehetnek. A goth metal a 90-es évek elején jött létre, amikor a My Dying Bride, az Anathema és később a Gathering megalapozták a metal egy sötétebb tónusú alműfaját. Nyilván isnpirálták őket a klasszikus goth zenekarok, de ez akkor is egy másik műfaj.
MIndkettő értékelhető a maga nemében, de próbáljuk nem keverni a dolgokat.
Igen, sok olyan ember van, aki mind a kettő irányzatot hallgatja, akár goth-nak, akár rockernek nevezi magát egyébként. Magyarországon felesleges a klikkesedés, eleve kevesen vagyunk mint antidivat-emberek. :) Én alapvetően goth vagyok, bár hallgatok metalt is - de ha szidják a rockereket, akkor én is rocker vagyok, (középiskolában még az is voltam, egyetem alatt váltottam) mert az eltérő gyökerek ellenére ma már az lenne optimális, ha "testvériségről" beszélhetnénk. Nálam ez így működik.
A mi társaságunkban nem tapasztalok semmiféle ellenségeskedést, de fórumokon, nagyobb koncerteken hallok olyat, hogy a metalosok kifigurázzák a goth-okat, vag ya goth-ok fintorognak a metalosokra. MInd a kettő hülyeség.
A Nightwish nem goth, és nem goth metal!!! Soha nem is volt az! A Nightwish symphnonic vagy power metal. Attól, hogy az énekesnő - azaz csak a VOLT énekesnő - klasszikus eleganciájú, igényes csaj, még nem lesz egy zenekar goth vagy goth metal!!! A jelenlegire meg már ez sem igaz, bár erről itt nem akarok vitát nyitni.
Most fedeztem fel írásomban egy hibát! Angliában vt batcave, és az USÁban deathrock. csak a pontosság kedvéért. :)
A Within temptation is max. gothic metal, bár az se igazán. Tudjátok, csak mert Sharon szép fűzőket visel, attól még nem lesz a zene goth :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!