A nem meghatarozza a jellemet?
Az egyetlen igazán jellemző tulajdonság, ami a nemtől általánosságban(!) függ, az az emocionális-racionális gondolkodásmód.
És most jöhetnek a "de hát én nem is vagyok ilyen, meg olyan, úgy hogy ez egy baromság" kommentek.
Persze nem mindenkire és nem is egyformán jellemző. De általánosságban véve valós az összefüggés.
Tudom, hogy mit akarsz kérdezni, de rosszul fejezted ki. A jó megfogalmazás: Hat-e az ember neme a viselkedésére?
Igen, hat, de csak általánosságban, nagy mértékben egyénfüggő.
Szerintem inkább a társadalmi szokások/elvárások határozzák meg. Például ha egy kisfiú játszik az óvodában barbibabával, akkor vagy az óvónők, vagy a szülők esnek pánikba, és veszik el tőle a babát, mert egy fiú ne játszon babákkal, neki a kisautó való. Vagy gondoljunk csak arra amikor azt mondják egy kislánynak, hogy ne legyen erőszakos, ne verekedjen, ne szóljon vissza, mert azt nem illik. -> nem tanulja meg, hogy védje meg magát, gyámoltalan lesz.
A fiúk pedig nem sírnak, mert bátrak, stb ->arra tanítják, hogy fojtsa el az érzelmeit.
A szülők NAGY TÖBBSÉGE is, ha van két kb ugyan olyan korú gyerekük, a kislánynak már előbb be kell segíteni a házimunkába, a fiúnak meg alig. Ezzel arra nevelik a gyerekeket, hogy a nőnek ez a dolga, a fiú pedig szívességet tesz, ha segít.
Szóval szerintem több minden múlik a társadalmon és a szülőkön mint a nemeken.
Egyáltalán nem. Lelki értelemben nem, mert minden lélek egyenértékű. Teljesen mindegy, melyik nembe tartozol, nem leszel vele se több, se kevesebb.
A jellemet inkább a társadalom erőlteti rá egy-egy nemre, de alapjából véve MINT NEM, nincs hatással a lélek viselkedésére.
Olvastam egy érdekes cikket valamelyik tudományos magazinban. Van egy sziget (bocs, nem emlékszem, melyik), egy kissé elmaradott törzsek (törzs?) él ott. Náluk a nők a harcosok, a férfiak varrnak, meg összeülnek közben pletykálni, háztartással kapcsolatos dolgokat csinálnak. A nők harciasak, erőszakosak, és ők választanak maguknak férfit, a férfinak ebbe nem nagyon van beleszólása. Általában őket ebben nem a szerelem vezérli, hanem inkább az, hogy minél szebb férfit válasszanak, kissé szex-orientált a dolog. A férfiak itt állítólag sokat foglalkoznak a külsejükkel (nyilván a legszebb nőkhöz akarnak kerülni), sőt, sokszor olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a nők (pletykásak, kényesek, gyakran mások segítségét kérik valamihez, szoktak sírni, stb.), és gyakran előfordul köztük a homoszexualitás.
Ez csak egy érdekes történet, én nem tudom, mi a tanulság belőle, mindenki vonja le belőle, amit gondol. :)
Szerintem nem igazán, legfeljebb nagyon kis mértékben. Vannak általánosságban férfiasnak és nőiesnek ítélt viselkedésmódok, és ez a társadalmi értékítélet hat a fiúkra és a lányokra.
Ezzel leginkább akkor van baj, amikor rá akarnak erőltetni valakire olyasmit, ami a jellemével ellentétes, vagy rásütik, hogy nem teljesértékű ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!