Mi a baj? Miért nem tudnak bizonyos dolgokat a mai érettségizett fiatalok? (lent)
Gondolok itt arra,hogy már több helyen olvastam, láttam kérést. S tőlem is kértek már segítséget. Nem tudnak egy kérelmet, egy fellebbezést,egy önéletrajzot, egy motivációs levelet megfogalmazni. sőt van aki a tanult tárgyaiból a házi dolgozataiban képtelen szabatosan és szakmailag pontosan fogalmazni.
Szóval aki érettségizett elvileg ezekben jártasnak kéne lennie. Nem kell profi legyen de azért illik ismerni egy -egy ilyen formula fordulatait. Szóval fogalmazni tudni kéne még ha nem is sikerül tökéletesre. De azt várni,hogy majd valaki pontosan megfogalmazza helyettük pl az önéletrajzukat nonszensz!
Azért, mert nem kérik rajtunk számon. Nekünk pl. nem kellett motivációs levelet írni... Jó ideig azt sem tudtam, hogy mi az. Valljuk be, hogy sok iskolában a nyelvtan tanítás a béka popsija alatt van, a magyar tanár inkább irodalmat tanít, mint nyelvtant.
Velünk sokszor volt olyan, hogy egyik óráról a másikra feladott a magyar tanár 30-40 oldalt (jegyzeteld ki, tanuld meg), és következő órán dolgozatot írtunk belőle. Magyarázni "természetesen" nem magyarázott, inkább irodalmat tanított (azt sem túl sok sikerrel).
Valóban, egy érettségizett diáknak ebben jártasnak kéne lennie, de szerintem a tanárok nagy többsége nem fordít elég időt arra, hogy megtanítsa az alapokat, és ha nincsenek alapok, akkor az egész elúszott. Odaírhatja, hogy "rossz", de ha nincs magyarázat, akkor soha nem fogom megtudni, hogy mitől/miért rossz az, amit írtam. Ezért buktam el nagyon csúnyán az emelt média és magyar érettségimet. (A javító tanár azt mondta, hogy "Rossz, és kész, nem vagyok köteles megmagyarázni, hogy miért!" Kérdem én, ha nem tudom, hogy pontosan mi a rossz, hogy javítsak rajta?!
Mert a magyar oktatási rendszer inkább a hatványkitevőkkel,a kohéziós erővel meg az előemberek agytérfogatának koponya alapján történő megbecsülésével csigázza el a gyerekeket az igazán fontos (és hasznos!) dolgok helyett.
Ennyi az oka - szerintem.
Én most multam 30 éves. Nekem (eddig) csak szakmunkás bizonyitványom van de mikor a múlt héten beadtam egy nagy kiadó vállalatnál az önéletrajzomat területi képviselő állásra már másnap felhívtak és bhívtak interjúra. Bemutatkozás után azzal kezdték hogy az önéletrajzom fogta meg őket elsőre és nem érdeklik hogy nincs pl éretségim mert szépen megfogalmazott, nem sablonos, szokványos volt az önéletrajz és úgy gondolják aki így foglalkozik azzal hogy mit ad ki a kezéből az csak értelmes, oda figyel a munkára, stb, tehát ilyen embert akarnának. Mutattak pár önéletrajzot és én is elképedtem. Több diplomával rendelkezett az illető de csak kronológikus felsorolás állt az önéletrajzban. Szerintem nem tanítják meg rendesen és ami szomorú nem is akarnak megtanulni rendesen. Nekem családi okok miatt korán kellett kezdjek dolgozni de arra figyeltem hogy mindig "képezzem" magam. Eljutottam arra a szintre hogy nagy multicégek keresnek tanácsadónak a szemléletem miatt. Most kezdem estin letenni az érettségit hogy maga a papír azért meglegyen.
Summa: Akarni is kell a tudást szerintem.
Már többen megfogalmazták előttem,és nekem is ez a véleményem,hogy a magyar oktatási rendszer másra fekteti a hangsúlyt,és olyan hülyeségekkel tömik szerencsétlen diákok fejét,amit a való életben valljuk be nem igazán fognak tudni használni(mert például én is tudom hogy a kacsának szuperszónikus mozgása van,és hogy azért ráz jobban a busz hátulja mint az eleje mert "omega egyenlő gyök alatt dé per em",de most könyörgöm ezzel mit kezdjek,nem fogok senkinek dicsekedni,hogy te figyelj már én nekem ezt tanították,jó és akkor mi van,ez semmire nem jó)ellenben nem tanítottak meg érvelni,kérvényt írni motivációs levélről egy szó nem esett a magyar órákon(ja mondjuk milyen órákon amikor a tanár be sem jött órát tartani az érettségi évében,én az érettségin találkoztam először érveléssel,novellaelemzéssel és vers összehasonlítással)most ezek tán persze hogy nem tudom én sem,mert nem volt aki elmondja,aki elmagyarázza..
De ez csak egy példa volt,bár sok helyen felmerül szerintem hasonló probléma az oktatás színvonalával kapcsolatban..
Azért, mert az érettségi egy vicc! Én idén érettségiztem, semmilyen tudásra nem volt szükségem, az írásbelire nem is tanultam, a szóbalire kb 2 hetet. És egész 6 év alatt (6. után mentem át gimibe) alig tanultam. Így szereztem jeles érettségi bizonyítványt.
Viszont mivel én ELIT gimnáziumba jártam, ezért a fent említett dolgokat megtanították, addig kellett dolgozatokat írnunk, amíg jól nem sikerültek. Szerintem ez hiányzik, a tanári elhivatottság. És a másik probléma, hogy nincs értéke az érettséginek, ezért a színvonala is esett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!