Csak én vettem észre, hogy van egyfajta versengés/ellentét a budaiak és a pestiek között?
Na nem komolyan, csak úgy "vicceskedve", a pestiek lenézik a budaiakat, merthogy sznobok, a budaiak pedig lenézik a pestieket, merthogy csórók. :D
Én ezt már sok helyen tapasztaltam. :D
A kérdés ennél azért sokkal árnyaltabb. Budának is, Pestnek is vannak teljesen különböző részei.
Az egész kérdéskör a társadalmi rétegekkel és az azok közti feszültséggel kapcsolatos. Talán rémlik Marx bácsi elmélete töri óráról. A termelőeszközök birtokosai és a munkaerejüket eladni kényszerülők, a tőkések és a munkások, a polgárság és a proletariátus, az értelmiség és a fizikai dolgozó.
Szóval szó van anyagiakról, tanultságról és családi háttérről. A szocializmus évtizedei alatt benyomták a társadalmat egy hatalmas húsdarálóba, így ma nagyon furán vannak csak jelen nyomai a régi rétegződésnek, hozzá jön egy új struktúrálódás is, na és amit kapunk, az egy sokraszteres, szinte áttekinthetetlen valami.
Na és mindez megjelenik a városban is. Bizonyos részek
- egyszerűen drágák / olcsók
- igényesek / igénytelenek
- családi házasak / bérházasak
- "polgáriak" / "prolik"
- belvárosiak / kertvárosiak
- üzleti- / lakónegyedek
- és még biztos van számtalan más szempont
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!