Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Halálbüntetés visszaállításáró...

Halálbüntetés visszaállításáról mi a véleményetek?

Figyelt kérdés

Sokan emlegetik most a meggyilkolt kisfiú, Sz. Bence kapcsán is, hogy vissza kellene állítani..

Magyarországon szerintetek lesz ilyen, hogy behozzák ezt a fajta büntetést megint?

Számomra ez elég kérdéses, mert nem ítélkezhet egy ember egy másik életének elvétele fölött, de a gyilkos sem gondolt erre, mikor ölt..

Ördögi kör ez..

Meg mi úgymond hétköznapi emberek könnyen vagdalkozunk ezzel a kijelentéssel, hogy ó ölnék meg őt is..akik ezügyben tényleg illetékes döntő személyek, sok mindent figyelembe kell venniük..

Mi van, ha valaki ártatlanul ítélnek halálra, milyen súlyos az a bűncselekmény, ami már ezzel lenne büntetendő..

Kíváncsi vagyok mások véleményére, én sokat gondolkozom ezen mostanában.

2012. nov. 4. 21:09
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:

ahogy olvasom, azért a pedofilok, gyermekgyilkosok különösen nem számíthatnak túl sok jóra a társak mellett..

nem tudom egy női börtönben ez mennyire lehet így..

2012. nov. 8. 22:37
 22/26 pelgrim ***** válasza:

Helytelen dolog lenne, bármilyen nagy bűnt követett el a vádlott. A halálbüntetés végeredményben nem más, mint törvény által előírt gyilkosság. A tettes természetesen nem gondolt arra hogy senki nem rendelkezhet más ember életével, de a bíróságnak ezt tudnia kell.

Az igazságszolgáltatás feladata nem a bosszúállás, sem a megtorlás, hanem a bűncselekmények megelőzése.

2012. nov. 11. 13:55
 23/26 pelgrim ***** válasza:

A halálbüntetést, de nem csak azt, hanem minden büntetést helytelennek tartok. Ismerjük a szavakat: "Az vesse rá az első követ...." A büntető és a büntetett között általában nagy a távolság, de mi lenne, ha az elítélt a végrehajtó legkedvesebb embertársa? Kíváncsi lennék egy olyan ember lelkületére aki hajlandó bármilyen büntetést is végrehajtani embertársán. Én rettenetesen felháborodok mikor hallom, hogy megint valakit kivégeztek, úgy érzem mintha velem tennék volna. Szerintem az nem más mint egy aljas gyilkosság, ostoba törvények fedezete alatt. Ugyanis azok akik bárkit is halálra ítélnek kétség kívül tudatosabban cselekednek (vagy legalább is úgy kellene) mint a tettes akit elítéltek. Még nagyobb gonoszságnak tartom azt, hogy például háború idején a katonaszökevényt kivégzik, aki a háború borzalmai közepette tisztábban lát mint azok akik őt oda kényszeríttették.

Képmutatónak tartom az egyházak magatartását is, mikor hajlandók a halálraítéltet például az utolsó szentségekkel szolgálni, és a hóhérnak megadják előre a feloldozást, helyesebben az "Isteni" engedélyt a gyilkosságra, ahelyett, hogy mindent megtettek, hogy megelőzzék a végrehajtást.

Bárhogyan is tekintünk rá, nem kerülhető el az a mélyen rejtett halvány tudat, hogy a büntetés végeredményben nem más mint bosszúállás, vagy a gyűlölet megnyilvánulása.

Az ártatlan áldozatokon kívül vannak még több nagyon fontos etikus érvek is a halálbüntetés ellen, amit a halálbüntetés propagandistái általában nem vesznek figyelembe mint például a tény hogy egy emberölés legyen az törvényesen is, az emberiség kárára van. Nem lehet kárt okozni embertársunknak anélkül hogy mi ugyanabban a mértékben kárt ne szenvedjünk. Hogyha pedig a vallásos oldalról vizsgáljuk mégis csak Isten egyik magasabb rendű teremtményének vesszük el életét. A bibliai tilalom "ne ölj" mindenkire érvényes, még a bíróságra is még a hóhérra is!

A bűnözést, a gyilkosságot nem lehet egy másik gyilkossággal megelőzni, ezt most már tudni kellene mindenkinek. Meglehet azonban akadályozni, hogy egy tettes vissza essen. Ehhez kitaláltuk már a börtönbüntetést, de én úgy gondolom lehetne egy hatékonyabb és sokkal emberhez méltóbb (nem a bűnöshöz, mert ő elvesztette méltóságát, de mindamellett ember maradt) megoldást alkalmazni, mint például az elítélt jöttét, mentét, tetteit szorosan nyomon követni, szeretettel körül venni és közbelépni ha a visszaesés lehetősége fenyegetne.

Tudom ez most még utópia és szörnyen nevetségesen, naivan hangzik, mégis azt állítom, hogy ha az emberiséget gyötrő bűnözéstől kívánunk megszabadulni, akkor a szeretetet kell kultiválni, ez az egyetlen gyógyszer az ilyenfajta bajok ellen.

Hogy milyen világban élünk ma, sem a rengeteg forgalmi áldozat és a lehetőség hogy hamarabb annak áldozata leszünk mint egy bírósági tévedésnek, nem lehet érv ahhoz, hogy az embermészárlást még törvényesen is fenntartsuk. Ha ilyen a világ akkor azt meg kell váltóztatni, ajánlom, hogy kezdjük magunkkal, kultiváljuk a szeretetet saját magunkban.

2012. nov. 11. 14:53
 24/26 anonim ***** válasza:

Én nem állítanám vissza, nagyjából azért, amit te is leírtál.

Meg vannak esetek, amikor egyszerűen nem tenném. Úgy értem: azért gyilkosság és gyilkosság közt is vannak különbségek. Pl. volt régen valami eset, amikor egy lány megölte a mostoha apját, mert az folyton megerőszakolta őt, meg bántalmazta őket. Nem mondom, hogy ez a megoldás, de nem is biztos, hogy neki kötelessége ezt elviselni. Természetesen egy emberölésre sincs mentség, csak azt mondom, hogy nem biztos, hogy ez az ember ugyanazt érdemli, mint aki lekaszabolja a láncfűrésszel a családját meg a gyerekeit.

2012. nov. 18. 01:51
 25/26 anonim ***** válasza:

24-es. igen, de senki nem olyan esetekre gondol, amit te írtál. az a lány Kitti volt, és a köztársasági elnöktől mentesülést kapott a büntetés alól. Kitti börtönbe sem ment. az ilyet senki nem végeztetné ki.

én azt a gyilkost nem tudnám sajnálni: aki előre megfontolta, beszámítható, és ok nélkül tette, csupán élvezetből.

haszonélvezet megint más. attól még valaki lehet idézőjelben normális ember, hogy a pénz ilyesmire csábítja. és attól is lehet valaki jó ember, hogy hirtelen felindulásból teszi meg. akárkivel előfordulhat.

de annak az embernek, aki csakis a saját szórakoztatására, és brutálisan kivégez esetleg több embert is, semmi helye a társadalomban

2012. nov. 18. 09:00
 26/26 anonim ***** válasza:
Állítsák csak vissza az egész Európaiunióban. Kiváló megoldás a pcihopaták számára.
2019. dec. 8. 15:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!