Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit jelent pontosan az 'újgazd...

Mit jelent pontosan az 'újgazdag' szó?

Figyelt kérdés
2009. aug. 11. 23:19
1 2
 1/11 anonim válasza:
100%
Ha valaki hirtelen lesz gazdag.
2009. aug. 11. 23:25
 2/11 anonim ***** válasza:
95%
jobbanmondva az aki anélkül, hogy tenne bármit is. Pl amikor a szülők a pitsájuk alá adnak mindent. Házat. lakást, autót, stb..
2009. aug. 11. 23:26
 3/11 anonim válasza:
94%
Az előző vagyok.Pl. ha 15 éve még alig volt valamilye most meg kétszintes családiháza+két kocsija van.
2009. aug. 11. 23:26
 4/11 anonim ***** válasza:
94%
ha a saját életében gazdagodott meg, és nem szülei, nagyszülei vagyonát örökölte, vagy használja.
2009. aug. 11. 23:44
 5/11 anonim ***** válasza:
93%
Szerintem azt,hogyha hirtelen gazdagszik meg valaki.
2009. aug. 12. 02:32
 6/11 anonim ***** válasza:
92%
Pl.: Bajnai Gordon. Törvénytelen eszközökkel, rövid idő alatt gazdagodik meg.
2009. aug. 12. 03:27
 7/11 anonim ***** válasza:
89%
szószerint igen, azt jelenti amit előttem többen leírtak, de nem ezekre szokták használni, hanem a fiatal gazdagokra akiknek tényleg csak a p'csájuk alá raktak a szüleik mindent, null munkáért.
2009. aug. 12. 16:46
 8/11 anonim válasza:
83%

Részben egyetértek a fentiekkel, de talán kicsit többet/mást jelent a kifejezés.

Nem hinném, hogy szükségszerűen azt jelentené, hogy az illető nem tett semmit a saját jólétéért, hiszen újgazdagnak nevezhetjük azt is, aki egy jó vállalkozással hirtelen befut.

Amennyire én tapasztaltam a kifejezés alapvetően pejoratív és nem annyira gazdasági státuszt, hanem inkább egy életformát jelöl. Az újgazdag kifejezéssel szerintem olyan embert szokás jelölni, aki viszonylag rövid idő alatt nagyobb vagyonra tett szert, tehát ugrott egyet a társadalom gazdasági hierarchiájában ÉS ehhez egy hivalkodó, a vagyoni státuszát fitogtató magatartás társul.

Emil Durkheim ír arról, hogy a hirtelen gazdasági változások miként zavarják össze az illetők megszokott normáit. Az újgazdag ember nem volt előzőleg hozzászokva a jóléthez, nem rendelkezik azokkal az egyéb tulajdonságokkal, amelyekkel egy több generációs gazdag család (kifinomultabb ízlés, kultúra stb.).

Az újgazdag tehát olyan ember, akinek a gazdasági státusza hirtelen megváltozik, azonban nem sikerül elsajátítania az új státuszának megfelelő értékrendet, normákat stb.

Szerintem.

2009. nov. 9. 09:46
 9/11 anonim ***** válasza:
lehet, hogy alapból ezt jelentené, de ált az "újgazdag" inkább már sértés mint egy státuszmegjelölés.
2009. nov. 9. 09:54
 10/11 anonim ***** válasza:
nekem párszor azért mondták ezt mert láttak a 2008-as Volkswagen Phaeton-unkat meg képeken a 2személyes jacuzzinkat
2009. dec. 28. 23:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!