Mit jelent pontosan az 'újgazdag' szó?
Részben egyetértek a fentiekkel, de talán kicsit többet/mást jelent a kifejezés.
Nem hinném, hogy szükségszerűen azt jelentené, hogy az illető nem tett semmit a saját jólétéért, hiszen újgazdagnak nevezhetjük azt is, aki egy jó vállalkozással hirtelen befut.
Amennyire én tapasztaltam a kifejezés alapvetően pejoratív és nem annyira gazdasági státuszt, hanem inkább egy életformát jelöl. Az újgazdag kifejezéssel szerintem olyan embert szokás jelölni, aki viszonylag rövid idő alatt nagyobb vagyonra tett szert, tehát ugrott egyet a társadalom gazdasági hierarchiájában ÉS ehhez egy hivalkodó, a vagyoni státuszát fitogtató magatartás társul.
Emil Durkheim ír arról, hogy a hirtelen gazdasági változások miként zavarják össze az illetők megszokott normáit. Az újgazdag ember nem volt előzőleg hozzászokva a jóléthez, nem rendelkezik azokkal az egyéb tulajdonságokkal, amelyekkel egy több generációs gazdag család (kifinomultabb ízlés, kultúra stb.).
Az újgazdag tehát olyan ember, akinek a gazdasági státusza hirtelen megváltozik, azonban nem sikerül elsajátítania az új státuszának megfelelő értékrendet, normákat stb.
Szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!