Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért szólítja egy felnőtt nő...

Miért szólítja egy felnőtt nő "apának" a férjét?

Figyelt kérdés

Többször is hallom ezt, de nekem ez olyan furcsa. Ma is vásárolni voltam és ment előttem egy házaspár, plusz két gyerek. És a nő így szólt a férjéhez: "apa, válassz magadnak inget".

Tudom, hogy a gyerekeknek így emlegeti az anya az apukát, ez normális (nekem is van gyerekem), de amúgy miért hívja így?

Légyszi olyan válaszokat ne írjatok, hogy miért zavar ez engem, mert nem zavar, csak nekem ez totál furcsa. Az okára vagyok kíváncsi, hogy miért van ez így egyes családoknál.

2009. aug. 6. 00:20
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is furcsa, nálunk az egész családban, ismerettségi körben nincs ilyen, a dédszülőket is beleértve. Talán az ország egy tájékán volt szokás, nem tudom.
2009. aug. 6. 00:25
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem mert annyiszor hallja a gyerekektől a férjére az "apa" szót hogy berögzül neki és akaratlanul is ezt mondja..De ez fordítva is így van.
2009. aug. 6. 00:35
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Ezt egyik barátnőmtől én is megkérdeztem nemrég. Azt mondta, hogy azért, mert amikor a kicsi beszélni tanult, akkor így sokszor hallotta, hogy apa és hallás után hamarabb megtanulta. Aztán a gyerkőc már bőven tud beszélni, de ő annyira megszokta, hogy azóta is így hívja. Nálunk sem volt szokás, kiskoromban a keresztnevén szólítottam aput, mert anyutól mindig azt hallottam, szóval lehet ebben valami:)
2009. aug. 6. 00:48
 4/9 anonim ***** válasza:
70%

Teljesen igazat adok neked, mert ez a hülye szokás engem is nagyon zavar!

Soha nem tudtam az olyan nőket megérteni, akik "apa" vagy "papa" néven szólítják a FÉRJÜKET, vagy azokat a férjeket, akik a FELESÉGÜKET "anyukám"-nak vagy "anya"-nak szólítják...

Szerintem ez a másik ledegradálása!!! :[

A SZERELMEMET a nevén szólítom, vagy másképp becézem (aranyom, kedvesem, mókuskám, drágám, stb.), de ki az a barom, aki az ANYJÁVAL vagy az APJÁVAL szexel?... 8-o

Én úgy gondolom, hogy ezek a házaspárok a gyerek születése után átalakulnak "anya", "apa" és "gyerek" családdá, ahol a férj és a feleség nem szexel többet, az "anya" nylon otthonkában főz, mos, takarít, ezalatt az "apa" kinyúlt glottgatyában és izzadt atlétában a TV előtt vedeli a sört (nagyokat böfögve)... :-P

Én 32 éve élek boldog házasságban a férjemmel, és SOHA nem szólítottuk egymást "anyának" vagy "apának", pedig vannak gyerekeink! :D

A gyerekek előtt is nevén szólítjuk a párunkat, egyedül akkor használom az "apa" szót, mikor a gyerekkel beszélgetek és szóba jön az apja (neki az "apa" szót használom a férjemre, mert őneki az apukája).

A gyerekek remekül megértik, hogy aki ÖNEKIK az apukájuk, az ÉNNEKEM a férjem (nekem nem az apám)! :]

Szóval, igazad van : nagyon hülye szokás!

Amúgy azt vettem észre, hogy ezek a házaspárok nagyon hamar elhidegülnek egymástól és pár éven belül új nőt talál magának a férj (talán azért, mert FÉRFI szerepre vágyik egy kapcsolatban, nem APA szerepre).

Nem csodálkozom rajta! :]

2009. aug. 6. 02:15
 5/9 anonim ***** válasza:

Olyant is halottam, hogy "apád", több gyerekes családban, ahol az anya gyakran hivatkozik az apára a gyerekek előtt. Elszakad a szó a szoros értelmétől, vagyis a birtokosjelző beépül a névbe. Olykor még az is előfordul, hogy olyan kap ebből a kifejezésből, aki valójában nem is gyereke a a tényleges "apád"-nak, -gondolok itt a fiúgyerekek barátnőire, közelebbi fiatal rokonokra.

Nekem nagyon szimpatikus ez.

Valamiféle szoros családi összetartozást, az apa óvó-védő vezető szerepét sugalja, ahol ezt az állapotot mindenki szívesen el is fogadja.

2009. aug. 6. 07:33
 6/9 A kérdező kommentje:
Azt nekem is mondta anyukám, hogy "apád", sőt, még apukám is, ha jött haza, és kérdeztem kiskoromban a kopogásra, hogy ki az, akkor mindig mondta, hogy "apád" :) De amúgy a szüliem mindig a keresztnevükön szólították egymást. De az apai nagyszüleim egymást anyának, apának, vagy mamának, papának szólították. Mondjuk tőlük így szoktam meg, de így visszagondolva furcsa, sokáig azt hittem, hogy nekik tényleg ez a nevük, nem is tudtam jó pár évig, hogy van más nevük is.
2009. aug. 6. 09:12
 7/9 anonim ***** válasza:
az én környezetemben megfigyeltem, hogy ez a dolog akkor alakul ki, hogyha megszületik az első baba...utána apának, anyának hívják egymást, hogy a gyerek is így tanulja meg és így rögződjön neki... egymás között persze továbbra is már jelzőket használnak, de van, akinek annyira berögződik,hogy így hívják egymást már akkor is, ha nincs jelen a gyerek...régen ez volt az anyjuk,apjuk...csak az mára már elavult :) nekem nem furcsa, mert én ezt látom magam körül és szerintem aranyos...ha valaki anyának mondja a feleségét, utal rá,hogy már van gyermekük...de ő nem abban az értelemben használja az anya szót, mint a saját anyjára...ebben az esetben az anya azt jelenti, gyermekeim anyja....és ugyenez igaz az apára is
2009. aug. 6. 10:44
 8/9 anonim ***** válasza:
Szerintem azért van mert a baba érkezése után kialakulnak az (ifjú) párban az apai és anyai vonások, szokások, ami a saját szüleinkre, saját gyerekkorunkra emlékeztet. Ez előtte nem volt, mert nem kellett anyaként és apaként gondoskodnunk senkiről. Plusz sztm sokan valahol visszavágyunk a gyerekkorba, amikor még volt védelmező anyukánk és apukánk. Ha ezt a szerepet a párunk viszonylag jól betölti, szívesen éljük át újra ezt az érzést.
2009. aug. 6. 10:45
 9/9 anonim ***** válasza:

Az én szüleim is ínyának meg apának hívják egymást, legalábbis előttem meg a tesóim előtt. Nem hidegültek el egymástól egyáltalán, köszönik szépen, lassan 20 éve együtt vannak:D

Szerintem az "apád" sokkal gázosabb. Full undorító kifejezés...:s Meg "anyád"... Oda is b@szna, ha apukám elkezdene anyázni nekem:/

2009. aug. 6. 11:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!