Miért hordanak a gothoc keresztet és egyéb vallási szimbólumokat?
A szubkultúra képviselőin gyakran látni vallási szimbolumokat, pedig nagy részük nem vallásos. A kelta keresztet és fordított keresztet hordókat megértem, hiszen számomra egyértelmű, hogy miért választották ezt a szimbolumot, mit is jelenthet ez számukra.
Mikor megkérdeztem egy ismerősömet, hogy ő miért hordja, az volt a (felettébb humoros és tárgykerülő) válasza, hogy ez egy ókori brutális kivégzőeszköz...
Most főleg a szubkultúra képviselőihez fordulok a kérdéssel, hogy számukra mit is szimbolizálnak a hordott keresztek?
Én speciel azért hordok keresztmedált a nyakláncomon, mert keresztény vagyok. Az olyan goth-okat pedig, akik csak azért hordanak keresztet, mert az "hű de trú", csak sajnálni tudom.
Természetesen az ankh kereszt más téma.
Én nem hordok sosem olyasmit, amit nem hiszek. Szerintem egyénenként változó, hogy ki miért hordja ezeket, bár az "időszakosan gothok" között biztosan nagy része azért, mert divat. Értem alattuk a 14-16 éves gothokat, akik 20 éves korukra cicababák vagy jellegtelen szürke egerek lesznek.
A vallásos-nem vallásos kérdésnek pedig szerintem nincsen köze stílushoz, lehet valaki goth és keresztény vagy zsidó vagy muzulmán, bármilyen vallású.
Egyébként igaz, hogy egy ókori, brutális kivégzőeszköz (is) a kereszt. :) (Ettől még nem hordanám...)
A goth is tulajdonképpen egyfajta divat, csak nem a mainstream-en belül, hanem az alternatív stíluson belül, így ugyanúgy megvannak a "kiegészítői", mint a mainstream-nek. (Múltkor a New Yorker-ben láttam kereszteket, sőt rózsafüzéreket nyakláncként, pedig az nem alternatív üzlet...
Nincs "jó" válasz a kérdésre, bár csak ismételni tudom, hogy semmiféle jelképen nem illő hordani, ha az nem jelent a viselője számára semmit. :)
25/L/goth :)
Ez most az előző kommentelőnek szól:
Én már 13 évesen goth voltam, és azáta is az vagyok, nem "vedlettem le" a stílust, és nem hinném, hogy le fogom.
Az eredeti kérdésre válaszolva, én is teljességgel megvetem azokat, akik azért hordják, mert 'hú de menő'. Én nem igazán vagyok mondható kereszténynek, ennek megfelelően csak 1 keresztes pólóm van, egyik barátnőmtől(de azt nagyon szeretem, mert kényelmes is, meg szép is ^^)Azok, akik divatból hordják, szerintem nem is tudják, mit jelent, csak tetszik nekik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!