Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Csak én tartom álszentnek a...

Csak én tartom álszentnek a Facebook szidóit?

Figyelt kérdés

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, én azok közé az emberek közé tartozom, akik, ugyan regisztrálva vannak Facebookra, de nem osztanak meg idézeteket, nem rakják föl az összes elutazásuk képét, nem játszanak ilyen FarmVille izével, nem kötelező dicsérni a szépségüket a kép alatt stb. Nem teszek fel olyat, hogy "de csúnya vagyok", és igen, én is hülyének tartom azt, aki megteszi. Elismerem, hogy a korombeliek (19 vagyok) és a kisebbek hülyeségekre használják (nagy többségük). Lányok nagyon cukinak képzelik magukat, a fiúk meg a nem létező (de ha létező, akkor is ciki) izmaikat mutogatják, és a mélypont, hogy FÜRDŐSZOBA háttérrel, és nem hiszem el, hogy nincs egy r-hadt tükör a lakásban bárhol máshol...

tehát: igen, ez szerintem is hülyeség.

De!

Az egyetemen állt mellettem tegnap egy fiú és egy lány, és a fiú nagy bőszen taglalta, hogy a Facebook milyen rossz, és hogy az "ő idejében" az emberek még beszélgettek, stb. Én nem szólok bele idegenek társalgásába, de nagy volt a késztetés, hogy megkérdezzem, hogy de a házit azért ott kéri el, ugye? A mi egyetemünkön minden karnak van csoportja, megismertük egymást mielőtt oda kerültünk, és nem kell mindenki számát/MSN-jét elkérni, hogy megkérdezzem, mi volt, ha lemaradtam egy előadásról/feladatról, stb. Ingyen lehet beszélgetni, és mi ott szervezzük az általános iskolai osztálytalálkozónkat. Beszélek olyan emberekkel, akikkel amúgy nem tenném, mert régi ismerősük, annyira nem érdekelnek, hogy fölhívjam őket, vagy nem tudom a számukat, de azért érdekel, hogy mit dolgoznak/tanulnak-e, stb. Vagy pl. amikor vki Face-en tud könnyebben megismerkedni valakivel (leendő csoporttársak, esetleg randi), stb., szerintem az is hasznos. Persze nem az, hogy vad idegeneket jelölgetsz, de lehet olyan, mint régen egy szerelmes levél.

Láttam Demotiválón egy képet Mark Zuckerbergről, és alatta: "Kösz, hogy minden nap ellopsz 1 órát az életemből." Szerintem ez nagyon nagy hülyeség. Ő nem kényszerít, hogy használd. Én a Face-t szinte csak a tanulmányi dolgokra használom, meg hogy azoknak írjak, akiknek nem tudom a számát. vannak fönt képeim, nem azt mondom, de nem is értem, mit lehet rajta lógni. Max, ha épp beszélgetsz. De nem is az a lényeg, hanem, hogy ah ezt teszed, akkor meg ne szidd. Meg hogy az emberek nem tartják személyesen a kapcsolatot. nem tudom, hogy azoknak, akik ezt mondják, milyen barátaik vannak, de én ugyanúgy beszélek azokkal, akikkel azelőtt, mármint személyesen. Ugyanúgy szervezünk programokat, és abban, hogy megszervezzük sokat segít a Face, mert a szomszéd városba jártam gimibe, és a gimis barátaim más városban laknak. Azok, akikkel csak a Face-en beszélek azok azok az emberek, akikkel nem is akarnék amúgy találkozni, és ha Face nem lenne, csak a 20 éves találkozón látnám viszont őket, és nem zavarna. Szerintem magát minősíti az, aki a Face-t szidja: nem tud elszakadni egy programtól. szerintem egészséges kapcsolattokkal bíró ember magánéletét nem befolyásolja. Pl.: nem kötelező föltenni a családi kapcsolatot, vannak ismerőseim, akik 2 éve járnak, de nem jelölték be egymást kapcsolatnak.

Ti mit gondoltok erről?

2012. szept. 19. 23:02
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek veled úgy igazából minden ponton.

Nagyon hasznos oldal (bár számomra elég idegesítő a felépítése, de ez csak személyes vélemény), de mint bármit lehet hülyeségre is használni. És sajnos sokan főként arra használják.

Mondjuk én többnyire olyan embereket láttam, akik a face "sötét" oldalát szidták, de elismerték a hasznos oldalát.

Akik képtelenek előnyeit elismerni, azok valóban beszűkültek, dehát mindig is sokan voltak azok, akik nem tudják elfogadni a nagy változásokat, mert szokatlan, ismeretlen számukra és nem olyan, ahogy ők csináltak, azaz nyilván rossz. Hányan vannak még mindig, akik ellenzik a géppel írt szöveget, pedig jobban megmarad, mint a kézzel írt és olvashatóbb (ha valakinek nem olyan szép a kézírása, mint például nekem). Volt internet úgy általánosan, gép használat, most facebook került kereszt tűzbe. Mondjuk nem csodálom, hogy valakinek rossz benyomása van elnézve pár használot, és aztán valószínűleg a pozitív oldalait nem látja/ismeri.

Az internetes kapcsolatokat nézve. Én is sokat chatelek és nem gondolom, hogy komolyabb különbség lenne beszélgetés és chat között. Nekem egyik legjobb barátom egy norvég, akivel soha nem találkoztam és lehet, hogy nem is fogok, mégis szerintem müködő képes (mondjuk persze fizikailag nem tud segíteni, de nem csak abból áll egy kapcsolat, sőt elsősorban nem az a fontos szerintem).

A demotiváló képeket meg nem kell komolyan venni (szerintem, naívan merem remélni, hogy a készítője is csak viccből mondta és nem veszi komolyan). Pl. vannak a "douchebag brain" posztok is, amik hasonlóan hülyeségek és kétlem bárki el tudja hitetni magával, hogy nem ő a felelős, hanem az "agya" cseszett ki vele.

2012. szept. 19. 23:52
 2/7 A kérdező kommentje:

Nekem a demotiválós kép komolynak tűnt, de persze írásban nincs hangsúly, és lehet, hogy csak én érzékeltem így. Bár az alatta lévő hozzászólók is ezt gondolták.

Én is hallottam olyat, hogy valaki elismerte a pozitív oldalát, de KIZÁRÓLAG akkor, amikor mondtam neki, hogy olyan is van. Mármint helyeselt, és akkor már igazított a megfogalmazáson. DE rengeteg ember szidja, meg hogy mennyire rontja a kapcsolatokat, és szerintem nem így van. A személyes kapcsolatok kiépítésében is sokat segít, azok megtartásában (találkozó, ha nincs ajándékötletem, megnézem, milyen zenéket szeret, stb.), és a myVIP-re vagy az iWiW-re, vagy akár a myspace-re nem mondanak ilyeneket. lehet, hogy nem is ilyen népszerűek, de hát akkor is. A twitterről sem hallottam ilyet, bár lehet, hogy nálunk a Face a népszerűbb. Az idővonalat is sokan szidják, és arról magam is azt gondolom, hogy az adatvédelem tekintetében elég rossz, de végül is nem teszek ki olyasmit, amit utólag szégyellnék. Régen (amikor én voltam általános iskolás) a gyerekek chat.hu-n hü.lyültek. itt leglább látod, kivel beszélsz. De az MSN is ugyanez ennyi erővel. Amúgy elrendezése tényleg kényelmetlen. és én még midnig szívesebben msn-ezek azokkal, akik még használják.

2012. szept. 20. 01:28
 3/7 A kérdező kommentje:
Ja, köszia válaszod és bocs a sok elírásért.
2012. szept. 20. 01:29
 4/7 anonim ***** válasza:

Nos a facebook egy eszköz,aminek használatáért cserébe információval fizetsz. Akinek nem tetszik az ne használja. Én a passzívabb használók közé tartozom.Nem osztok meg mindent hasfájást a világgal,de ha találok valami olyat,ami szerintem fontos,azt könnyebb így megosztani,mint e-mailben. Nem is beszélve róla,ha válaszolnak rá,ami itt a kommentelés. Szóval egy ilyet próbáljon meg aki szídja emailben levezetni. Másrészt cégek vagy más oldalakra is könnyebb így feliratkozni.

A negatívum az,hogy az adatvédelmi dolgok alapbeállításai nem szigorúak. Tehát gyakran az van,hogy új dolgot (pl ismerős képen való jelölése) alapba engedélyeznek. Helyette az volna a helyes lépés,hogy alapba tiltva a funkció,de kapsz egy üzenetet ,hogy új funkció került a rendszerbe.

2012. szept. 20. 08:08
 5/7 anonim ***** válasza:

Nagyjából egyetértek az állításoddal, bár én szeretek néhány játékkal (Slingo, Bingo, ChefVille, FarmVille, Bubble Safari) játszani, ezek főleg akkor hasznosak, ha tudod, hogy az illető lassan fog válaszolni, ekkor legalább elfoglalod magad, amíg a válasz megérkezik :-)

Igazából nem magával a Facebook-kal van a baj, hanem azokkal, akik nem úgy használják, ahogy kellene. Már az általad említett fürdőszobás fotók idegesítőek, de én továbbmegyek, szerintem a "tükörben fotózzuk magunkat" dolog is idegesítő, nem hiszem el, hogy nem tud egy embert megkérni, hogy fotózza le, így meg látni kezében a fényképezőgépet vagy a mobiltelefont, amivel magáról csinált képet! A lájkgyűjtögetősdi képek alá meg az önsajnáltatás eléggé szánalmas (nem hiszem el, hogy valakinek nap mint nap megerősítés kell, hogy mennyire népszerű!), nem beszélve azokról, akik minden gondolatukat, tetteiket megosztják az üzenőfalon (pl. "Bevertem a fejemet, és most nagyon fáj!" vagy "Gondolkoztam, és rájöttem, hogy nem minden az, ami látszik", esetleg "kajáltam"). Ezt néha tetézik a valótlan profilképeikkel, no meg hogy szórakozásukban idegeneket jelölgetnek be.

Amúgy ezzel kapcsolatosan egy videó: http://www.youtube.com/watch?v=1sFIP-KAnTI

2012. szept. 20. 10:28
 6/7 anonim ***** válasza:

Teljesen egyet értek veled.

Nem a facebook rossz. Csak a felhasználók idióták gyakran. A facebook teljesen hasznos is tud lenni. Osztálytalálkozók szervezése, tanulmányi dolgok (pl. leckeelkérés, körüzenetek). Én pl. főként ezekre használom, plusz még arra, hogy egy helyen tudjan nyomon követni a kedvenc zenekaraim fellépéseit, a kedvenc blogjaim frissítéseit, a kedvenc helyeim (múzeum, színház, étterem) közleményeit (ha nem lenne, kevesebb jó programról szereztem volna tudomást). Tudok írni barátoknak, ahelyett, hogy telefonálgatnék meg SMS-eznék... ez sztem nem rosszabb, és legalább nem költök rá pluszban. Aki meg fontos, azzal ugyanúgy találkozom élőben is.

És tényleg nem minden Facebook-felhasználó írja ki, hogy mikor volt utoljára WC-n, nem írja egy agyonszerkesztett lenge ruhás kép alá, hogy csúnya vagyok, nem rak fel 500 képet a gyerekéről/kutyájáról/műkörméről, nem fotózkodik mocskos tükör előtt, nem küld 65000 Farmville meghívót...

2012. szept. 20. 15:51
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy válaszoltatok!

Utolsó előttinek: nem baj, ha valaki játszik, csak az zavar, ha párhuzamosan olyasmit szidunk, amit nap mint nap mi magunk is használunk. Meg a meghívók...

Egyébként szerintem is nagyon rosszak azok a képek, amelyeken látszik a keze/a fényképezőgép, hogy magát fotózta. Kérjen meg valakit. Bár nem is a tény a baj, hogy magát fotózza, meg lehet azt jól csinálni, pl.: nekem is van, nem is egy olyan képem, amin magamat fotóztam le, de SOHA nem tükörben, és soha nem lóg bele fényképező. Ha egész alakos képet akarok, megkérek valakit.

A mocskos tükör meg valóban a legjobb... Meg a háttérben hagyott hajsütő, meg ilyenek. Nem mintha azzal baj lenne, de én valahogy nem mutogatom a fürdőszobámat és annak felszerelését idegeneknek. És tényleg nem értem, hogy nincs másik tükör a lakásban?

Utolsónak: igen, én is nyomon követem a kedvenc bandáimat/olyan dolgokat, amiken részt akarok venni. Egyik ismerősöm például a közelben szervezett egy kiállítást fiatal művészeknek, ez engem is érint, de ezzel a fiúval nem voltam annyira jó viszonyban, szóval ha nem lenne Facebook, nem szólt volna nekem, így meg küldöttmeghívót.

Sok érdekes programra is el lehet így menni, cégeknek valóban hasznos.

De ezek közül a fent említett dolgok közül egyik sem követeli meg, hogy ne beszélgess a barátiddal élőben. Demotiválón szoktak olyan képek lenni, ahol egy csomó gyerek a játszótéren rohangál, és alatta egy szöveg, hogy a Facebook óta ilyen már nincs, stb. Nálunk épp most újították fel a játszóteret, annyi ember van rajta, hogy hihetetlen, de tudom, hogy nem ez a lényeg, mert ezt átvitt értelemben értik. DE minden korosztálynak megvan a maga szórakozása. Szerintem az ugyanúgy a modern technika szeretete, ha kivitték a hordozható rádiót a szabadba, vagy mikor kisgyerekként walkman-nel sétáltunk. Minden korban kedvelték a haladást, és mindig foglalkoztak vele, max. nem volt ennyire modern, mint manapság. Tudom, hogy van, aki a telefonján és mindig mindenhol a Facebookon lóg, de ez nem normális dolog. Én sose veszem előa suliban a telefonom, hogy na most FB-ozok, max ha konkrétan vmi érdekel. De ebben az esetben sem a FB hibája, hanem azé, aki használja.

Bocsánat, hogy mindig kisregényeket írok.

2012. szept. 21. 12:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!