Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Barátnőm tarthat igényt...

Barátnőm tarthat igényt magyar igazolványra vasútra?

Figyelt kérdés

Novemberben lesz 18 éves, Felvidéken lakik és tót suliba jár, és állampolgárilag is felvidéki...

hogy működik ez az egész??

2012. szept. 3. 18:55
 1/4 anonim ***** válasza:

Kicsit kevered a dolgokat. Magyar igazolványt igényelhet, ha magyarnak vallja magát, és természetesen beszéli a nyelvet, attól függetlenül, hogy melyik ország állampolgára. Ha van magyar igazolványa, akkor már igénybevehet utazási kedvezményt, ha jól tudom, évente 4 alkalommal utazhat 90%-os kedvezménnyel akár vasúton, akár buszon.

A magyar igazolványt Kárpátalján a megbízott magyarság-szervezetek adják ki, nálatok is szerintem hozzájuk kell fordulni. Életkor nem számít, ha ő magyar, már évekkel ezelőtt igényelhette volna.

2012. szept. 5. 15:05
 2/4 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a választ :))

Természetesen beszél magyarul, különben nehezen értenénk meg egymást :)

De évente csak négy alkalommal utazhat kedvezménnyel? Azt hittem ez mondjuk egy egész évre vonatkozik vagy ilyesmi...

2012. szept. 5. 17:27
 3/4 anonim ***** válasza:
Sajnos igen, az igazolványban beírásra kerül, minden évnek van egy oldala, s minden oldalon négy kocka, ide jelölik be a dátumot és a helyet, ahol igénybe veszi az utazást. Lehet, hogy az évek alatt ez változott ( a formátum), de abban biztos vagyok, hogy csak négy kedvezményes út van, de azt nem tudom, hogy oda-vissza út egynek vagy kettőnek számítódik. Egy út a megkezdéstől számított másnap éjfélig tarthat,s ha ezalatt átutazza Magyarországot, az is csupán egy beírás.
2012. szept. 5. 18:28
 4/4 A kérdező kommentje:
Ment a zöld, köszönöm :)
2012. szept. 6. 21:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!