Jobb vagy rosszabb most gyereknek lenni, mint 10-20-30-x évtizede?
Nem jobb, nem rosszabb, egyszerűen más.
Mindig lesz, akinek az volt a jobb, vagy akinek az sem..És persze fordítva.
Eléggé relatív...
20-25 évvel ezelőtt, gyerekként tudtuk azokat a dolgokat értékelni, amit a mai gyerekek nem. Jobban tudtunk örülni dolgoknak, értékeltük a természetet, jó volt a pajtásokkal bújocskázni, fogócskázni stb. Ma már egyre inkább azt látom, hogy az öröm és a boldogság szó a drága játékokban rejlik, minél drágább valami annál jobb.
Régen - nálunk legalábbis - nem volt ilyen. Nem voltunk soha szegények, vagy gazdagok, mindig annyi volt, amennyi kellett (na jó, volt amikor nem volt). De mégis tudtam örülni mindennek, még egy apró fűszálnak is, vagy amikor Karácsonyra csak egy kis szőrmókot kaptam.
Rokonomék gyereke (5 éves) most már csak annyit kérdez: Mást nem hoztál? (nem tudott örülni egy 20e Ft-os távirányítású autónak - pedig ők nem vehetik ezt meg)
Kicsit eltértem a témától, bocsi.
De én a 70-80as években újra lennék gyerek, most nem.
Hogy jobb e ma gyereknek lenni? Igen.
A mostani kölyköknek van mit enniük, a szüleiknek több pénzük van, jobb életkörülmények közt élhetnek, a lehetőségeik sokkal jobbak.
A legtöbb mai gyereknek segge alá van tolva minden, és körülötte óriási, szabadon elérhető információtengely hömpölyög, amiből úgy tájékozódik, tanul, ahogy akar.
""kreatívabbak voltak a gyerekek, sok időt töltöttek a szabadban... a mai gyereknek csak a számítógépes játék, meg az idióta rajzfilmek maradtam""
Hogy mi?
Édesem. Szemellenzőt le, szemeket nyisd tárva.
A mai gyerekek olyan rohadt kreatívak, hogy beszarnál ha nem egy sötét pincében élnél elszigetelve a világtól. Meg lenézed a számítógépes játékokat. Megnézném, hogy neked mikor lenne meg az angoltudásod és az eszed egy egyszerűbb stratégiajáték végigjátszásához is.
Nem fröcsögni akarok, de nagyon unom már a szemellenzős embereket, akik anélkül alkotnak véleményt, hogy beleásták volna magukat a témába.
A mai gyerekek jóval okosabbak, mint a régebbi korok gyerekei.
De ha az észt nem igényelő játékokat nézzük (ezek vannak kevesen), akkor is inkább lőjék egymást halomra, mint hogy lőjék egymást halomra, vagy drogozzanak, igyanak, garázdálkodjanak.
""Rokonomék gyereke (5 éves) most már csak annyit kérdez: Mást nem hoztál?""
És szerinted ezért ki felelős? Persze, a sok szaros reklám nagyon agymosó hatással van a gyerekre, meg a mesék egy részét is úgy csinálják, hogy lehessen mellé mindenféle szutyok játékokat eladni, de végsősoron ezért a szülők a felelősek - azok a szülők, akik megbocsájts, de abban a korban nőttek fel, ahol te.
A mai világnak is rengeteg árnyoldala van, például az elhízás, a junk food, a média rossz befolyása (mert sok jó is van azért), az emberek hiszékenysége, rászedhetősége jobban ki van használva, satöbbi, tehát a kölykök nincsenek biztonságban, de jobb lehetőségeik és életkörülményeik vannak és jobb emberekké válhatnak, mint régen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!