Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A Minden gyerek lakjon jól...

A Minden gyerek lakjon jól Alapítványról fél éve nem hallani semmit. Mit lehet tudni a támogatásokban részesülőkről?

Figyelt kérdés

Nem vagyok ellendrukker (a legkevésbé sem). Eddig azért nem támogattam őket, mert már nagyon nehezen hiszek el bárkinek is bármit (a tv-s riportoknak meg főleg nem). De ha hallhatnék arról beszámolókat, hogy valóban jó helyre mennek az adományok, akkor szeretném támogatni őket.

Van valakinek személyes, lehetőleg közvetlen tapasztalata.

Kérem, hogy a troll és a "hallottam egy ismerősöm szomszédjától" típusú válaszadók bírják, ki, hozzászólás nélkül.

Köszönöm

2012. aug. 20. 04:21
 1/7 A kérdező kommentje:
Számítottam rá, hogy kevés hozzászólás érkezik...de azért csak akad egy-két érintett, aki meglátja a kérdést...
2012. aug. 24. 12:10
 2/7 anonim ***** válasza:

A "célszemélyek" a kapott kisállatokat vagy azonnal elfogyasztják, vagy késedelem nélkül pénzzé teszik (amit a kocsmában "hasznosabban" költhetnek el).

Ha palántákat, vetőmagot kapnak, annak - kevés kivételes esettől eltekintve - ugyanez a sorsa. Ezek a fajta kedvezményezettek ugyanis a kezüket sem hajlandók mozdítani, nemhogy ásót-kapát fogni (hacsak nem lincselés a cél). Miután azonban az adományoknak a végére jártak, tele szájjal követelőznek, hogy a "párászt" még többször és még többet adjon:(((

2012. aug. 24. 12:45
 3/7 A kérdező kommentje:

Ezért is kérdezem, mert van több homályos, érthetetlen részlet a történetben.

Gondolok arra, hogy maga a vetőmag és a kisállat egyáltalán nem drága (egy tojótyúk 300-500 Ft, egy süldő nyúl 1000 Ft, a vetőmagok, palánták szintén pár-száz forintos tételek konyhakerti szinten).

Tehát ez a gazdálkodás legkevesebbe kerülő tétele.

Viszont a hozzávalók: egy sima ásó már 3000.-, az acélos 5000.- és még drágább, de kell még kapa, gereblye, dugványozó, kötöző, öntözőrendszer (vagy csak egy kanna).

Állattartásnál fel kell építeni a megfelelően védett ólakat, ketreceket, kerítést csinálni + takarmányt beszerezni.

Védekezni a ragadozók, növények esetén a kártevők ellen...

Ezek az igazán jelentős tételek. Aki kap pár csirkét, de nincs egy négyzetméternyi rendesen körbekerített területe, az tényleg jobb, ha azonnal megeszi azokat a tyúkokat.

Ha nincsenek szerszámai a kertműveléshez, akkor hiába kap pár marék vetőmagot...

Ezért érdekelne, hogy pontosan kik kaptak és mit. Kaptak-e további segítséget, hogy ne kelljen azonnal felélniük...

Mert az ötlet, hogy tanítsuk meg a vidéki embert gazdálkodni a legeslegjobb. De vajon ez az alapítvány megfelelően teszi?

2012. aug. 24. 14:05
 4/7 anonim ***** válasza:

Nem kissé célzatosan érdeklődő embertársam! Csak a maszatolás (jó "fotelszociológus" szokás..) elkerülése végett: a VIDÉKI EMBER-t nem kell "megtanítani" gazdálkodni. Ő ugyanis a legmagasabb szinten TUD. A ma 70-80 éves, nyomor-nyugdíjas generáció mindenkinél jobban: megrokkanva, járókeretre támaszkodva is műveli a kertjét - amelyből, azonban, legtöbb esetben más arat. Igen, igen: a "mélyszegény" kedvezményezettek. Sőt, többet mondok: még a VIDÉKI értelmiség (pedagógusok, önkormányzati tisztségviselők és egyebek) is TUD gazdálkodni a ház körüli konyhakertben - mert gyermekként is ott téblábolt a vető/ültető, kaszáló/kapáló felmenők körül. Őket tehát hagyjuk ki ebből a diskurzusból.

Aki ellenben tudna, de NEM AKAR gazdálkodással próbálkozni, az a vidék cigány lakossága. 3-5000 Forint egy jobb minőségű ásó? Az meglehet. Van annyi, ugyanakkor - ha nem több! - a Digi-tv előfizetés, amelyet (egyszer legalább, a bevezetéskor) gond nélkül kifizet a "mélyszegény" segélyes (a havi díjtételeket már nem, de ez egy másik - stílusosan - "story"). Sokkal többre rúg ennél a havi cigaretta, chips, üdítő és alkohol költsége...dehát, ez ugye "jár" szegénynek. (LOL). És hogy mi minden kéne még????? Öntözőrendszer, EU-konform(DDD) tyúkól, meg toronyóra lánccal? Ugyan, vedd már a fáradságot, kérlek - és nézz körül. Van-e ebből csak valamije is a Mari néninek? Mégis: a konyhakertje rendezett, tele okosan vetett, gondozott növényekkel..és tyúkja is van (kapirgáló!) - addig, amíg a szegény Romário, akinek a putrija mögé a "tanács" izélt beszerelni egy csepegtető öntözőt (ezért aztán a barom baromfiak szomjan halnak!!!) - mindet egy szálig el nem lopja (miközben Mari nénit torok-elvágással fenyegeti, ha tiltakozni mer).

Nézz körül vidéken, az ország bármely részén..sosem késő kinyitni a szemed (és távol álljon tőlem a sértő szándék..csak mélységesen szomorú vagyok).

Egyébiránt meg: emblematikus figuránk, Romário, kölcsön is kérhetné Mari nénitől a használt, de kitűnő állapotú ásót/kapát. Adná is Mari néni szívesen, ha egyszer is azt tapasztalta volna, hogy amit Romário elkér, azt vissza is viszi. Ragozzam-e tovább...? Mert itt a baj.

2012. aug. 24. 19:39
 5/7 A kérdező kommentje:

Már bocs, de te elég sértő stílusban írsz és sok mindenben nincs igazad. Nem ilyen választ vártam, de mivel más nem ír ide, ezért leírom a véleményem a te hozzászólásod alapján. (amúgy ki a fene írt eu komforn ólakról???)

1. én is falun lakom tizenéve (bár az ország nyugati felén és csak kiköltözött városiként) Tartok baromfit, nyulat, birkát (fűnyíró helyett).

Kertet nem művelek (próbálkoztam vele, de rájöttem, hogy egyrészt túl fárasztó, meg nem is értek hozzá, ráadásul nagyon is ráfizetéses (legalábbis azzal a hozzá nem értéssel, ahogy én nekiálltam).

Az állattartást is úgy űzöm, hogy folyton a netről szedem le az információkat (mikor, mivel etessek, honnan szerezzek be hozzávalókat -még a takarmányboltban sem tudják megmondani, hogy miért nem eszik meg a kukoricát a tyúkjaim és a tyúktáptól, hamarabb letojnak-e, vagy egészséges és nyugodtan adhatom-, milyen egyedekkel, milyen időközönként kell frissítsem az állományt, miből látszik, hogy egy pároztatás sikeres etc...).

Teszem mindezt azért, mert a falu lakói, hozzám hasonló szinten értenek az állattartáshoz és a kertműveléshez. Próbálkoznak-próbálkoznak sokan, de érteni nem értenek hozzá.

Az idősebb, helyben születettek kertjében a virágokat látom pompázni, de haszonnövényeket nem nagyon.

A helyi panziós barátom sem itt veszi az étterméhez az alapanyagokat. Pedig én is ajánlottam neki már konyhakész nyúlhúst. Inkább marad a szokásos nagybani beszállítója mellett.

Lopás nálunk nem jellemző. Vasasok és lomisok szoktak járni erre, de ők sem lopnak, hanem csak telekiabálják a falut és kérnek.

De ami a lényeg, ami miatt kiírtam a kérdést. Hogy először is rendbe kell tenni az udvart, kertet. Alkalmassá kell tenni az állatok befogadására. Ha ki van dőlve a kerítés, azt kell először megcsinálni. Ólat kell építeni (malac esetén olyan masszívat, amit a felnőtt disznó nem tud kidönteni).

Ha évtizedek óta nem volt a föld művelve, akkor nem kis munka feltörni (nekem nem is ment).

Ha mindez megvan (ami nem kevés pénzbe kerül), akkor jön utána a tanítás! Mivel, hogyan kell bánni! Hogyan lehet úgy csinálni, hogy hasznot hajtson.

(A nyulak pl. nekem 2 év és úgy 70-80 egyed felnevelése után is még mindig erősen mínuszban vannak).

De én megtehetem, hogy kísérletezzek és ráfizessek és várjak...

Azok, akik a Keleti országrészben most kapnak valamit az Alapítványtól, meg tudják tenni ugyanezt?

2012. aug. 26. 07:55
 6/7 anonim ***** válasza:
Válasz az utolsó kérdésedre: meg - de eszükben sincs. Sem Keleten, sem Nyugaton, sajnos.
2012. aug. 26. 14:45
 7/7 anonim ***** válasza:

Még valamit: azt mondtad, meglehetősen sértő stílusban írok. Nem volt pedig a legcsekélyebb szándékomban sem. Annyi igaz, hogy kérdésed alapján afféle lilaködös cigány-szószólónak gondoltalak, akiből tucatjával nyüzsögnek a magyar közéletben - és irtózatos károkat okoznak.

Nem. Te más vagy. Jóhiszemű, jószándékú, városból kiköltözött szorgalmas, tanult ember. Semmi okom nincs téged sérteni (megvallom: a "lilaködös" közpénz-pumpolókat mélységesen rühellem - de mondom: már teljesen világos, hogy nincs közöd hozzájuk).

A legmesszemenőbben értékelendő, amit és ahogyan teszel. Városi létedre meg akarsz tanulni olyan dolgokat, amelyeket a "született vidékiek" fölényes biztonsággal tudnak - de igazad van: hajlamosak/hajlandók...elfelejteni is. Biztosan tudod magad is, milyen világpolitikai, világgazdasági tényezők hatására. Ettől függetlenül: az a tudás "megvan", ha kopik is - és olyan emberek is vannak, akik - mint te - nincsenek eredendően a birtokában, de időt-energiát szánnak arra, hogy megszerezzék. Itt látom azt a bizonyos "vízválasztót".

Azok ugyanis, akiért - becsületesen és jó szándékkal, de azzal a naivitással, ami én (szerencsére!) már elvesztettem - aggódsz...akiknek segítenél, hogyha tudnál, abban különböznek radikálisan tőled, hogy ők semmilyen energiát nem hajlandók befektetni az önsegítésbe/-fejlesztésbe. Tévedés ne essék: van a cigányságnak olyan (vékonyka) rétege, amelynek gondolkodásmódja és életvitele hiánytalanul magyar (így aztán európai). Ami engem illet, őket a többségi sorokban tartom számon - hiszen a "cigány"-ság meghatározóan...életvitel. Azokkal, akiken segítenél, alapvetően az a baj, hogy VÁLASZTJÁK az elkülönülést: gyűlölik, megvetik a többségi ("párászt") értékrendet, ám a többségiek által megszerzett javakra (ingyenes juttatásként, adomány, segély formájában) agresszíven igényt tartanak - és mikor kevesebbet kapnak, mint amiről úgy hiszik, "jár", semmitől nem riadnak vissza, hogy kizsarolják - térítésmentesen. Cserébe semmilyen erőfeszítést nem hajlandók tenni: még egy udvari WC-t sem megásni (lásd: Nyírmihálydi) - nemhogy taníttatni a gyermekeiket - akik számára minden ingyenes, étkezés, tankönyv. Mondd, mit lehet tenni ilyen embertömeggel? Lehet-e - akarata ellenére - "beilleszteni" egy tervező/cselekvő kultúrába?! Kevés reményét látom ennek.

Szép és jó a szándék, hogy "tanítsuk meg őket erre...oktassuk arra...mentoráljuk életük ebben-abban a szakaszában" - de akkor döntsék el, elsősorban az érintettek, kik és mik ők: felnőtt állampolgárok felelős (etnikai) közössége, vagy 60 éves korukban is pátyolgatandó óvodásoké?!

Itt vannak jószerével 600 éve: Európa minden népe/nemzetisége minden időben alkalmazkodott az aktuális követelményekhez/viszonyokhoz - de ők soha, sehol. Amit azonban valóban tökélyre vittek, az az élősködés - és annak kifinomult technikái. Tanulatlanok, de végtelenül ravaszok (született pszichológusok, paradox módon): pontosan ráéreznek minden többségi komplexusra, indokolatlan "bűntudatra". Azonnal beütnek a résbe.

Kérlek, a jószándékodban légy szigorúbb. Segíts, ha úgy érzed és teheted, olyan cigány fiatalon, aki ki akar törni onnan. Nagy szüksége lesz a támogató szóra, önzetlen adásra, hiszen az ilyen "gyerekekre" ráveti magát egy egész falka - és marja, rántja, húzza, acsarkodja vissza őket - a putriba.:((((

Nagyon sok jót Neked.

2012. aug. 26. 20:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!