Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek a Himnuszról?

Mi a véleményetek a Himnuszról?

Figyelt kérdés

Sokáig nem szerettem, hogy ilyen gyászos, inkább a Szózatot láttam volna himnuszként, de már egy ideje rájöttem, hogy szerintem ez a világ leggyönyörűbb himnusza, amiben tökéletesen benne van a magyar nép (sokszor szomorú) története.

16/f

2012. aug. 3. 23:18
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Versnek, ódának, aminek eredetileg íródott, annak nagyon szép, de nemzeti indulónak (most direkt nem himnusznak hívom, mert csak magyarul nevezik ezt ugyanannak, mint a himnusz műfajt, és így eléggé összemosódik) szerintem nagyon alkalmatlan. A zene is szép egy koncertterembe, előadásra, de ehhez a szöveghez még pluszba ezt a dallamot rakva, még szerencsétlenebb választássá teszi nemzeti induló szerepre.

Ezért most sokat fogok kapni, de én konkrétan a magyar nemzet egyik nagy tragédiájának tartom, hogy a nemzeti indulónk kiválasztása és megzenésítése egy olyan korban történt, amikor éppen a nemzeti szenvedéstudat "fenséges pátosza" uralkodott, és emiatt ilyen nemzeti indulónk lett, mert azóta is minden magyarba gyerekkoruk óta minden állami meg nemzeti megemlékezésen a Himnusz által is ezt az érzést, ezt a 'minket mindenki bánt, jajj de rossz nekünk, jajj, imádkozzunk, hátha egyszer megkönyörülnek rajtunk' életérzést kapcsolják a nemzeti öntudathoz, és ez nagyon káros, és érződik is a rossz hatása.

Én is a Szózatot látnám szívem szerint nemzeti indulóként: abban is benne van a magyar történelem, de nem lehajtott fejjel nyüszítve, hanem elszántan, kiállva, hogy "Megfogyva bár, de törve nem", hogy "Áldjon vagy verjen sors keze: Itt élned, halnod kell".

Hogy eddig is mindent túléltünk, leküzdöttünk, és bármi is jöjjön, az se fog megtörni minket - ezt az üzenetet kéne hordoznia egy nemzeti indulónak, ezt a fajta életérzést kéne a nemzeti öntudathoz kapcsolni gyerekkortól. Ezt a fajta letisztult, sallangmentes és mindenféle fölösleges pózolós szenvedős pátosz nélküli elszántságot, mert magyarnak lenni nem sz@r meg szenvedés, hanem max időnként kemény, de attól még jó.

Viszont a Szózattal is az a bajom, ami a Himnusszal is, hogy sajnos rossz korban zenésítették meg, egy barokkos operaművet kerítettek köré, ami nagyon lerontja pont ezt a letisztult elszántságot, ami a Szózatból áradna amúgy, és ez is ilyen pátoszos nyállá mossa (ezért is kaphatok még bőven, de ez van).

Ha a Szózat kapna egy rendes, egyszerű dallamú, nem túlcsicsázott megzenésítést, ami kiemeli az erényeit, akkor az egy fantasztikus nemzeti induló lenne, ami minden más népét verné - nem valami egyyszerű katonai induló vagy ütemes zene, hanem egy gyönyörű hitvallás az elkötelezettségről és a nemzeti kiállásról, megtörhetetlen büszkeségről.

A Himnusz meg a megzenésítése meg maradna annak, ami: gyönyörű ódának ill. zeneműnek.

2012. aug. 4. 09:45
 12/16 anonim ***** válasza:
100%
Nekem a Szózattal is az a bajom, hogy a nemzethalál-víziót emeli ki. Szerintem egy himnuszban nem pont arról kéne, hogy szó legyen, hogy kihal a nép.
2012. aug. 4. 10:03
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Szia.

Szerintem a legnagyobb baj a Himnusszal az,hogy nehezen énekelhető.Meglehet nézni ünnepségeken hányan énekelik.Olyan mint valami opera,amit csak képzett énekesek tudnak jól elénekelni. Én személy szerint már nem is próbálkozok vele,mert az én számból olyan,mint valami nyekergés.Szóval nem azért nem énekelem,mert nem akarom,hanem mert nem tudom,és ezzel sokan vannak igy. Ha változna a dallama lehet,hogy a szövege is más értelmet nyerne.

Igy olyan,mintha csak panaszkodnánk benne,de más dallammal lehet az jönne le,hogy büszkék vagyunk arra,hogy a sok megpróbáltatás ellenére még itt vagyunk és talpra tudtunk állni.

Elnézést a helyesirási hibákért,rossz a billentyüzetem.

2012. aug. 4. 10:49
 14/16 anonim válasza:
2012. szept. 9. 22:26
 15/16 anonim ***** válasza:
86%

"Aki elégedetlen a Himnusszal, gondoljon bele abba, egy bármilyen sportágban, olimpiai aranyérmet nyert, ott áll a dobogó tetején, nyakában az aranyérem, az ő tiszteletére húzzák fel a lobogót, az ő tiszteletére játsszák le a Himnuszt. Akkor mondjátok, hogy nem szép a magyar Himnusz."

Nekem így se tetszik, sőt olyankor örülök hogy nem vagyok élsportoló egy olmipián vagy vb-n és nem kell tisztelegnem előtte, mivel nem tudok vele azonosulni.

2013. júl. 28. 22:13
 16/16 anonim válasza:
100%

Nekem nem tetszik. Nagyon lehangoló és siránkozós. Abban igaza van néhány előttem válaszolónak is, hogy a magyarokat tükrözi ugyanis csak ők siránkoznak állandóan a múlton, a többi nemzet inkább tovább lép és a dolgok helyrehozásával foglalkozik. A magyarok csak a múlt rossz történéseivel vannak elfoglalva, ahelyett, hogy ők is előre koncentrálnának. A Himnusz is csak azokat a dolgokat említi meg amik rosszak voltak, pedig biztos volt jó is! A versben is másokat hibáztat, és arra nem gondol, hogy mi voltunk a hibások és esetleg; szerinte mindig mi vagyunk az áldozatok. Egy szóval NAGYON NEM TETSZIK!!! :(

Ha valaki szép himnuszt akar hallgatni inkább hallgassa meg a francia, amerikai (USA) vagy más nemzetek himnuszait.

Kíváncsi lennék, hogy ki az akinek tetszik és miért?

2016. febr. 23. 15:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!