Mi a véleményetek a Himnuszról?
Sokáig nem szerettem, hogy ilyen gyászos, inkább a Szózatot láttam volna himnuszként, de már egy ideje rájöttem, hogy szerintem ez a világ leggyönyörűbb himnusza, amiben tökéletesen benne van a magyar nép (sokszor szomorú) története.
16/f
Egy francia - nagyon bölcs ember, már több éve itt él- elálmélkodott rajta: milyen szép.. Nem harci induló. Több.
Imádság.
A himnusz egy imádság. Istenhez szól. Mellette feldolgozza a több mint 1000 éves Kárpát-medencei múltunkat.
A legtöbb nemzet himnusza csak egy szimpla induló. Legyünk büszkénk arra, hogy a sajátunk sokkal több, szebb!
Aki elégedetlen a Himnusszal, gondoljon bele abba, egy bármilyen sportágban, olimpiai aranyérmet nyert, ott áll a dobogó tetején, nyakában az aranyérem, az ő tiszteletére húzzák fel a lobogót, az ő tiszteletére játsszák le a Himnuszt. Akkor mondjátok, hogy nem szép a magyar Himnusz.
Így, hogy évzárón hallod, meg szilveszterkor félrészegen - esetleg tökrészegen - , vagy a tv-t kapcsolgatva éjfélkor a Duna tv-n, vagy valamelyik sportközvetítéskor hallod, érthető, hogy nem tudtok vele azonosulni.
"Miért vár mindenki buzdító dallamokat? Az az induló. Nézzétek már meg a himnusz fogalmát!"
Abban igazad van, hogy a himnusz (idézem) " vallásos jellegű, Istent vagy isteni hatalmakat dicsőítő, hozzájuk segítségért fohászkodó, imaszerű ének".
DE! Tévképzetben élsz, mert benned is összemosódott a
- himnusz, mint műfaj a lírán belül
- himnusz, mint egy nemzeti jelkép.
- a magyar himnusz, aminek himnusz a műfaja és Himnusz a neve.
Például az angolok az előbbit hymnnek, a másodikat anthemnek nevezik. Mi most a másodikról beszélünk.
Egyébként szerintem a Himnusz tényleg nem való himnusznak. Egyrészt a vallásos vonás miatt, ezért például nekem nem jelent semmit. Minden nép a saját sorsát alakítja, nem egy mindenható entitástól kell várni, hogy kicibáljon minket a sz*rból. Ugyanúgy nem őt kell okolni, hogy benne vagyunk.
Egy himnusz szerintem is legyen erőt adó, buzdító, biztató, mert ettől fogja igazán úgy érezni az emberek, hogy "igen, ehhez a néphez tartozom és büszke vagyok rá!" - és nem akkor, ha egy dalba öntött kesergő imádságot hall.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!