Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Cigányok/romák! Számotokra...

Cigányok/romák! Számotokra sértő a "cigány" elnevezés?

Figyelt kérdés
Csak érdekelne, hogy ti egymás közt hogy hívjátok magatokat, mert szerintem a cigány sokkal régebbi és eredetibb elnevezés, mint a roma. De sokak szerint sértő... Mi a véleményetek erről?

2012. júl. 26. 13:48
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Mi cigányok vagyunk, és nekem személy szerint nem sértő. Ha elé teszel valamilyen sértő jelzől, akkor persze már rosszul esik. Engem úgy neveltek, hogy bár cigány származású vagyok és vannak ehhez kötődő hagyományaink (pl. hegedülni tanultam és szeretek hagyományos cigányzenét hallgatni és játszani), ettől még én magyar állampolgár vagyok, nem egy különálló csoport tagja, akiknek el kell szigetelődniük, hanem ugyanolyan magyar ember, mint azok, akiknek kicsit világosabb színű a bőre, mint az enyém, semmivel se vagyok rosszabb tőlük. Ma már tudom, hogy sajnos ez nem így van, pl. munkakeresésnél is a hétköznapi életben is sokszor tapasztalom. Mivel cigányos a vezetéknevem, ráadásul azzal a jellegzetes "cigányos" tájszólással beszélek (hiába próbálok odafigyelni rá, azért mégis csak így beszéltek hozzám a szüleim és a rokonok is csecsemőkorom óta), emiatt sokszor már az elején negatívan ítélnek meg az emberek.
2012. júl. 26. 14:15
 2/8 anonim ***** válasza:
97%
Én egyszer lehúztam egy hónapot egy call centerben, nagyon sok cigány dolgozott ott, az egyik pasi közülük a legjobb eladási statisztikákat produkálta. Akkor merült fel bennem először, hogy létezhetnek olyanok közöttük is, akik akarnak dolgozni, csak nincs rá lehetőségük. Ott persze mindegy volt, nyilván a telefonban senki sem látta, hogy ki ül a vonal másik végén.
2012. júl. 26. 14:21
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

én pont azt nem szeretem, ha romázik valaki. Nyugodtan mondják csak ki, hogy cigány. A cigány is cigánynak mondja, legalább is nálunk...

Persze azt se szeretem ha "lecigányoznak" (azzal a bizonyos hangsúllyal) vagy különféle sértő jelzőket tesznek elé, de ez már más kérdés...

2012. júl. 26. 14:40
 4/8 A kérdező kommentje:
Örülök, hogy így gondoljátok. Szerintem is közelebb áll ez a szó a kultúrátokhoz, és persze én sem sértő hangsúllyal vagy jelzővel gondoltam.
2012. júl. 26. 15:07
 5/8 anonim ***** válasza:
42%

Na végre egy értelmes kérdés. :) Egész jó átlag.. az utóbbi egy hónapban talán ez volt az első. :) Grat!

Én ugyan nem vagyok cigány, de sokszor esküszöm szívesen lennék. :) Tudom-tudom, nem kell megkövezni azonnal, de egy csomó olyat látok a cigányoktól, amit mi magyarok eltanulhatnánk tőlük. Ránk férne. Na de ez egy másik téma, bocs az OFF-ért. :)

2012. júl. 26. 21:53
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

1990. március 20., marosvásárhelyi ütközet (Fekete Március). Románok és magyarok harcoltak egymással, körülbelül fele-fele arányban. A magyarok vesztésre álltak, már a román hadsereg is kint volt, mikor 8 óra tájékában a távolból a következő kiáltás hangzott fel: "Ne féljetek, magyarok, itt vannak a cigányok!".

Először is, ezen kéne elgondolkodni, mikor a sok "hazaszerető" veri a nyálát. 1956-ban is mellettünk álltak a cigányok.

Másodszor: hogyan hangzott volna ez a mondat, ha a cigány helyett romát, kisebbséget mondanak? Bizony. Elég bután.

2012. júl. 27. 11:04
 7/8 A kérdező kommentje:

Utolsó előtti, nyilván arra célzol, hogy nem volt a kérdésemben gyűlölködés meg ilyesmi, de igazad van, elég sok a provokatív és konfliktuskeltő kérdés...

Utolsó, jó lenne, ha ezeket a történelmi eseményeket sok ember tudomásul venné...

2012. júl. 27. 20:01
 8/8 anonim ***** válasza:
33%
5-ös,6-os nem ebben a világban él.Az első meg ne érezze azt hogy magyar,ha nem az.
2012. júl. 27. 23:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!