Hol érdemesebb letelepedni? Norvégiában vagy Svédországban?
Tulajdonképpen mindkét országban kimondottan jól lehet élni. Én sajnos nem éltem még egyikben sem. Viszont Norvégiában él egy barátnőm és a vőlegénye, Svédországban pedig 3 évig dolgozott egy ismerősöm. Mindkettőről jókat hallottam, illetve tanulmányaim során is azt tapasztaltam, hogy élhető ország mindkettő. Én innen, a messzi távolból annyi különbséget tudok tenni, hogy Svédország EU tagállam, Norvégia meg nem. Kinek mi a szimpatikus :)
Svédországgal kapcsolatban elég sok statisztikát megnéztem, a foglalkoztatottsági ráta igen magas, és a szociális ellátórendszer is nagyon fejlett, bár ennek Norvégiára is igaznak kell lennie, tekintve, hogy a szociálpolitikában skandináv modellként emlegetett fogalomba mindkettő beletartozik.
És szerintetek van esélyem vmilyen programozó/fejlesztő állásra?
Megkérdezhetem, hogy az ismerőseitek mivel foglalkoznak kint? Persze nem akarok tolakodni, csak szeretném majd a barátnőmet is magammal vinni, de neki nehezebb lesz állást találnia. Ezért is akarunk minél előbb belefogni a nyelvtanulásba.
Mindkét helynek vannak előnyei és hátrányai. Norvégiában még a svédnél is sokkal magasabbak a fizetések, viszont az árak is horribilisek (a többi skandináv számára is). Sok a bevándorló, de mivel Norvégia egészen a hetvenes évekig viszonylag szegény volt, így ők nem túl régen érkeztek és jóval bizalmatlanabbak velük, mint a svédek.
Ezzel szemben Svédországban sokkal könnyebb kijönni a helyiekkel. A fizetések alacsonyabbak, kb mint Németországban vagy egy kicsit kevesebb (ami magyar szemmel nyilván még mindig rengeteg pénz), az árak pedig egész Skandináviában a legalacsonyabbak (kivéve az alkoholt, az Dániában sokkal olcsóbb és könnyebben hozzáférhető).
Egyébként én Dániát is a figyelmedbe ajánlanám, ott ugyanolyanok a fizetések, mint Norvégiában, az árak viszont alacsonyabbak (attól nekünk még mindig nagyon durvák) és Koppenhága és a "nagyvárosok" elég toleránsak a bevándorlókkal. Az ottani negatívum a nyelv, ami sokkal csúnyább és nehezebben érthető, mint a svéd vagy a norvég.
Én egyébként Dániára szavaznék.
Én Norvégiában élek a svéd vőlegényem révén -Norvégia és Svédország is remek hely. Norvégiát nehezen szokják meg általában a benvándorlók, mert nagyon drága - főleg a nagyvárosok (Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger) környékén.
Norvégiában főleg mérnökökre és ápolókra, orvosokra van szükség, sok bevándorló amiatt megy oda.
A svéd és a norvég nyelv nagyon hasonlít egyméshoz, de a legjobb a norvégot megtanulni, márcsak azért is, mert a norvéggal még a dánt is megérted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!