Hogyan lehet megfogalmazni a különbséget a fogadalom és az eskü között?
Szerintem a fogadalom jelentése:megfogadom,hogy a jövőben ezt vagy azt teszem,vagy nem teszem többet.Tehát valami jövőbeni eseményre utal.
Az eskü pedig arra,hogy amit állítok,az igaz.
Eredetileg a fogadalomban csak megfogadsz valamit, az esküben pedig "Isten engem úgy segéljen" a saját életedet teszed fel arra, hogy igaz amit mondasz.
Ma mivel lehet már nem Istenre esküdni, (és sokan nem is hinnének benne) ez elvesztette az általános jelentését, csak egy ünnepélyesebb formula azoknak, akik nem hisznek Istenben. Akik hisznek, azoknak komolyabb dolog.
Bocsi,hogy ezt írom,de erről ez jutott eszembe:
Mi a különbség az egyesülés és a közösülés között ?
- Hát az ,hogy az egyes ülés az a buszsofőr mögött van ,a közös ülés pedig a busz hátuljában ,tudod az a szembe fordított.
Legyen szép a napod.
Én harmadik.
Nem arról van szó, hogy Isten előtt törénik vagy nem. Az eskünél van konzekvencia is. Esküszöm arra, hogy Isten ne segítsen, ha nincs igazam. Ez volt a lehető legnagyobb konzekvencia, még nagyobb mint az anyám életére.
A fogadalomnál csak megfogadok valamit, konzekvencia nélkül.
(katolikusoknál az esküvőn eskü van, nem fogadalom.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!