Magyar szavalo verseny segitseg?
Humorosnak, ha klasszikust keresel, azt mondanám Karinty. De (méltatlanul) nem klasszikus: Rejtő Jenő
Ha elég idős vagy, komolynak mondanám Petőfi 48' áprilisi, májusi verseit; de vigyázz! ezek eléggé erős politikai felhangal bírnak!
Ha esetleg valamelyik ötlet megmozgatta a fantáziád, keress meg, szívesen segítek!
Humoros és fantasztikus Arany János: A fülemüle. A kedvencem benne az a néhány sor, ami a madárról szól, ahogy hálát ad az őt körülvevő reggeli szépségért. Ha ezt valaki úgy el tudná csicseregni, mint az a madár a diófán! És azután a többi rész a szomszédok viselkedéséről, annyira igazi és jellemző! Meg a bíró: "jobbról üti nekem fütyöl, balról üti nekem fütyöl, elmehetnek!" Szerintem ez egy kiváló színészi feladat, minden egyes szereplőt el kell játszani.
Aztán ott van az Óda József Attilától. Már jópárszor végigélveztem a "jutyu"n, ahogy Mácsai Pál előadja. Hát neki nem lehet a nyomába lépni, azt hiszem. Óriási!
Nekem kedvencem még az Ember Tragédiája. Ha abból egy részletet választanál. PL. azt hiszem a =. szín az , ahol a korszellem ellen harcol a Tankréd lovag. A zárda ajtajában megjelenik egy csontváz, a levegőben boszorkányok repülnek és sivalkodnak, a lovag megijed, Éva is ijedten bevágja az ablakot... Szóval hátborzongatóan lehetne előadni. Ezek jutottak eszembe így kapásból. Ja! És még Balassi Bálint verse:Idővel paloták. Az a lényege, hogy idővel a paloták leomlanak, a hegyek porrá válnak, az irigyek megszelidűlnek, "idővel mindennek adatott Istenben biznyos vég".... Csak én szerelmemnek, mint pokol tüzének nincs vége, mert égten ég. De ez inkább folozófia, nem annyira szinészi teljesítmény lenne.
Ha nagyon humoros kell, prózát tudok mondani, ezekkel én első lettem. Nem tudom tetszeni fog-e, mert tájszólásban van ...
Ez a két mű tulajdonképpen erotikus mese, Kóka Rozália: Egy asszony két vétkecskéje című könyvében van. A két cím: A két koma fogadása, Fösvén legén házasodik. De érdemes megnézni a többi prózát is a könyvben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!